Друштво

Друштво

Из Јавног предузећа „Водовод“ овог преподнева стиже обавештење да су без воде становници Сутјескине улице у Врању.

Разлог за то су радови на санацији хаварије на водоводној мрежи. Водоснабдевање у овом делу града биће нормализовано тек по завршетку радова.

Као и увек, надлежни упозоравају да се по нормализацији водоснабдевања вода не користи за пиће и припрему хране следећа два сата, а да се у том периоду изврши испирање кућних инсталација.

Вода је исправна хемијски и бактериолошки, али због  транспорта честица из цевовода након обављене интервенције није препоручљиво користити је за пиће.

Врање је данас било домаћин потпредседници Владе Зорани Михајловић и представницима министарства грађевине на чијем је челу. Одржани су састанци са представницима округа, а затим са руководством града. Разговарало се о инфраструктурним проблемима и договорени су радови на изградњи путева и улица у којима ће држава уложити милијарду и 700 милиона динара за цео округ.

Велики број грађана дочекао је испред зграде Начелства потпредседницу и министарку Михајловић, а била је то прилика и да јој се окупљене жене посебно захвале.

"Желим да вам се захвалим. Хвала што се борите против насиља и не ћутите о томе. Имате подршку свих жена Врања", рекла је Драгана Арсић директорка Центра за социјални рад.

"Сећам се времена када сам долазила овде и разговарале на неким другим местима. Хвала вам на свему", рекла је министарка.

Најпре је одржан састанка са начелником Пчињског управног округа Срећком Пејковићем и представницима свих општина и града. Теме су биле путеви, комунална инфраструктура, колектори, јер како је касније истакла министарка, нема великог и малог града. На састанку са градоначелником Врања Слободаном Миленковићем, народним послаником Славишом Булатовићем и представницима града сличне су биле теме, а направљен је и договор о улагањима у наш град.

"У плану је Путева Србије да се ураде северни и јужни прилаз граду, као и тротоари који су на државном путу, а воде ка Врањској Бањи, обзиром да ће бити изузетно фреквентни, а самим тим и мање безбедни. Биће реконструисана Косовска улица, која је изузетно фреквентна и повезује индустријску зону где ради 3,5 хиљада људи и заиста сам захвалан на томе. Радиће се и улица Филипа Филиповића. То ћемо заједно радити са Путевима Србије, где ће локална самоуправа да ради подземне инсталације, а Путеви Србије реконструкцију саобраћајницу", рекао је градоначелник Миленковић.

Врање је један од мојих омиљених градова, а његов симбол је позориште које увек видим када дођем и које завршавамо, истакла је министарка Михајловић.

"Влада Србије ће заједно са Путевима Србије у Пчињски округ ове године уложити милијарду и 700 милиона динара. Има ту, пре свега државних путева али има и одређених улица, које су веома важне", истакла је министарка Михајловић.

Проблем изградње или не петље за Врањску Бању, разрешио је директор Путева Србије Зоран Дробњак.

"Врањска Бања неће добити петљу ради безбедности саобраћаја. Ви имате петљу у Врању, а одатле има седам до осам километара до Бање. Урадићемо тај пут и тај тротоар  да блиста, од петље до Бање", каже Дробњак.

Петље се у Европи граде на 40 километара из безбедносних разлога, додао је Дробњак.

Потпредседница Михајловић још једном је истакла да је Врање прво предложило локацију за изградњу станова за припаднике снага безбедности, а знам да  припрема још једну локацију, истакла је она.

 

Последњи пут измењено уторак, 09 април 2019 15:55

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је финалне радове на тунелу Манајле на аутопуту на делу Коридора 10.

На Коридору 10 кроз Грделичку клисуру одвијају се радови на три тачке. Две су везане за саму трасу, то су галерија на Косини 2 и опремање најдужег тунела у Србији, тунела Манајле и трећа тачка је завршетак потпуне конструкције М2.

''Грделичка клисура је у потпуности асфалтирана, опремају се тунели и у току су завршни радови. Очекује се да аутомобили овуда крену крајем априла. Мислим да је то велика ствар за све нас, за Србију јер се види да смо вредни , одговорни и радни. Сада можемо да размишљамо и о другим аутопутевима које ћемо градити. Радови су кренули 2014. године и ово је најтеже градилиште у Европи. Драго ми је да смо се изборили са свим препрекама. Сада чекамо да се окончају козметички радови. Пресрећна сам јер све ово сада изгледа потпуно другачије него пре два три месеца када смо последњи пут били'', рекла је министарка Михајловић.

Александар Сенић, директор Сектора за изградњу Коридора Србије најављује да ће сви грађевински радови на самој траси и сви радови који се тичу опремања тунела бити завршени до 1. маја и додаје:

''Коридори Србије ће до почетка наредног месеца завршити све радове који се тичу трасе аутопута. Касније ћемо изводити завршне радове који се тичу стабилизације неких косина али то неће утицати на одвијање саобраћаја и на безбедност оних који ту пролазе.''

Милорад Грчић, директор ЕПС-а каже да се сви радови одвијају по плану и да је све спремно да се пусти електрична енергија:

''Сви европски стандарди што се тиче оба тунела су испоштовани. То подразумева и електроинсталацију што се тиче расвете. Ту су огромни вентилатори који освежавају ваздух у ове цеви. Биће потпуног осветљења на свим наплатним рампама и на великим раскрсницама, односно петљама. Напајање за оба тунела се ради са обе стране тако да постоји алтернатива уколико дође до неке хаварије.''   

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је током прошле године Коридором 10 прошло око 57 милиона аутомобила. Очекује се да их ове године буде још више, око 60 милиона , јер је то најкраћа рута између истока и запада, нагласила је министарка Михајловић. Она је додала да ни тунел ни аутопут не могу да буду у функцији док надзорни органи не потврде да је све у складу са европским стандардима, јер је безбедност на првом месту.

 

Последњи пут измењено уторак, 09 април 2019 14:11

Током трајања међународне акције ТИПСОЛ од првог до седмог априла, припадници саобраћајне полиције Полицијске управе у Врању открили су укупно 768 прекршаја, од којих 682 прекршаја управљања возилом неприлагођеном брзином, 16 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, четири прекршаја непрописне употребе телефона, три прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и 63 остала прекршаја. У току акције ДИСПОЛА и наше Саобраћајне полиције током прошле недеље, регистровано је скоро 24.000 возача који су прекорачили дозвољену брзину у Србији. За недељу дана брзину је прекорачило 23.965 возача, а само у среду за време блиц маратона на више праваца за неколико сати чак 4.000 возача ухваћено је у том прекршају. Овога пута је новост да је брзина мерена и ноћу, јер су набављени уређаји који то веома добро раде. Такође, 51 нови радар је повезан са интернет системом тако да ће се после мерења на различитим тачкама урадити и тачан преглед критичних места. Прекорачење брзине је у преко 50 одсто случајева и узрок несрећа са тешким последицама.

 

Последњи пут измењено уторак, 09 април 2019 13:03

У Саборном храму је одржана Духовна академија под именом „ Јустинове благовести“. Епархија врањска, Књижевна заједница „Борисав Станковић“ и  Педагошки факултет,више од четрвт века славе овај дан знајући да је преподобни Ава Јустин достојан пример и чувар светих врлина.

Благовести су дан рођења и упокојења оца Јустина Поповића, Светог Јустина ћелијског и врањског. Преподобни отац Јустин је као ретко ко оправдао овај дан, дајући себе и своје дело као благу вест, као Христовог сведока. Он је аутор значајних дела за православну цркву и сваког појединца.  Поред Благовести сваке године се преносом моштију и  великом свечаном академијом 14. јуна обележава и дан Светог Јустина.

Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић“ наглашавада ова манифестација има за циљ да скрене пажњу на величанствено дело оца Јустина, кога нажалост мно и дан данас нису свесни. Ова манифестације ће трајати као што гори мала воштаница Светог аве Јустина и на ће бити довољносветлости да осветли сву грандиозност Јустиновог дела.

Духовна академија је организована поводом великог јубилеја, а то су 125 година од рођења и 40 година од упокојења оца Јустина.  Свечану беседу о оцу Јустину произнео је отац Александар Јовановић

Отац Александар Јовановић је истакао значај дела оца Јустина за сав хришћански свет. Животни пут оца Јустина није био лак и обележен је подвижништвом. Господ је удостојио оца Јустина да поста не један од нових великих учитеља цркве и велики исповедник православља. Неустрашиво је исповеда о веру у Христа васкрслог. Сведочио је ту веру својим животом, мислима и делима, тако да је оставио многобројне ученике иза себе и тако је његово дело настављено. Неда се нажалост много више знало о оцу Јустину у страним земљама, него ли у родној Србији. То се променило канонизацијом оса Јустина за новог светитеља цркве.

Свечани програм је ове године био обогаћен појањем женског академског хора СКЦ из Ниша, у сарадњи са студенткињама Педагошког факултеа и под диригентском палицом професорке Иване Мировић. Епископ Пахомије захвалио се свима за ангажовање у прослави, најпре академском женском хору Студентског културног центра из Ниша, а диригенту хора, Ивани Мировић, уручио је архијерејску грамату.

 

Последњи пут измењено понедељак, 08 април 2019 14:56

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter