Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишао Врање: Калдрмом до родне куће великог Врањанца

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић боравио је данас у Врању и том приликом званично отворио реконструисану Музеј-кућу Боре Станковића. Подсећања ради, Министарство културе је на конкурсу ''Градови у фокусу'' издвојило 9,9 милиона динара за пројекат ''Врањском калдрмом'' којим је предвиђена реконструкција зграде Селамлука и Музеј куће у којој је растао чувени врањски писац Бора Станковић.

Пресецањем врпце, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и градоначелник Врања, званично су отворили за посетиоце реконструисану Музеј-кућу ''Борисав Станковић''.

Аутентични амбијент старог Врања и тактови врањске песме који су се чули у двооришту куће познатог врањског писца, потпуно су очарали министра који је са пијететом и пуно поштовања говорио о Бори Станковићу.

''Сређивање предачке куће, никада нема само практичну сврху и разлоге. Обнова куће је улагање у нас саме, обнова и прошлих и будућих и присутних и одсутних. Зато и нов живот спомен куће Боре Станковића, њена обновљена поставка окупља и наше претходнике и нас савременике и оне који долазе под један кров што нас зближава и што нас штити али то није све. Читајмо Бору, враћајмо се Бори наново, додајмо сокове његових старих дана нашим данима'', каже Владан Вукосављевић министар културе и информисања.

Неизмерна ми је част што данас стојим пред кућом у којој се родио и живео Бора Станковић, рекла је на свечаности Милена Поповић, саветница за културу у кабинету председнице Владе.

''Културно наслеђе и традиција представљају жилу куцавицу једне државе и једног народа. Врање је град који свакако завређује посебну пажњу својим изузетним културним наслеђем и богатом традицијом'', додаје Милена Поповић, саветница за културу у кабинету председнице Владе.

Градоначелник Миленковић је изразио задовољство због тога што је објекат од велике културне и историјске вредности комплетно реновиран и што не постоји бојазан да ће га зуб времена уништити.

''Захваљујући Министарству културе Републике Србије које је путем пројекта ''Градови у фокусу'' издвојило око 10 милиона динара за санацију Музеј-куће као и зграде Селамлука одговорили смо изазовима које је пред нас поставио зуб времена. Посетиоцима су поново доступне Баба Златина и гостинска соба, санирано је двориште, обновљен капиџик, а средствима града потпуно је реконструисан кров уз пуно поштовање аутентичности'', додаје Слободан Миленковић, градоначелник.

Намера локалне власти је реконструкција Баба Златине улице као и обнова Прибојчићеве куће, смештене у непосредној близини, која ће својим оријентално-балканским стилом чинити препознатљиву целину овог здања, рекао је Миленковић. 

Дух старог Врања на свечаности су дочарали  ученици Гимназије и музичке школе ''Стеван Мокрањац'' као и вокални солиста Бранимир Стошић Каце. 

Министар Вукосављевић потом је обишао родну кућу Јустина Поповића и зграду Пашиног конака која је такође била у изузетно руинираном стању. Он је изразио задовољство што је и овом значајном историјском објекту реконструкцијом удахнут нови живот.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 06 новембар 2018 16:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Глумица Жетица Дејановић премијером обележава две деценије рада - Радио Телевизија Врање https://t.co/QCSdAbtpwa via @tripplesworld
Рано поврће-папрено - Радио Телевизија Врање https://t.co/Jnko3iEbmD via @tripplesworld
Права мањина унапређују развој друштва - Радио Телевизија Врање https://t.co/1owSCIr1Ts via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter