A+ A A-

Манастир Св. Прохор Пчињски: Завршено 80 посто радова на Конаку

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Краљев конак манастира Свети Прохор Пчињски улази у завршну фазу радова. Радови се одвијају успореном динамиком због недостатка финансијских средстава, али се планира да Конак буде отворен 2020. године када ће бити обележено 950 година манастира Преподобни Прохор Пчињски.

Краљев конак реконструисан је током свих претходних година, од пожара 2014. до данас. Извођени су грађевински радови на самом објекту, прилазном простору, економском дворишту. Само током 2018. године извођени су радови у источном крилу и сутеренском делу конака,  и то електроинсталациони и сувомонтажни радови који подразумевају набавку и уградњу дрвеног патоса, брушење и лакирање, кречење и слично. У западном крилу током 2018.  такође су извођени електроинсталациони и грађевински радови у виду израде преградних зидних маса и  плафона, малтерисања, израде керамичких подних  и зидних плочица. Када је реч о водоводним и канализационим инсталацијама рађени су нови вертикални водови за мокре чворове на спрату, као и нови водови за санитарну воду на приземљу, као и нови водови за одвод фекалија. Вршена је набавка котла за грејање Краљевог конака, северног конака цркве и просторија ПИО Долина Пчиње, а у току је набавка опреме за израду котларе као и грејних тела. Динамика реализације машинских радова зависи од новчаних средстава.

''Радови на обнови Конака трају мало дуже време због недостатка средстава мало успорено, али хтео бих да захвалим свима који су допринели да ова обнова дође у овај неки стадијум, а то су Влада Републике Србије преко Министарства културе, преко Управе за вере, затим Влада аутономне покрајине Војводине, сви су од себе дали онолико колико су могли и то је један процес мало дужи и надамо се с Божјом помоћи ако будемо имали средстава да ћемо завршити обнову Краљевог конака 2020. године када ћемо обележити 950 година манастира Светог Прохора Пчињског'', каже епископ врањски Пахомије.

У току 2018. године на рачун обнове Конака примљено је око 5, 5 милиона динара, а издато преко 7 милиона, од тога је пренос из претходне године нешто виши од 2 милиона, а за пренос у наредну годину остало је близу 650 хиљада динара.Од примљених 5,5 милиона у 2018. години 3 милиона су средства Епархије врањске, а 2, 5 милиона Владе Републике Србије.

''Наша мисија јесте помоћ цркви и њеној обнови како би се и народ у њој преображавао, те у том смислу посебно задовољство изражавамо поводом чињенице да је, ево, Краљев конак у манастиру Преподобног Прохора Пчињског при крају'',рекао је др Марко Николић Управа за вере Министарства правде.

Око 80 посто радова је завршено, а у наредном периоду радиће се на систему противпожарне заштите. Краљев конак ће бити монашки, ту ће бити просторије Управе манастира, Народна трпезарија, Изложбени простор посвећен историјским догађајима и монашке ћелије, тако да ће овај Конак представљати репрезентативни део комплекса.

У оквиру посете Врању комплекс је данас обишао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 73 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17807051
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
433
6671
34155
17037395
93450
290537
17807051

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.