Друштво

Друштво

Поводом најављених протеста испред зграде ТВ Пинк, ПРОУНС (Професионално удружење новинара Србије) поручује да грађани имају пуно право да незадовољство ситуацијом у земљи исказују мирним протестима. Ипак, недопустиво је да новинари и сви остали запослени у једној медијској кући трпе насиље, вербално или физичко и буду изложени притиску и стресу у исто време. ТВ Пинк је приватно власништво са јасним импресумом. Његов власник се не скрива од јавности, напротив.

Сматрамо да је време позивања на линч одавно иза нас и да никако не одговара демократском друштву.

ПРОУНС позива учеснике протеста да се уздрже од свих видова насиља, и апелује на организаторе протеста и државне органе да заштите новинаре и имовину медија, а нарочито да заштите све колеге, новинаре и сниматеље који професионално прате протесте, стоји у саопштењу које потписује Зоран Величковић, председник ПРОУНС-а.

 

 

Пред препуном салом Дома Војске у Врању, највиши војни команданти Србије у бици за Паштрик, на тада југословенско албанској граници, говорили су о току ове војне операције током 1998. године и Нато агресије 1999. На херојску одбрану границе Србије подсетили су непосредни учесници генерал Божидар Делић, генерал Стојан Коњиковац, руски добровољац Алберт Андијев и доцент доктор Дејан Антић.

Минутом ћутања одата је пошта 87-орици погинулих у борбама против албанских и шиптарских терориста потпомогнутим Нато авијацијом. Обележавању 20. годишњице битке за Паштрик присуствовали су генерал Милосав Симовић, командант Копнене војске, бригадни генерал Слободан Стопа, државни секретар у министарству рада Зоран Антић, највиши представници општина и округа југа Србије, Полицијске управе, БИЕ, као и свештенства епархије Врањске.

 

Поводом 20.годишњице од Нато бомбардовања наше земље у  суботу ће у Дому Војске са почетком у 18 сати предавање на тему ''Народ и војска у одбрани од НАТО агресије'' одржати ратни командант 78. моторизоване бригаде Војске Савезне Републике Србије, каснији начелник Генералштаба, генерал Милоје Милетић. Ових дана пре две деценије почеле су да падају прве бомбе и на наш град.

Врање није било поштеђено ратних дејстава током бомбардовања наше земље. Напротив. На подручју Пчињског округа Нато је дејствовао 369 пута, од тога само у Врању 104 пута.  На данашњи дан  1999. године на мети агресора биле су обе касарне у Врању.

''Што се тиче напада на наше касарне, они су били жестоки. Касарна ''Јужноморавских бригада'', односно данашња ''1300 каплара'' први пут је нападнута 4. априла у 4 сата изјутра и то 4 пута. Наредног дана, на данашњи дан у преподневним сатима касарна је бомбардована  са 6 пројектила. Истог дана непријатељска авијација дејствовала је и по касарни ''Сима Погачаревић'' у неколико наврата да би 6. априла стара касарна била бомбардована још три пута'', рекао је Стојан Младеновић, председник Гро СУБНОР-а.

Сећање на ове догађаје евоцирао је и тадашњи резервни мајор Војске Србије  Мирољуб Стојчић:

''Био је то за мене догађај  који никада у животу нећу заборавити. У 12 сати сам тога дана био у касарни, када сам дошао око 5 часова све је било у пепелу. Тада сам једино бринуо где су моји војници. Имао сам 29 војника у касарни и хвала богу, сви су били живи и здрави. Генерал Милоје Милетић и ја смо након бомбардовања први ушли у касарну и били смо шокирани оним што смо видели. Срушени објекти око касарне, павиљон, прашина на све стране. Сећам се речи Милетића које ми је упутио ''Рат је''.

На данашњи дан пре две деценије током бомбардовања доње касарне погинула су два цивила. Током 78 дана бомбардовања у врањском крају погинуло је 64 лица, од тога у Врању 16. Повређене су 142 особе. У Врању је током бомбардовања уништено 18 кућа, две касарне, оштећено је 1500 објеката, 12 школа као и велики број мостова. Поред огромне материјалне штете, остале су трајне последице не само на људе који су учествовали у одбрани земље већ и на цивиле.

 

Последњи пут измењено петак, 05 април 2019 13:11

Због радова на електроенергетским објектима, сутра 6. априла ће без напајања остати комплетно градско подручје Владичиног Хана са околним селима  на потезу Кржинце-Џеп-Мртвица, Прекодолце-Житорађе, Репинце-Јабуково и село Полом. Ова насеља ће без напајања бити у периоду од 07 до 09 часова, са прекидима.

 

 

Град Врање је први град у Пчињском округу који ће у ужем центру града имати подземне контејнере. Локална самоуправа у сарадњи са јавним комуналним предузећем „Комрад“ почела је са постављањем ових судова који ће решити проблем привременог одлагања смећа. 

Почело је постављање десет подземних контејнера на четири локације у граду. Град је набавио контејнере из средстава прибављених од наплате такси за заштиту животне средине, а Јавно комунално предузеће „Комрад“ је  обезбедило специјализовано возило за пражњење подземних контејнера.

„Код Гимназије су постављена три контејнера, један ће служити за комунални отпад, један за пет амбалажу и трећи за стакло.Поред ове локације у Врању ће  бити инсталирани контејнери на још три локације. контејнери ће бити постављени и преко пута зграде комитета три суда, код Вукове школе два суда и код  цркве два контејнера"каже директор Комрада Момир Стојиљковић.

Сви подземни контејнери су различити.  Кесе у њима прилагођене су за одлагање комуналног отпада, пет амбалаже и стакла. Основна предност је што на малом простору који заузимају може да се сакупи већа запремина смећа.

„Један подземни контејнер скупља смеће за четири обична поцинкована контејнера. Друга предност је што се лако уграђују, постављају се у земљу и могу лако да мењају локацију. Ми смо набавили камион кипер, припремили смо се за овај посао, и када контејнери буду постављени ми ћемо бити спремни за њихово пражњење" додаје Стојиљковић.

Од десет набављених контејнера, четири су намењена за комунални отпад, два за пет амбалажу и два за стакло. Апелује се, да се смеђе одлаже у складу са наменом  за коју је контејнер предвиђен.

 

Последњи пут измењено петак, 05 април 2019 14:15

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter