Изабрани лекар: од закона до праксе

По Закону, сваки пацијент има право на здравствену заштиту. Одређено је да сваки пацијент има свог изабраног лекара, у свим службама примарне здравствене заштите, како у самом Дому здравља, тако и у околним сеоским и градским амбулантама.

Процедура при избору лекара је да пацијент попуњава листу о избору и промени лекара, у којој се евидентирају све генералије. Папир потписују и лекар и пацијент и на тај начин се склапа уговор. Али шта ако је изабрани лекар одустан, или пацијент нема свог изабраног лекара?

Надлежни увек имају речи оправдања. Законом или уредбом јесте све регулисано, али...

-„Имам изабраног лекара, никада нисам доживела непријатност. Када закажете не чекате“.

-„Имам изабраног лекара, задовољна сам и са њим и колективом“.

-„Имам изабраног лекара али се он уопште не налази тамо где му је радно место. И тако ме сада шетају код другога, ако ме распореде са шалтера или на заказивање. Пуно се чека, 10-25 дана да би ме примио неко други“.

„Све зависи уколико се ради о ургентном стању пацијента ми имамо недељне распореде ургентних стања по коме пацијент аутоматски бива примљен код другог лекара који је одговоран за збрињавање. Имамо листу ургентности по којој све што се тиче повишене температуре, повраћања, болова у грудима, повреде, губитка свести, представља ургентно стање. Уколико се не ради о ургентности, већ је пацијент дошао тога дана, а нема изабраног лекара, ми смо у обавези да тог дана одредимо лекара који ће наредном периоду бити изабран том пацијенту. Радимо по принципу ИЗИС заказивања пацијената, и по том принципу имамо заказивање и према секундарној, односно терцијарној установи. Наравно, уколико се ради о контролним прегледима, пацијенте прво са упутима од стране изабраних лекара упућујемо Фонду за здравствено осигурање, где комисија заседа и одлучује о даљем протоколу и лечењу“, каже Јадранка Ајановић, управница Дома здравља.

Уколико је пацијент незадовољан изабраним лекаром попуњава листу о промени лекара са образложењем, и најкраћи период реализације је након три месеца.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 октобар 2018 15:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter