A+ A A-

Бања би живела само од топле воде

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Врањска Бања поседује изузетне природне ресурсе, нарочито када су у питању геотермални извори. Предност у свим областима економије је више пута потврђена али је искоришћеност капацитета и даље на ниском нивоу. У овој градској општини тежи се остварењу дугогодишњег плана, изградњи топловода.

Да ли ће Врањска Бања икада добити геотермалну електрану која би била искоришћена за топлификацију Врањске Бање али и Врања, за сада није познато. Оно што се зна је,  да су не само локална самоуправа, већ и Влада Републике Србије преко Министарства енергетике били заинтересовани да се обаве истраживања на овим просторима, за шта су и издаване дозволе. Међутим, и поред великих могућности, још увек се мало користи топлотна енергија геотермалних вода. Због неискоришћења топле воде, у Врањској Бањи годишње одлази у неповрат количина топлоте снаге 20 мегавата. Са ресурсима које има, у Бањи се ипак користи топла вода као енергија а постоје и велики планови:

Врањска бања је једно од првих места у Србији где имамо чисти вид енергије који је био примењен. Том термалном енергијом загрева се специјална болница, Хотел Железничар, основан школа, вртић, Симпо-цвећа и Расадници а постоје и планови шта даље урадити и надам се да ћемо топлифицирати не само Бању него и Врање и прећи на један вид коришћења енергије на ефектнији начи и тиме сачувати животну средину и ресурсе које сада трошимо.“ Најбитније је да Бања буде финансијски поткрепљена и да се крене са израдом топловода чији пројекат постоји одавно али је потребно добити средстава да би се експлоатисало оно што се има.

На самој територији градске општине има девет извора  који имају одређену снагу да се може вршити експлоатација. Извора има и ван подручја бање, али су они много мање снаге. У сваком случају, природни извори чији топлотни еквивалент износи око 60 мегавата омогућава реализацију обимнијих и разнородних планова на бази природне топлотне енергије. Досадашња искуства показују да се коришћењем воде из природних извора постижу изузетно позитивни ефекти у стакленицима и за производњу поврћа и цвећа.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 66 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17807010
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
392
6671
34114
17037395
93409
290537
17807010

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.