Отворена ретроспективна изложба сликарке Весне Маринковић Станковић

Ретроспективна изложба са 80 слика у уљу Весне Маринковић Станковић, под називом „Магични свет“ отворена је у Галерији Народног музеја у Врању. Уметница је паралелно приредила и изложбу у Галерији Народног универзитета, где је представљено двадесетак слика насталих ове године.

Пред бројним посетиоцима, сликарка се представила са 80 слика насталих од 2012. до 2018. године. Ретроспектива у њеном случају представља сагледавање једног циклуса у богатом и интензивном стваралаштву. Из богатог колорита израња „Магични свет“ свет љубави и наде.

Ауторка Весна Маринковић Станковић каже да је пронашла свој ликовни израз. Да је била задовољна светом у коме живимо вероватно би била сликар-реалиста. Желећи да себи и посматрачима пружи нек бољи свет који пре свега шаље поруку љубави, створила је магичну ризницу боја и призора.

Њене слике су својеврстан позитиван  бунт против времена у коме живимо. Снажно су и експресивно усмерене на сажимање доживљаја реалног света у симболе.

Кустос Галерије Народног музеја Мирјана Јовановић истакла је сликарка дочарава време у коме живимо, као и осећања љубави, страха, надања и потрагу за путеве изласка из бесмислом испуњене свакодневице. Подсећа на неуморну ткаљу која својим јарким бојама,уоквиреним контурама, стрпљиво испуњава сведеним облицима.

Такав утисак среће оставља и на посматраче које свесно уводи у чисти дечији свет маште, са пуно светлости и боја.

Весна Маринковић Станковић излагала је на преко 20 групних изложби и бијенала од којих су неки имали и међународни карактер. Поред уметничког, бави и педагошким радом као водитељ Ликовне радионице.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 30 октобар 2018 13:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Локални путни правци проходни према Барелићу, Пољаници и Кривој Феји - Радио Телевизија Врање https://t.co/6rZOkLVJgP via @tripplesworld
Криза власти у Прешеву - Радио Телевизија Врање https://t.co/e1sqDidU0x via @tripplesworld
У току конкурс за проjекте из области културе - Радио Телевизија Врање https://t.co/wfpGhga3HN via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter