Више пара задругарима ове године

Програмом подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја, који је усвојила Влада  Србије, предвиђено је учешће државе у економско-финансијским подстицајима за земљорадничке и пољопривредне задруге у овој години на целокупној територији Републике, а нарочито у пет јужних управних округа - Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском. Одржана је прва седница Комисије за доделу бесповратних средстава задругама у 2018.години, а ове године средства су четири пута  већа него прошле.

 

У 2018. години овим Програмом, задругама ће бити бесповратно додељено 823 милиона 515 хиљада динара, што је за четири пута више него у 2017. години, када је започет пројекат оживљавања задругарства у Србији популарно назван „500 задруга у 500 села“.

„ Средства су намењена за набавку механизације и опреме, основног стада и вишегодишњег засада. Очекујемо да буду рационално коришћена као и до сада и настављамо да пратимо резултате и ефекте улагања“ изјавио је Кркобабић и додао „ нисмо заборавили ни нашу јужну покрајину Косово и Метохију, где ћемо финансијски подржати одређени број задруга“.

Председник Комисије и председник Академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић рекао је да овај пројекат мења слику српског села јер удруживањем мали произвођачи заједнички излазе на тржиште и заједнички решавају све проблеме.

“Жеља нам је да Србија са својим селом буде напредна и наступи са својим препознатљивим производима“

Планирано је да ове године бесповратна средства добије око 70 задруга на целој територији Србије. Новоформираним задругама, према раније утврђеним условима конкурса биће додељивано до 7,5 милиона, а старим задругама до 15 милиона динара. Сложене задруге, као новину на овим просторима, очекује износ до 60 милиона динара.

у Србији је основано више од 300 нових задруга што је прави показатељ великог успеха ове акције и свеопштег буђења задругарства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 25 октобар 2018 15:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter