A+ A A-

Опрез на друштвеним мрежама

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Дигитална ера, доступност свакојаких садржаја на интернету и бројне могућности за злоупотребе претворили су интернет и друштвене мреже у опасност број један, посебно ако говоримо о деци школског узраста и адолесцентима.

Нека истраживања показала су да је свако треће дете жртва неког вида сајбер илити интернет насиља. Треба подсетити да интернет насиље подразумева сваку врсту изругивања, исмевања, чак и у ситуацијама када деци то изгледа као игра или забава. Често несвесно своје другове могу довести у положај жртве интернет насиља путем прозивки или пошалица. Злоупотреба ''виртуелног света'' може довести до катастрофалних последица у реалном свету.

''На интернету вребају са свих страна разне опасности, а можемо се заштитити тако што ћемо се пазити непознатих људи који нам се јављају у четовима, или нам се лажно представљају и то може бити јако опасно'', каже Селена Кустакијев, ученица.

''Доста имам утицај својих родитеља, узимају ми телефон, проверавају и мислим да је то сасвим у реду зато што свашта може да се деси, ми смо сада у пубертету, а доста људи врбују млађе'', додаје Александра Недовић, ученица.

Интернет је нешто без чега не можемо и чини се да савети попут оптималног провођења времена на интернету од два до три сата дневно више не важе, посебно ако узмемо у обзир да смо са употребом ''паметних'' телефона буквално 24 сата на интернету.

''Потребно је заштитити психичку, физичку и моралну страну личности. Најугроженија група на интернету су, нажалост, деца. Неретко се дешава да се ученици препуцавају на друштвеним мрежама, те се дешавања из виртуелног света преносе у стварни свет и онда дете буде исмевано од стране другог детета или групе деце'', појашњава Жарко Анђелковић, професор информатике.

Атаци педофила, опасне игрице, лажно представљање, крађа идентитета, вређање и претње, садржаји за децу који изазивају агресију само су неке од опасности које вребају. Превенција и заштита деце од интернет насиља мора да почне из куће, али свака школа има и тимове који се баве безбедношћу деце и на интернету, и иначе.

''Само превентивно треба да се делује, да се деци објасни шта се сме, шта се не сме, родитељи имају највећу улогу у свему томе, треба да контролишу шта деца раде, чак се дешава да ученици по целу ноћ проведу на телефонима, играју игрице и онда спавају на часу'', објашњава Нинослав Јорданов, координатор тима за безбедност деце у школи Бранко Радичевић.

Иако знамо да коришћење интернета може да има позитиван утицај на целокупни развој младих, омогућавајући им стицање дигиталних вештина неопходних за живот у 21. веку, чињеница је да младима недостају вештине конструктивног коришћења интернета и заштите од потенцијалних ризика и насиља на интернету.

 

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 81 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17806890
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
272
6671
33994
17037395
93289
290537
17806890

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.