Опрез на друштвеним мрежама

Дигитална ера, доступност свакојаких садржаја на интернету и бројне могућности за злоупотребе претворили су интернет и друштвене мреже у опасност број један, посебно ако говоримо о деци школског узраста и адолесцентима.

Нека истраживања показала су да је свако треће дете жртва неког вида сајбер илити интернет насиља. Треба подсетити да интернет насиље подразумева сваку врсту изругивања, исмевања, чак и у ситуацијама када деци то изгледа као игра или забава. Често несвесно своје другове могу довести у положај жртве интернет насиља путем прозивки или пошалица. Злоупотреба ''виртуелног света'' може довести до катастрофалних последица у реалном свету.

''На интернету вребају са свих страна разне опасности, а можемо се заштитити тако што ћемо се пазити непознатих људи који нам се јављају у четовима, или нам се лажно представљају и то може бити јако опасно'', каже Селена Кустакијев, ученица.

''Доста имам утицај својих родитеља, узимају ми телефон, проверавају и мислим да је то сасвим у реду зато што свашта може да се деси, ми смо сада у пубертету, а доста људи врбују млађе'', додаје Александра Недовић, ученица.

Интернет је нешто без чега не можемо и чини се да савети попут оптималног провођења времена на интернету од два до три сата дневно више не важе, посебно ако узмемо у обзир да смо са употребом ''паметних'' телефона буквално 24 сата на интернету.

''Потребно је заштитити психичку, физичку и моралну страну личности. Најугроженија група на интернету су, нажалост, деца. Неретко се дешава да се ученици препуцавају на друштвеним мрежама, те се дешавања из виртуелног света преносе у стварни свет и онда дете буде исмевано од стране другог детета или групе деце'', појашњава Жарко Анђелковић, професор информатике.

Атаци педофила, опасне игрице, лажно представљање, крађа идентитета, вређање и претње, садржаји за децу који изазивају агресију само су неке од опасности које вребају. Превенција и заштита деце од интернет насиља мора да почне из куће, али свака школа има и тимове који се баве безбедношћу деце и на интернету, и иначе.

''Само превентивно треба да се делује, да се деци објасни шта се сме, шта се не сме, родитељи имају највећу улогу у свему томе, треба да контролишу шта деца раде, чак се дешава да ученици по целу ноћ проведу на телефонима, играју игрице и онда спавају на часу'', објашњава Нинослав Јорданов, координатор тима за безбедност деце у школи Бранко Радичевић.

Иако знамо да коришћење интернета може да има позитиван утицај на целокупни развој младих, омогућавајући им стицање дигиталних вештина неопходних за живот у 21. веку, чињеница је да младима недостају вештине конструктивног коришћења интернета и заштите од потенцијалних ризика и насиља на интернету.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 октобар 2018 15:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter