Тимови за борбу против наркоманије: Дрога је нула, живот је један

Тимови за борбу против наркоманије који ће своја знања пренети деци и родитељима у школама, како је раније било најављено, завршили су едукацију и завршен је први круг предавања. Једнодневна едукација свих чланова тимова за подручје Пчињског, Нишког, Јабланичког и Пиротског округа спроведена је у Нишу. Предавачи су били представници свих установа које представљају и чланови тима.

У нашем округу постоје два тима сачињена од 32 члана из области здравства, полиције, тужилаштва и просвете. Предавања за ученике 7. разреда основне и 1. средње, одржаће се у 62 школе у току ове школске године. До сада су одржана предавања за ученике ОШ „Вук Караџић“ у Врању, и за ученике и наставнике средње стручне школе „Свети Сава“ у Бујановцу.

„Проблем наркоманије није проблем само ученика, наставника или школе, већ је проблем заједнице у целини. Ученици који су обухваћени овом темом показују солидно знање када је у питању препознавање наркотика, тако да смо се ми определили за варијанту да причамо са њима које су штетности, а које предности могу да имају уколико не конзумирају опојне дроге. Треба деловати на време, а затим треба да будемо одлучни да сви причамо исту причу, а то је да је дрога нешто што одузима живот, увлачи у зачарани круг из кога се ретко ко извуче“, каже Светлана Стојановић-директорка Завода за јавно здравље.

Наркоманија јесте болест, јер је увод у један други свет. Мислим да такав приступ овом проблему може да да резултате, јер се сви боримо за другачију будућност наше деце, додаје Стојановићева.

Иначе, најновији извештај који је објавио Међународни конзорцијум политике према дрогама оценио је десетогодишњу глобалну стратегију Уједињених нација на пољу борбе против дроге као велики неуспех, и позвао на преиспитивање стратегије за следећу деценију, како преноси један дневни лист.

Извештајем се препоручује да се будућом стратегијом напусти утопистички приступ „света без дроге“, већ да се она усредсреди на побољшање здравствених услуга, поштовање људских права и промоцију развоја, мира и безбедности.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 01 новембар 2018 15:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter