90 година Завода за јавно здравље

Свечаном академијом у Дому Војске, врањски Завод за јавно здравље, обележио је 90-ту годишњицу постојања и рада. На свечаности је сваком госту даривана монографија која је урађена за ову прилику. Приказан је филм о историјату Завода за јавно здравље. Граду, институту Батут, заслужним колективима и појединцима уручене су захвалнице. Свечаности су присуствовали директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, градоначелник, председник Скупштине, чланови руководства града, представници војске, полиције, директори јавних предузећа и установа и бројни гости.

Химном Боже правде, почела је свечана академија поводом обележавања 90-те годишњице врањског Завода за јавно здравље. Основан је 1928.године. Претрпео је бројне трансформације и изазове али је увек радио на развоју примарне заштите. Бројна су имена оставила траг у раду ове здравствене установе, а ентузијазам и рад доктора Томе М. Јовановића посебно се памти. Поводом овог јубилеја Завод је издао монографију о установи. О тој бурној дугој историји завода присутнима је говорила вршилац дужности директора ЗЗЈЗ др Светлана Стојановић.

„Данас се спремно суочавамо са изазовима, прилив расељених лица, поплаве, мигрантска криза, које доносе ризике по здравље становништва и нарушавања животне средине. Ови изазови су подстрек за правовремено пружање здравствене заштите и превенцију могућих епидемија, пандемија, катастрофа. Обележавање јубилеја је подстрек да наставимо трагом др Томе Јовановића и свих оних који стоје иза брда статистичких података, анализа, надзора и стручних мишљења", каже Светлана Стојановић, вд директора ЗЗЈЗ.

Завод за јавно здравље је установа битна за здравствену заштиту становништва не само града већ и целог округа, рекао је градоначелник који је обећао подршку и даљу сарадњу.

Завод за јавно здравље у Врању остварује успешну сарадњу са здравственим установама у земљи у погледу примања примарне и секундарне здравствене заштите. Посебно се ради на очувању стандарда у овој области, чуло се у честиткама партнера ове установе, Института  Батут и Здравственог центра у Врању.

Присутнима је о успесима и изазовима говорио и бивши радник др Живорад Стошић који је имао прилику да сарађује са доктором Томом Јовановић. 

На свечаности је приказан промо филм који говори о историјату Завода за јавно здравље, свим гостима је подељена монографија „Трагом др Томе М Јовановића“ оснивача ове здравствене установе. Директорка ове установе је граду, Институту „Батут“ и заслужним колективима и појединцима уручила захвалнице.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 новембар 2018 16:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter