Друштво

Друштво

Богојављенски крст окупан је за 200 000 динара, а највишу понуду дала је наша 55-огодишња суграђанка Милоранка Стајић. Каже да неколико година уназад жели да буде кума овог празника и да се нада да ће кумство донети добробит целој породици, а пре свега добро здравље.

 

Бог се јави!

јануар 19, 2019

Српска православна црква и њени верници данас славе Богојављење, дан када се Господ показао у сва три лица, као Отац, Син и Дух Свети.
Овај празник везује се за крштење Исуса Христа на реци Јордану од Јована Крститеља.
Кад је Јован покрштавао Христа у воде реке Јордана, чуо се с небеса глас Бога Оца: "Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи". У Јордану је стајало друго Лице Свете Тројице, Син Божји, као Богочовек, а над Сином Божјим лебдео је Дух Свети у облику светлоснога голуба. То је било Богојављење. Богојављење се празнује 6. јануара по старом календару (19. јануара по новом). На тај дан освећује се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела.

Последњи пут измењено субота, 19 јануар 2019 10:53

Свако ко жели да издаје смештај гостима, мораће да плати боравишну таксу али и да уради категоризацију објекта. Посао везан за угоститељство мораће да се уреди, па ће и приходи од боравишне таксе бити видљивији и већи, каже већник задужен за туризам Мића Младеновић. На последњој седници скупштине, утврђен је и износ боравишне таксе. Она је од законом дозвољеног максимума од 140 динара фиксирана на 120.

Пракса да госте на смештају пријављују само правна лица која се баве угоститељством, је промењена. Обавеза плаћања боравишне таксе сада је обавезна и за физичка лица која имају смештајне капацитете и извршили су категоризацију. Тако ће се спречити злоупотребе а стављена је и тачка на дивље туристичке смештајне капацитете.

"Ми смо том одлуком потврдили да ће висина боравишне таксе бити 120 динара на територији целог града и за све, дакле и за категорисану собу и за власнике хостела, преноћишта, тако да смо све довели у исти положај што је и законска обавеза", каже Мића Младеновић, градски већник за туризам.

Новина има и у поступку категоризације коју ће морати да обави свако физичко лице које се бави издавањем смештаја гостима који пролазе кроз град. На последњој седници Скупштине града донет је и нови правилник о раду комисије за категоризацију. 

"Ми као локална самоуправа излазимо у сусрет заинтересованим грађанима физичким и правним лицима која желе да се баве угоститељством и туризмом и да категоришу собе и хостеле. Правилником само дефинисали и ближе одредили неке услове, начин, процедуру, рокове и на који начин је наша обавеза да изађемо у сусрет том захтеву", истиче Мића Младеновић, градски већник за туризам.

Важну улогу имаће Туристичка организација града. Она ће склапати уговоре и посредовати са правним и физичким лицима која желе да се баве туризмом. Тако ће се поуздано знати колико је туриста прошло кроз град и колики су тачно приходи од боравишне таксе. А постоји и пројектција о остварењу прихода од наплате ове таксе. Статистика говори да Врање постаје занимљиво на туристичкој мапи Србије.

"Још увек немамо податке што се децембра месеца 2018.тиче, али закључно са 20 новембром за 12 % је повећан износ боравишне таксе у односу на 2017 а у односу на 2016. То је добар помак али није довољно јер имамо сазнања да се сви гости не пријављују", појашњава Мића Младеновић, градски већник за туризам.

Иначе, Уредба о највишем и најнижем износу боравишне таксе не познаје правна и физичка лица па ће контроле објеката које се баве издавањем смештаја бити чешће и темељније.

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 18 јануар 2019 15:19

Посету председника једне од највећих и најмоћнијих земања света Руске Федерације, Владимира Путина Србији пратили су сви водећи сведски медији. Био је то догађај како су многи нагласили од историјског значаја за нашу земљу. Међу 600 акрдитованих новинара, оком камере овај догађај забележила је и наша медијска кућа. Грађани Србије били су прилици да у највећем броју поздраве председника Путина и његовог домаћина председника Александра Вучића испред Храма Светог Саве у Београду.

Овако је председник Србије Александар Вучиућ, дочекао председника Руске Федерације Владимира Путина, испред Храма Светог Саве, где су се окупиле хиљаде људи из свих крајева Србије. Са Храма су се чула звона, а са високим гостом и председником Вучићем био је и патријарх Иринеј. Одушевљени грађани поздрављали су председнике аплаузом и повицима живела Србија, живела братска Русија. У маси окупљених грађана, најближе Храму налазили су се и Врањанци, њих преко хиљаду.

"Атмосфера је више него величанствена. Мислим да је ово посебан дан за нашу Србију. Сигуран сам ,а верујем да и сви овде присутни деле моје мишљење, да је Србија пре свега ово заслужила. Србија вођена мудром и одговорном политиком нашег председника Вучића. Захваљујем се свим грађанима који су из Врања дошли да дају подршку нашем председнику Александру Вучићу и да поздраве председника нама братске државе Русије. Заиста је величанствена атмосфера.Ово је историјски тренутак", рекао је народни посланик Славиша Булатовић.

"Пресрећни смо што смо део овог скупа, јер је Србија коначно показала своје право лице  и апсолутну подршку председнику Вучићу за сву политику коју води, а која води Србију напред. Надамо се да ће наставити и у наредном периоду да води српски брод у мирну луку као што чинио до сада", каже Горан Ђорђевић, извршни секретар ГРО СНС.

"Ово је велики дан за све нас. Дошли смо у Београд да својим присуством дамо подршку нашем председнику Вучићу и да пожелимо добродошлицу председнику Путину", истакао је Драган Сентић, председник Градске општине Врањска Бања.

А ово су неки од утисака присутних грађана:

"Величанствени скуп. Огроман број људи. Због тога нисмо могли да видимо све како треба Имали смо видео-бимове и тако смо пратили."

"Ово је био величанствен скуп. Велики број је људи из Врања, симпатизера, најпре СНС, који су хтели пре свега да пруже подршку председнику Србије Александру Вучићу, а потом и Путину. Леп је утисак, било је лепо."

"Било је прелепо. Било је много људи из Србије и са Косова. Сви су били радосни што су могли да поздраве Путина. Ово је стварно дан за памћење."

Дуго ће грађани Врања, као што су и сами рекли, али и Србије, памтити ову посету председника Путина и дочек који му је приређен.

 

Последњи пут измењено петак, 18 јануар 2019 15:23

Српска Православна црква слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Данас је први дан после Божића када се пости, и то на води.

Празник Крстовдан везује се за Богојављење и крштење Исуса Христоса, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану. Крстовдан славимo увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.

''Као што видите у порти Саборног храма у Врању све је спремно за сутрашњи празник, Богојављење и за велико освећење воде. Ја ћу подсетити све вернике да је вода освештана и данас, на Крстовдан, а да се велико освећење воде врши и сутра, одмах након Свете литургије која почиње у 9 часова.''

Велики је број празника у календару Српске православне цркве који су посвећени Часном крсту, а један од њих је и Крстовдан, који се увек слави 18. јануара по новом календару.

''Празник Крстовдан је установљен уочи Богојављења и увек се на данашњи дан освећује вода, а сутра ће Светом литургијом и великим освећењем воде бити прослављен и сам празник Богојављење, спомен на дан када се Господ ради нашега спасења крстио на реци Јордану од стране Светог Јована Крститеља'', каже свештеник Далибор Величковић.

Верници на Богојављење узимају освештану воду из храма и носе је својим кућама. Богојављенска водица чува се у сваком дому током целе године као велика светиња и сматра се да помаже у свакој невољи.

''Свако ко долази на Свету литургију и ко долази да узме ту воду узеће је као лек и тако и треба да се понаша, достојанствено, у миру, стрпљиво, са љубављу, да учествује на Светој литургији, да учествује на самом освећењу тиме што ће изговарати речи молитве, тиме што ће се крстити, што ће својим примером бити оно што јесте сваки човек, лик и прилика Божја'', рекао је свештеник Далибор Величковић.

И ове године из Епархије врањске апелују на све да приступе узимању освећење водице у миру и без гурања, јер ће воде бити за све.

 

 

Последњи пут измењено петак, 18 јануар 2019 15:20

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter