До краја године нова стратегија и нови медијски конкурси

Нова медијска стратегија требало би да буде завршена до краја године, каже министар културе и информисања Владан Вукосављевић. По његовим речима, нови текст требало би да донесе и нова решења, која ће унапредити медијску сцену у Србији.

Од дијалога медијских удружења и изазова који су пред радном групом формираном за израду медијске стратегије, зависиће шта ће се наћи у овом важном документу који треба да одреди начин функционисања медијске сцене у Србији. Нова решења требало би да реше бројне недоумице али и да утичу на квалитет садржаја који се емитују.

"Очекујем да ће након усвајања Медијске стратегије, за коју је најављено да ће бити усвојена до краја ове године, да ће то бити прилика да се усвоје неке измене или допуне одређених медијских закона или правила регулаторних и неких нормативних ствари, да треба да прецизирају неке недоумице које постоје и да створе додатни простор за правилније, обимније, тачније, свеобухватније и квалитетније  не само информисање грађана Србије него и да утичу у мало прецизнијој мери на квалитет програма који се емитује на станицама које имају националну фреквенцију", министар културе и информисања  Владан Вукосављевић.

Да је тешко бреме на плећима локалних медија, слаже се и министар. Он наглашава да ће локалне самоуправе морати да пронађу механизме да се убудуће више средстава одваја за финансирање локалних медија

"Локални медији се налазе у врло незгодном изазову. Ми смо предложили у предходним разговорима са медијским удружењима да охрабрујемо локалне самоуправе да издвајају више средстава за конкурсе за локалне медије. Предложили смо да то буде  један посто. Негде је то могуће, негде није сасвим могуће али у сваком случају мислим да је значај информисања на локалу веома велики, дакле постоје теме које су значајне за републику и за највећи број наших грађана, а постоје такође важне теме које су важне за локал. Те локалне теме би требало да афирмишу локални медији али њима је у условима који данас владају у медијском свету , не само у Србији већ и глобално, рад прилично угрожен свирепим законима тржишта", каже министар културе и информисања  Владан Вукосављевић.

Вукосављевић најављује и мало већи буџет самог Министарства.

"Очекујемо да укупни буџет Министарства културе и информисања буде већи. Ми смо у више наврата то истицали. Стојимо на становишту да држава мора за културу из године у годину да издваја више према томе није све у новцу. Нешто је и у демократској атмосфери, у неким другим елементима. Новац јесте битан али не можемо и само увек да се позивамо на средства. Постоји и квалитет извештавања и квалитет медија, дакле ствари стоје на два стуба и на финансирању али и на квалитету медијских садржаја који се емитују", додаје министар културе и информисања  Владан Вукосављевић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 08 новембар 2018 14:58

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter