Друштво

Друштво

Јавна установа „Центар за социјални рад“ у Врању, прославила је 55 година постојања и рада Свечаном академијом у сали Дома војске. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Антић, градончелник др Слободан Миленковић, чланови градског руководства као и представници државних и јавних институција. У обраћању присутнима градоначелник Миленковић рекао је да локална самоуправа континуирано пружа пуну подршку Центру како би допринела спречавању и сузбијању социјалних проблема, на индивидуалном и заједничком плану. „Град Врање редовно, у континуитету и без кашњења исплаћује сва материјална давања која су у надлежности локалне самоуправе. Подршка и предусетљивост јесте одраз заједничког става који град и ова институција деле. Чинимо све што је у нашој моћи, како бисмо помогли суграђанима који се налазе у неједнаком друштвеном положају, онима којима је потребна подршка и егзистенционални ослонац. Ради успешнијег остваривања права на плану социјалне заштите, од великог је значаја и подршка државе, захваљујући којој смо увели и две нове услуге: лични пратилац детета и помоћ у кући ”, навео је градоначелник. Скупу се обратио и државни секретар Зоран Антић који је пренео честитке министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића и најавио даљу подршку ресорног министарства и у новим облицима социјалне заштите током наредне две године. „ Врање води одговорну социјалну политику и сви напори требају бити усмерени на оснаживању појединаца како би било што мање корисника у систему социјалне заштите“, рекао је Антић. Директорка Центра за социјални рад у Врању Драгана Арсић подсетила је на историјат ове установе и нагласила да је период између два јубилеја обележен низом активности на јачању и унапређењу система социјалне заштите. Присутнима се обратио и дугогодишњи радник Центра Драган Петковић, а у пратећем програму наступили су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

извор: Градски сајт

 

Након зимског периода када је Прихватилиште Центра за развој локалних услуга социјалне заштите било пуно старије популације, сада су тамо жене и деца жртве породичног насиља. Разлози за измештање корисника из Сигурне куће су техничке природе.

Сигурна кућа, једна од само десет у Србији, у нашем крају је регионалног карактера, што значи да су корисници из свих крајева земље. Корисници су тренутно измештени, а услуга коју пружа Центар за развој локалних услуга социјалне заштите никада није престајала.

''Услуга се и даље несметано одвија 24 сата. Жене и деца су заштићени. Измештени су са те локације из техничких разлога. То значи да није затворена, већ је у питању технички део који се тренутно ради и то ће бити за месец дана урађено, односно биће извршен технички пријем и корисници ће бити враћени где су и били. То је мала забуна, једно је објекат, друго је услуга. Она није престајала нити ће престати, каже директорка Центра Ивана Тасић.

По питању насиља променљива је ситуација. На пример, у понедељак је било 9 корисника, већ у уторак 8, каже Тасићева. Нови закон о спречавању насиља даје резултате, онда када су жене добро информисане.

''Јако добро су упознате са законом, јако добро користе то своје право и покушавају да, док су код нас са Центром за социјални рад и нашим стручњацима изађу из насиља. По статистичким подацима успевамо,'' додаје директорка Центра.

Иначе, Центар за развој услуга социјалне заштите добио је употребну дозволу, након што су завршене све припремне радње. Очекују контролу министарства, која би значила и лиценцирање, а директорка у свему томе посебно истиче велику помоћ града.  

Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2019 13:36

Први је био на недавном јубиларном 20. Међународном фестивалу Гитар-арт у Београду, у својој категорији. Оно што га издваја од осталих су младе године и велики број награда. Због тога што је најбољи, одржаће солистички концерт у Солуну.

Шеснаестогодишњи Дамjaн Станковић из Владичиног Хана најбољи је гитариста, не само у Србији, региону, већ и у Европи у својој категорији. О томе сведоче бројне награде и прва места. Гитару је имао у кући и није почео, како сам каже, од малих ногу, већ тек као школарац. ''Нисам показивао неко интересовање за гитару кад сам био мали. Моја тата је имао гитару, која ми се свидела. Једног дана сам дошао из школе и рекао да хоћу да почнем да свирам. Знао сам да долази један професор из Врања и држи код нас часове . После годину дана код њега, почео сам да идем у музичку школу Стеван Мокрањац у Врању,'' каже Дамјан.

Професор Лазар Вуковић, прати га на такмичењима и са поносом истиче да је Дамјана на самом почетку таленат издвојио од других, али да преданост ономе што волиш доноси посебност.

''Сви знамо како у музици, тако и у спорту, таленат је 10 посто, али свакако је пресудан рад, посвећеност и предање у овом случају инструменту. Дамјан је заиста показао  да је велики професионалац поред свог талента,'' каже професор Лазар Вуковић.

Дамјан је власник бројних награда. На државном такмичењу је био лаурет, такође и у Румунији. Прошле године је победио на Интернационалном фестивалу у Солуну , и у ту част ће 2. маја на истом том фестивалу одржати солистички конерт.   

Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2019 13:44

Реализација комуналног програма настављена је постављањем другог слоја асфалта у улици Христијана Карпоша. Овим је решен дугогодишњи проблем житеља насеља Оџинка, Собина и Огледна станица.

Улица Христијана Карпоша једна је од најфреквентнијих у насељу Оџинка. Скоро две деценије није реконструисана тако да су се мештани, како пешаци тако и возачи, годинама суочавали са бројним проблемима. Сада је ситуација потпуно другачија.

Николина Станиславов изражава задовољство реконстукцијом улице и каже да често пролазим овуда када води унуке у вртић и сада може да каже да улица лепо изгледа.''

Ружа Пенев дели утиске са Николином и додаје "сада је милина ходати овом улицом. Била је руинирана, нема више саплитања и камења. Било је тешко пролазити овуда.''

И председница МЗ Оџинка Биљана Димчић, не крије задовољство што је коначно решен дугогодишњи проблем житеља овог дела града. Она каже да је ова улица била у јако лошем стању и да су се аутомобили отежано мимоилазили због ударних рупа којих је било на сваком кораку. ''Завршено је асфалтирање ове улице. Јуче је отворена за саобраћај. Грађани су итекако задовољни. Била је у јако лошем стању. Дуго се чекало на релизацију овог пројекта и драго ми је што је коначно завршен. Након овога у плану је асфалтирање улице Ђуре Ђаковића у овом насељу што ће бити од великог значаја за све мештане који живе и пролазе овде'', каже Димчићева.

Поред другог слоја асфалта који је постављен, урађени су тротоари, замењене су атмосферска и фекална канализација као и водоводна мрежа. То потврђује и Тања Ничић, надзорни орган и додаје: ''Урађен је други слој асфалта, тачније на коловозу имамо и носећи и хабајући слој асфалта. У тротоарима имамо један слој асфалта на адекватно припремљеној подлози. Пре израде асфалтне конструкције урађена је атмосферска канализација којом се вода са целог овог сливног подручја сакупља и одводи у Собинску реку. Урађена је и реконструкција водоводне мреже јер је често долазило до пуцања  азбестних цеви. Сада је то решено. Овде је реконструисана и асфалтна конструкција и припадајућа инфраструктура.''

Дејан Станојевић, градски већник  каже да је вредност реконструкције улице Христијана Карпоша дужине 800 метара и ширине 5 метара - 10 милиона динара, док је за атмосферску канализацију издвојено 16 милиона динара.

Комуналним програмом у наредном периоду предвиђена је реконструкција улица Кнеза Милоша, Народног Хероја  и Честелинске.

Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2019 13:47

Према најновијим изменама и допунама Породичног закона уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе силе приликом васпитања детета. Смисао је едукација родитеља о ненасилним методама васпитања.

Старе методе васпитавања деце попут ћушки или чврга дефинитивно одлазе у заборав, јер ће бити забрањене новим Породичним законом. Родитељи неће бити строго кажњавани уколико дете добије неку ''чвргу'', већ ће им бити понуђена додатна едукација у оквиру једног од саветовалишта, изјавио је Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Наши суграђани слажу се са оваквим изменама, кажу да је разговор најбоље средство за решавање проблема, али и да се деси да родитељи некада реагују пребурно изнервирани због неке ситуације.

Наша суграђанка Добрица Ђорђевић каже да децу не треба тући, треба да се лепо разговара, да се деца уче од малена, да поштују свој рад и себе.''

''Слажем се, али какви смо ми људи, мало нас нешто више и иритира, па некад човек изађе из такта али не би требало, леп разговор је најбољи'', додаје Младенка Шкробоња.

Према садашњем Породичном закону у члану 69 стоји да родитељи не смеју подвргавати дете понижавајућим поступцима и казнама које вређају људско достојанство детета и дужни су да дете штите од таквих поступака других лица. Посебна тема је насиље у породици, где по члану 60 суд може донети одлуку о одвајању детета од родитеља.

Вербалне методе васпитавања најбољи су начин да се утиче на дете, а да се не омета његов правилан психофизички развој. Ту се наравно не подразумева вербално насиље, већ топла реч и пре свега, сопствени пример који родитељи дају деци, јер деца најбоље уче управо на основу модела. Ви, заједно са вашим поступцима и навикама једино сте право оруђе помоћу којег ћете дете васпитати на прави начин.

Циљ измена Породичног закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

''Родитељи треба да поведу рачуна о својој деци, где се крећу, где иду, шта раде, морају увек да их прате, ја сам синове тако пратила и то је било пре 50 година када су имали 17, 18 и увек дамо ауто деци, али изађемо да видимо где се крећу, било је мирније време када су у пола 10 долазили кући, сада се касно излази, деца су заменила дан за ноћ и то треба да се врати, да деца иду на посао, а не да седе у кафићима'', истиче Добрица Ђорђевић.

''Ја мислим да је најлепше да се разговара као са одраслим људима. Нешто да им се објасни да би схватили, па колико схвате, сад зависи колико су велика деца'', каже Младенка Шкробоња.

Родитељи неће бити кажњавани строгим мерама уколико не поштују нови Породични закон, већ ће им бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље и слично.

 

Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2019 14:00

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter