A+ A A-

Очишћени канали: Златокопачке њиве заштићене од плављења

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Чишћење и одржавање канала у близни Јужне Мораве, једини је начин да се плодне оранице сачувају од плављења. Управо због тога, планом одбране од поплава предвиђено је чишћење главног канала у близини Златокопачког моста. У овај посао, локална самоуправа је уложила је 681 хиљаду динара. Помоћници градоначелника Александар Томић и Саша Пешић са градским већником за пољопривреду Небојшом Младеновић, обишли су данас канал у катастарској општини Златокоп.

После скоро деценију очишћен је и стављен у функцију главни Златокопачки канал за одводњавање. Обрадиво земљиште, површине око 300 хектара, на овом потесу,  биће потпуно безбедно од евентуалног плављења, каже Александар Томић, помоћник градоначелника. Он додаје да је у предходном периоду било проблема са плављењем ораница због неочишћеног канала и да је зато овогодишњим  Локалним оперативним планом за одбрану од поплава за воде 2.реда, предвиђено да тај посао буде завршен:

"Уговорна обавеза је процењена на 681 хиљаду динара. Дужина самог канала је 1 100метара и води до уставе која регулише ниво воде у самом каналу када се она накупи и на овај начин смо унапредили и предупредили плављење њива поготово на пролеће када се то најчешће дешава", каже Александар Томић, помоћник градоначелника.

Чишћењем канала створени су услови да комплетан систем за одводњавање функционише у пуном капацитету. Највеће бенефите од тога имају пољопривредници:

"Битно је да се наши пољопривредни произвођачи осећају сигурније да постоји слобода у доношењу одлука што се тиче планирања економског понашања, набавке репроматеријала и планирање производње на овом потезу. Позивају се сви пољопривредни произвођачи да не преоравају површине и не затрпавају канале јер само тако можемо систем користити у пуном капацитету", додаје Небојша Младеновић,  већник за пољопривреду.

У новембру прошле године радило се на санацији канала код Златокопачког моста, постављање нових устава и чишћење корита Јужне Мораве. Захваљујући овим радовима створена је могућност за уређење и дела земљишта са друге стране бедема. Сређени су канали који одводе вишак воде у Јужну Мораву. 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 58 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17806998
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
380
6671
34102
17037395
93397
290537
17806998

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.