Иницијатива за увођење сексуалног образовања

У европским земљама обавезна сексуална едукација у школама смањила је број абортуса. Србија је у врху европске листе земаља по броју малолетничких трудноћа и абортуса. Средњошколцима је интернет заменио све лекције и разговоре из куће. Свака трећа девојка у Србији први сексуални однос имала је у 16. години, а док контрацепцију не користи трећина. Готово половина њих улази у однос после мање од недељу дана везе.

Иако голотиња више није табу, сексуални односи су и даље тема о којој се пред децом не прича, ни у школи, ни код куће.

Гордана Ђорђевић-специјалиста гинекологије акушерства

Каже да је неко оптимално време када би деца као предмет требало да добију сексуално образовање са неких 13-14 година.

„Оне мисле да знају јер су им доступне те информације преко интернета. Највећи страх је страх од трудноће, међутим то и није тако страшно. Страшне су сексуално преносиве болести, поготово папилома вируси који изазивају рак грлића материце. Девојке са 21-22 године имају већ промене на грлићу које касније воде ка карциному. А зашто се то јавља? Слузокожа грлића је веома незрела, тако да је јако подложна вирусима“.

Већина шеснаестогодишњакиња физички има тело зрелих жена, али психа касни за телесним растом и зрелошћу.

„Што раније требамо да разговарамо са децом, и треба вратити у основне школе здравствено васпитање и тему сексуално образовање. Те информације које деца добију у петом, шестом разреду основне школе, прате их кроз живот. У Шведској је сасвим нормално да те информације деца добију и примене их у пракси. Оно основно што треба да савладају је употреба кондома, и са савладавањем те прве лекције млади се у потпуности штите“, каже Биљана Поповић, епидемиолог.

Добар пример је Финска, која за две године од како је увела сексуално образовање као обавезан предмет, стопу абортуса смањила за четвртину.

„Како да, сигурно би се промениле ствари ако не 100%, онда 80%. Требало би доводити стручњаке, људе који се стварно тиме баве, имају велико искуство. Требало би довести и психологе, не само гинекологе. Довести људе који ће са мало више аспеката да сагледају то и да умеју да заинтересују децу да саслушају, да то не буде сувопарно“, додаје Гордана Ђорђевић, спец. гинекологије и акушерства.

Превентива би смањила евентуалне штетне последице прераног улажења у сексуалне односе. Иницијатива за увођење сексуалног образовања постоји већ деценију.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 07 децембар 2018 15:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter