Промовисана књига „Онај пас из Врања“ књижевника Зорана С. Николића

У Врању је промовисана књига "Онај пас из Врања" књижевника Зорана С. Николића. Ова књига посвећена је расветљавању живота и дела Врањанца Хаџи Тодора Димитријевића, контраверзног интелектуалца, који је живео од продаје својих књига и предавања које је држао.

Мали простор Врања, које је пре Великог рата имало свега десетак хиљада становника изнедрио је читав низ знаменитих људи. По многима се Врање и данас препознаје, а многи су остали покривени маглом прошлости. Међу њима је и Хаџи Тодор Димитријевић, чији је живот и дело истраживао и у књизи „Онај пас из Врања“ осветлио  књижевник Зоран С. Николић. Аутор је пред бројним Врањанцима говорио је о стваралаштву човека који је имао најшири опсег интересовања. У првом плану био је српски  језик и граматика, у чему је могао да парира врхунским интелектуалцима тога времена, попут академика Александра Белића и владике Николаја Велимировића.

Аутор књиге Зоран С. Николић рекао је да запажања и мисли Хаџи Тодора Димитријевића о сировом национализму, сврставају га у саму интелектуалну и књижевну елиту Европе и стављају га у ред писаца као што су Томас Ман и Мирослав Крлежа.

Хаџи Тодор Димитријевић писао је монографије, студије,реферате, владао је добро језицима, попут латинског, па чак и корејског. У Америци је једно време био штићеник Михајла Пупина. Колико је био контраверзна личност говори и чињеница да му након Другог светског рата у Србији није било дозвољено да обавља ниједан јавни посао, а да је био под заштитом Коче Поповића.  На промоцији је било речи и о стваралаштву самог аутора књиге писане у форми драме.

Горан Арсић је истакао да Зорана С. Николића сматра једним од најбољих познавалаца књижевности. Још док је живео у Приштини  уредио је преко 500 књига.

На промоцији књиге су о лику и делу Хаџи Тодора Димитријевића, са супростављеним мишљењима говорили професор Србољуб Димитријевић и доктор Вукашин Антић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 07 децембар 2018 15:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter