Друштво

Друштво

Градоначелник Слободан Миленковић председава 164. седницом Градског већа, на коjоj ће бити разматрано преко 20 тачака. Већници ће се изjаснити о Нацрту одлуке о утврђивању некатегорисаних путева на териториjи града Врања, Нацрту Одлуке о покретању поступка отуђења станова из jавне своjине града Врања са текстом огласа, Извештаjу о раду Туристичке организациjе за прошлу годину са финансиjским извештаjем пословања, Извештаjу о раду главног урбанисте града Врања за 2018. годину, Извештаjу Комисиjе за вредновање проjеката у области екологиjе и заштите животне средине на териториjи града Врања за прошлу годину.

 

Последњи пут измењено уторак, 16 април 2019 15:15

Из Основног јавног тужилаштва у Врању стигао је одговор на наш захтев у коме смо тражили информације у вези паљевине у предузећу ''5Д'' у селу Превалац. У њему се каже да је полиција обавестила тужилаштво око 2 сата иза поноћи да је изгорео објекат, камиони и друга механизација власништво приватне фирме. Дежурни заменик јавног тужиоца и овлашћена лица Полицијске управе Врање изашли су на лице места. Извршен је увиђај и у току је оперативни рад на откривању извршиоца кривичног дела, стоји у одговору Основног јавног тужилаштва у Врању.

 

Званично, данас је крај грејне сезоне. Међутим, све топлане закон обавезује да у зависности од временских прилика греју до 3. маја. За грађане је најважније што цене грејања мирују. И топлане сумирају финансијске резултате. У врањском Новом дому кажу да је ово била једна од  успешнијих грејних сезона. Подсетимо и да су топлане обећале да ће са ресорним министарством размотрити измене Уредбе да се почетак грејне сезоне, уместо 15. октобра, због климатских промена, помери на 1. октобар.

 

У селу Рељан код Прешева данас је обележена двадесетогодишњица погибије седам војника и старешина припадника 78. моторизоване бригаде који су настрадали у току НАТО бомбардовања. Сваке године обележава се овај дан у знак сећања на хероје тадашње Војске који су били на бранику своје отаџбине. На месту погибије, крај спомен обележја, положени су венци и цвеће.

На данашњи дан пре две деценије ваздушни напади трајали су шест сати, а бомбе су погодиле шатор у којем су били војници 78. моторизоване бригаде. Настрадали су мајор Љубисав Стојановић, капетан Драган Лукић, старији водник Жељко Алар, десетар Димче Стаменов и војници Слободан Мирковић, Александар Поповић и Нинослав Миленков. Минутом ћутања одата им је пошта.

''Тог 15.априла тама је угушила светлост у очима наше седморице. Срца су престала да им куцају. Зашто? Зато што су стали на браник своје отаџбине. Нато пројектили су их отргли од породица којима су били подједнако посвећени. Данас смо овде, да сви заједно покажемо да наша срца куцају за њихова, да наше очи гледају за њихове, да су 20 година још јасније у нашем памћењу, да не бледе, да су њихови ликови увек ту и око нас и да су њихова дела бесмртна. Не дозволимо да заборав прекрије тешке дане НАТО агресије и 15.април. Живи смо сведоци тог погубног времена по нашу земљу. И зато пролеће 1999. године за све нас треба да буде снажно осећање и опомена да се никада више не догоди ''Милосрдни анђео'', каже Слободан Стопа, командант Четврте бригаде копнене војске.

Крај спомен обележја са плочом у коју су уклесана имена храбрих војника и старешина цвеће су  положиле делегације Војске,  Града Врања, градске општине Врањска Бања,општине Бујановац, Полицијске управе Врање, Безбедносно информативне агенције као и делегације бројних удружења из Врања и Бујановца. Венце и цвеће положили су и чланови породица погинулих, родбина и пријатељи.

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 15 април 2019 14:51

У Галерији Народног музеја у Врању организована је трибина посвећена херојској 250. ракетној бригади Војске Југославије. Ова бригада је, током Нато  агресије, оборила три такозвана "невидљива" авиона, стелт технологије. О томе је, током вечери, говорио пуковник Војске Србије Славиша Голубовић, непосредни учесник у тим акцијама. О томе је написао књигу "Пад ноћног сокола", коју је представио на трибини. Стручност,о бученост, и храброст припадника  250. ракетне бригаде допринели су да оборе авионе за које је НАТО тврдио да их није могуће открити.

 

Последњи пут измењено петак, 12 април 2019 22:54

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter