ОСИ: Само да ме не заболи зуб

Препознавање проблема је први корак у његовом решавању. Здравствена заштита особа са инвалидитетом је делимично ограничена, због недостатка лифтова, рампи и погодног транспорта. Висина кревета и неприлагођени тоалети, такође су велики проблем у нашем здравственом систему.

Када нас нешто боли тешко нам је и до кревета да дођемо. Да ли смо се икада запитали како је онима којима је и без бола кретање отежано? Како се попети степеницама, како сићи са кревета, како отићи у тоалет, питања су која многима и не падају на памет.

На нашем одељењу имамо специјалну ординацију и специјалну столицу, као и ултразвук где можемо комплетно да прегледамо особе са инвалидитетом, као и да урадимо превентивне прегледе, каже начелница Гинекологије др Гордана Ђорђевић.

Велика је ово ствар за жене које су са неким хендикепом. Добро је и то што је просторија за преглед на првом спрату и постоји рампа за улаз. Што се архитектонских баријера тиче, врањска Болница је поприлично прилагођена оваквим пацијентима.

У целој Болници су постављене рампе за прилаз, помоћу којих особе са инвалидитетом могу да дођу до било ког одељења. Постоје и лифтови којима стижу до места где може да им се укаже помоћ, истиче докторка Ђорђевић.

Ипак, једна реченица често кружи међу особама са инвалидитетом, а гласи ‘’само да ме на заболи зуб’’. И да, ко има пара отићи ће код приватног стоматолога, али су такви ретки.

Дом здравља нема лифт, прилаз до диспанзера је отежан, али сада постоји нада, ради се пројекат за изградњу лифта, којим би се стизало и до стоматолошке службе. Постоји рампа за прилаз, али само за приземље.

Оно што храбри су речи докторке Ђорђевић, која каже, да наши људи и те како имају емпатију према особама са инвалидитетом. Да увек имају приоритет, да се нико не буни и да желе да помогну.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 новембар 2018 14:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter