Градите да зарадите

Од укупно потрошене електричне енергије у Србији скоро половину потроше грађани у својим становима, а чак 65 процената те енергије односи се на грејање. Град је предузео важне кораке у правцу енергетске санације, пре свега објеката опште намене.

Преко 90 % објеката у нашој земљи је енергетски неефикасно. Разлози су, осим непоштовања правила градње, и законска регулатива. И стамбени фонд је прилично стар, чак више од 30-так година. 

Град је кренуо крупним корацима у енергетску санацију јавних објеката. Потпуно или делимично реновиране су школе, јавне установе и зграде.

У основној школи „Светозар Марковић“ је 2017. године замењена столарија, кров и подови. Пре реконструкције, школа је током сезоне трошила и до 150 тона угља. То је сада смањено на 100 до 120 тона. Остварена је и уштеда у потрошњи електричне енергије и то до 20 процената.

У Заводу за урбанизам и имовинско правне послове грађанство се може информисати о мерама и начину санације објеката у циљу енергетске ефикасности, а предвиђена је и помоћ за вишестамбене објекте.

"Град је донео и одлуке о суфинансирању побољшања својства зграда, што подразумева енергетску ефикасност, тако да ће у буџету за наредну годину предвидети средства која је град у могућности да издвоји. Расписаће се оглас и моћи ће да станари вишестамбених објеката и објеката који су у зонама тих одлука да поднесу захтев за суфинансирање с тим што ће они морати да обезбеде део средства, а градска управа ће обезбедити до 50 посто средстава за суфинансирање, што је још један корак ка унапређењу енергетске ефикасности и смањењу потрошње", каже дип. инж Данијела Бандовић, ЈП Завод за урбанизам.

Енергетски ефикасни објекти доприносе уштеди не само у погледу трошкова за грејање и хлађење већ се смањује и емисија угљен диоксида који се емитује у атмосферу. Енергетска ефикасност се постиже, најпре грађевинским радовима, а затим и увођењем етажног или даљинског грејања.

Иначе, Србија има обавезу да до 2020. године оствари уштеду финалне енергије од 9 процената у односу на потрошњу из 2008.године. Увођењем адекватних мера, планирана је уштеда од 15 до 25 посто по домаћинству.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 05 децембар 2018 14:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter