Друштво

Друштво

Одлука Градског већа о такси превозу и условима за возаче, не односи се на оне који већ раде тај посао, било да раде код предузетника или да већ имају регистровано такси возило. Новине се односе на оне који тек планирају да се баве овим послом или да отварају фирме. Дакле, они треба да имају возачку дозволу Б категорије, звање возача путничког аутомобила трећег степена стручне спреме или звање возача аутобуса или теретног моторног возила четвртог степена стручне спреме, звање техничара друмског саобраћаја или звање возача специјалисте петог степена стручне спреме.

 

Последњи пут измењено среда, 16 јануар 2019 13:14

Станови којима располаже град Врање, након завршеног пописа, моћи ће да се продају или дају у закуп. О томе су већници већ донели одлуку, која је у складу са законом, а након скупштинске потврде, формираће се комисија, која ће расписати јавни оглас.

Процедура је путем прикупљања писаних понуда или лицитацијом. Постоји и могућност непосредне погодбе, за оне који дуго користе станове и који су у њих улагали. Одлуком су прецизирани детаљи, тако да се зна да ће се станови откупљивати по тржишној цени, коју ће утврдити надлежни орган.

Имамо и давање у закуп и ту је најшири дијапазон. Град има и такве станове где већ има кориснике, где има закупаца. Негде су уговори истекли. Велики број грађана се обраћа захтевом или за продужење закупа или за откуп стана. И закуп ће ићи по тржишној цени, каже Данијела Милосављевић, градска већница.

Грађанима са најнижим примањима, који су корисници станова у власништву града, биће понуђени другачији, прихватљивији услови кроз вид стамбене подршке.

Ту углавном говоримо о људима који су у стању социјалне потребе, они ће такође морати да закупе стан али испод тржишне цене, мораће да плаћају одређену цену за закуп. Ту ће бити формирана посебна стамбена комисија, биће утврђени критеријуми, начин бодовања и ранг листа.

Почеће се и са решавањем проблема нелегално усељених у станове у власништву града. Ту су проблеми много већи, јер се ради углавном о рањивим категоријама, али и то мора да се реши, каже већница.

 

Последњи пут измењено среда, 16 јануар 2019 15:26

Услед повећаних дневних температура које доводе до топљења снега, коловози су мокри па се возачима саветује да држе веће одстојање. Овакве временске прилике доносе више воде на путевима па се очекује и повећан број активираних клизишта и одрона. Према последњим подацима Управе граничне полиције нема дужих задржавања на нашим граничним прелазима и наплатним станицама у земљи.

Претежно сунчано време очекује се и сутра. Биће топлије са слабим до умереним ветром. Најнижа температура у већини места од -2 до 3 на југу, а највиша дневна и до 13 степени. У петак наоблачење са кишом и снегом и поново пад температуре.

 

Одлуком Градског већа предлажу се нови прописи за таксисте. Пре свега, Градско веће је у обавези да у року од 30 дана ступања на снагу ове одлуке, донесе програм којим ће бити дефинисано колико је Врању потребно такси возила, затим услова који се односе на школску спрему возача, и новине у вези кровних ознака. Према незваничним информацијама на територији Врања има више од 230 такси возила.

Ова одлука је пре свега усклађена са законом о линијском превозу и предвиђа низ новина  према речима већнице Данијеле Милосављевић.

„Пре свега одлука дефинише оптималан број такси возила на територији Врања. Градско веће је у обавези да у року од 30 дана ступања на снагу ове одлуке донесе програм колико ће град Врање имати такси возила, затим услове прописане за такси возаче а тичу се школске спреме и осталог. До сада је постојала могућност да таксисти буду са основном школом, сада је обавезна средња школа 3. или 4. степен. Такође се уводе новине и у вези са кровном ознаком, односно како треба да изгледа обележје сваког такси возила где се подразумева лого Врања и серијски број. Обележје сваког таксисте и предузећа иде са стране возила и Град ће обезбедити кровне ознаке за сва такси возила“.

Таксиста мора да има возачку дозволу Б категорије, да има звање возача путничког аутомобила трећег степена стручне спреме или звање возача аутобуса или теретног моторног возила четвртог степена стручне спреме, звање техничара друмског саобраћаја или звање возача специјалисте петог степена стручне спреме.

Према незваничним информацијама на територији Врања има више од 230 такси возила.

Све одлуке донете на јучерашњој седници Градског већа су скупштинског карактера, тако да ће сачекати прву седницу локалног парламента.

 

Последњи пут измењено уторак, 15 јануар 2019 15:25

Веома ниске температуре, нажалост доводе и до смрзавања, а неколико случајева забележено је и током ове зиме. Здрави људи лако препознају прве симптоме, али је то теже болесним и слабо покретљивим особама, а најтеже је ако су у алкохолисаном стању.

Претерана расхлађеност организма, односно хипотермија подразумева пад температуре тела испод 36 степени и ниже. Пад температуре од 28 до 35 степени је лакши облик, све испод тога је тешка хипотермија. Здрави људи лако препознају симптоме.

Осећала сам да ми прсти трну, ноге, укочена сам. Ходам, трљам се. Хладно прсти трну, али сад нисам много излазила. Не препознајем, ко зна шта може да ми се деси.

Много је важно да људи знају колико времена могу да проведу на хладном ваздуху, да познају свој организам и колико њихов организам може да издржи. Слојевито облачење је велика истина, поготову на ниским температурама удруженим с ветром. Другачије се понаша здрав, а другачије болестан организам.

Здрави људи могу на хладном колико им прија, јер они могу да реагују и да се повуку и загреју механички, али не и болесни.

"Они могу да падну и онда мокра гардероба додатно расхлађује организам. Креће прва фаза хипотермије када температура пада испод 36. Успорени су покрети, дрхтавица, лупање срца, кратак дах. То је још фаза када могу да реагују и да се склоне", каже др Марина Златковић специјалиста интерне медицине.

Друга фаза је још опаснија када долази до поремећаја расуђивања, када нису свесни свог проблема.

Човек у алкохолисаном стању, што је најчешћи случај, у старту није свестан свог стања. Алкохол шири крвне судове на периферију организма и повећава површину контакта са хладном земљом и хладним ваздухом. Еуфорија је присутна и пре тога и убрзано се улази у другу фазу, људи остану ту где су и то се зaвршава обично лоше", појаснила је др Марина Златковић специјалиста интерне медицине.

Најчешће жртве смрзавања су људи који и иначе живе у лошим животним околностима или су болесни.

 

Последњи пут измењено среда, 16 јануар 2019 11:57

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter