Вукосављевић: Помоћи ћемо обнову Краљевог конака

„Министарство културе и информисања ће помоћи обнову конака манастира Прохора Пчињског. То је обећање“, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић,  приликом посете манастиру Светог Прохора. У пратњи министра били су начелник Пчињског управног округа, Срећко Пејковић, градоначелник Врања Слободан Миленковић, председник Скупштине Дејан Тричковић и већница за културу Зорица Јовић.

 

Министар културе и информисања, Владан Вукосављевић и саветница за културу у кабинету председнице Владе, Милена Поповић, посетили  су манастир Светог Прохора Пчињског. Епископ врањски Пахомије их је упознао са историјатом манастира и радовима који се изводе на згради Краљевог конака који је страдао у пожару 2014. године на Савиндан. У току су завршни радови у другој фази, а у трећој ће се радити на заштити комплекса од пожара. Помоћ државе је потребна и она неће изостати, рекао је Вукосављевић.

„Министарство културе ће као што је и у предходним годинама радило преко конкурса, преко Завода за заштиту споменика културе у Нишу и на друге начине настојати да максимално помогне како би се обнова конака завршила. Према томе , сматрамо ово једним од приоритета о овој области Врања и околине, кажем због изузетног културно историјског значаја, овде се управља домаћинском руком, овде се ради на прави начин и ово место треба да буде и биће место једног обимнијег ходочашћа и наших ђака, екскурзија и људи из целе Србије и не само из Србије, Републике Српске и Црне Горе, и свуда где живи српски народ. И не само српски народ, ово је место једна велика туристичка атракција са великом културно историјском подлогом. Министарство културе је у обавези да води бригу на начин на који може и да максимално помаже рад стручњака и рад српске православне цркве с овим у вези.  Свакако ћемо до краја године и у току следеће године настојати да помогнемо финансијски, а сада о износима - учинићемо максимално колико можемо. ТО је обећање!“, рекао је Владан Вукосављевић.

Епископ врањски Пахомије је додао „видим да је министар  задовољан посетом. Обећао је помоћ, краткорочну, а обећао је и помоћ кроз пројекте у будућности да сарађујемо на разним нивоима. Надам се да ће држава Србија као и до сада,  и много више, да посвети пажњу светињама и културним споменицима овог краја. Видео сам да је министар је задовољан и да је видео да се ми трудимо у складу са својим могућностима, и да је обећао да  ће учествовати у активностима очувања не само манастира Прохора Пчињскога већ и других наших светиња на југу Србије.“ 

Министар Вукосављевић и епископ врањски Пахомије разменили су поклоне, а министар је своје импресије о посети манастира забележио и у књизи утисака. Он је истакао да је манастир Светог Прохора храм изузетног историјског значаја. „То је једна духовна, историјска и културолошка целина. Различити историјски слојеви и детаљи који су протеком времена настајали, укупна атмосфера, његова симболика, историјско трајање и сваки детаљ су апсолутно изузетни“ казао је Вукосављевић. А о самој посети манастиру и Врању каже:

„Утисци су заиста сјајни. Оно што је за мене најважније је да у Врању постоји једна врло жива, врло активна и врло надахнута културна сцена. Да су овде квалитетни људи препуни ентузијазма и посвећености да се баве културним животом Врања и то је заправо главна ствар“.

Манастир Светог Прохора Пчињског ће 2020.године обележити 950 година постојања.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2018 12:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

„Пантери” из Врања златни у Сплиту - Радио Телевизија Врање https://t.co/blcZlEbauh via @tripplesworld
Инсектима угрожен већ деградирани овогодишњи род кукуруза - Радио Телевизија Врање https://t.co/pAUudAeUes via @tripplesworld
Летњи атеље окупља десетак афирмисаних стваралаца и љубитеље сликарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/VCN4xrGvka via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter