Друштво

Друштво

Уколико данас не поштујете прописану брзину кретања приликом вожње четвороточкаша, извесно је да ћете платити казну. Колико, зависиће и од тога колико поштујете и друге саобраћајне прописе. Из МУП-а напомињу да се неприлагођена брзина јавља као утицајни фактор у готово половини саобраћајних незгода са погинулим лицима.

Саобраћајне полиције 29 држава, чланице Мреже саобраћајних полиција су на путевима и приоритет је контролисање брзине кретања. Тако је и на путевима које контролише Полицијска управа Врање, у акцији која траје од 1. до 7. априла. Међутим, данас је дан Д рекли би за несавесне возаче, јер је контрола двадесетчетворочасовна, названа ''Спид маратон''.

Полицијски службеници заустављају свако возило које је прекорачило брзину. На путевима су сви расположиви уређаји за мерење брзине кретања - ручни радари, радари у системима видео надзора и уређаји за мерење брзине у такозваним "пресретачима", док ће на аутопутевима бити мерена и просечна брзина кретања возила. При том, полицијски службеници контролишу и коришћење сигурносних појасева, а сваки возач који је заустављен због брзе вожње, биће и алкотестиран.

Да има оних који и поред свих упозорења и даље прекорачују брзину кретања и сами смо се уверили данас када смо пошли са патролом саобраћајне полиције. Можда је мала срећа у томе што не прекорачују брзину за велики број километара но, прави подаци ће се знати тек након завршетка ове акције 7. априла.

 

Последњи пут измењено среда, 03 април 2019 14:30

Дејан Станојевић, градски већник задужен за инфраструкктуру каже да је почела реализација комуналног програма за 2019. годину. Ових дана ради се на крпљењу ударних рупа у појединим улицама али и асфалтирање тротоара тамо где је то предвиђено планом.

Град Врање је издвојио око 7 и по милиона динара за крпљење ударних рупа у овој години, рекао је у телефонском разговору Дејан Станојевић, градски већник задужен за инфраструктуру.

Јавно предузеће ''Завод за урбанизам и изградњу града Врања ''врши надзор над тим радовима.

''Кренули смо са крпљењем ударних рупа у улицама Иве Лоле Рибара у центру града, Саве Ковачевића, Симе Погачаревића код Шапраначког гробља. Затим рупе се крпе у улице Иве Андрића и Дунавској. У наредном периоду тај посао нас очекује у још 30-ак улица где су услед зиме, соли и ризле настале рупе на коловозу. Међу њима су Цетињска улица, Филипа Филиповића и Гњиланска'', рекао је Дејан Станојевић, градски већник задужен за инфраструктуру.

Комуналним програмом предвиђено је и асфалтирање појединих улица.У плану је постављање другог слоја асфалта у улици Христијана Карпоша у дужини од 1000 метара где је урађена комплетна атмосферска и фекална канализација као и замена азбестних цеви.

Град Врање је у реконструкцију те улице уложио преко 30 милиона динара.

''Сада се у тој улици раде тротоари, а наредних дана биће пресвучен и други слој асфалта. У наредном периоду средићемо и улицу Кнеза Милоша, Народног хероја, Филипа Филиповића'', додао је Станојевић.

Очекује се помоћ канцеларије за капитална улагања из Београда. Пре Ускрса кренуће се са обележавањем хоризонталне сигнализације и побољшањем вертикалне, каже Станојевић.

 

Последњи пут измењено среда, 03 април 2019 14:44

Пожар који је ових дана горео изнад села Дубница коначно је под контролом, рекао је у изјави за Радио телевизију Врање Ведран Ташковић, начелник Сектора за ванредне ситуације. Иако временски услови иду на руку ватрогасцима јер је ситна киша ромињала у току дана, мере опрезности и даље постоје.

Пожар који је био активан  претходних дана изнад села Дубница стављен је под контролу касно синоћ. Припадници ватрогасно-спасилачке јединице и специјализоване јединице цивилне заштите успели су да савладају ватрену стихију упркос неприступачном терену.

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова данас обилази терен како би се установило да ли је пожар у потпуности локализован.

Обиласком терена са земље утврђено је да су сви пожари угашени, али ћемо то званично објавити тек онда када будемо у потпуности сигурни, каже Ведран Ташковић, начелник Сектора за ванредне ситуације. С обзиром да  је јуче била врло озбиљна ситуација, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова је одобрио да данас дође хеликоптерска јединица како би се надлетале и обишле све те локације где је било пожара претходних дана не би ли имали комплетан увид у ситуацију'',објашњава Ташковић.

Пожар је трајао шест дана, дошао је са територије административне линије са Косовом и улазио је у подручје које је минирано и није могло да се приступи гашењу.

''Линија је била огромна али се гасио део по део. Доста су помогли припадници војске и полиције, локална самоуправа је дала логистичку подршку. Сви су били укључени. По први пут на територији Пчињског округа активирана је специјализована јединице цивилне заштите за заштиту од пожара. То је вод који смо обучавали две године и броји 30 припадника. По одобрењу министра унутрашњих послова активирано је 24 припадника. Они су са нама већ четири дана на терену и то од 6 сати изјутра до касних вечерњих сати. Одлично су одрадили посао'', каже Ташковић и додаје да се не памти оволики број пожара на нашем подручју као ове године. Прошле године марта месеца на нашем подручју  је било 18 пожара на отвореном простору док их је ове године у исто време било чак 415. Он каже да је узрок већине пожара, па и овог изнад села Дубница, људски фактор. Не људска непажња, већ је реч о намерној паљевини.

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 03 април 2019 14:40

Пожар за који се јутрос веровало да ће до вечерњих сати бити угашен - распламсао се. У брдима изнад Врања густ облак дима и даље уноси немир мештанима али и ватрогасцима који су већ неколико дана нон-стоп на терену.

У међувремену, изгорео је спрат једне породичне куће у селу Катун. Начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању, Ведран Ташковић каже да та два пожара не треба доводити у везу јер је пожар у породичној кући изазван другим узроком.

У овом тренутку, како сазнајемо, постоји још једна линија ватрене стихије, неколико километара изнад досадашње. Претпоставља се да је и она изазвана намерно, али о томе још увек нема званичних потврда. Та линија пожара простире се изнад врха Светог 
Илије, а њена дужина је скоро два километра.

Ташковић каже да су са ватрогасцима и припадници јединица цивилне заштите, да је много људи на терену али да губе битку са несавесним и у најмању руку, криминалним понашањем неких појединаца.

Не иде у прилог ни чињеница да ветар на нашем подручју у овом тренутку дува брзином од 2 до 4 метра у секунди. 

Из Републичког хидрометеоролошког завода најављују да је могућа киша на нашем подручју, те су очи ватрогасаца али и мештана околних села упрте у небо. 

Подсећамо да је данас са ватрогасцима и припаднцима јединица цивилне заштите који су ангажовани на гашењу пожара био и помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту пуковник Саша Ранчић.

Брда изнад Врања, тачније села Дубница и на потесу Вртогош-Бели брег-Миливојце, данима гасе припадници Ватрогасног батаљона у сарадњи са специјализованим јединицама цивилне заштите. Спекулише се и  да је пожар дошао из правца Косова и Метохије. Насеља нису била угрожена, а начињена је велика материјална и еколошка штета.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 02 април 2019 16:42

Школа за основно и средње образовање "Вуле Антић" из Врања и удружење "Говори гласно" обележили су Међународни дан особа са аутизмом несвакидашњом манифестацијом на градском шеталишту.

Лепо певају малишани у ауторској песми своје наставнице "разлике су битне и оне нас уче разумимо се боље него јуче".

То је чини се и порука дана када се у целом свету поклони мало већа пажња оболелима од аутизма. Већу подршку оболели су добили и од града Врања.

"Могу да кажем и у име родитеља и у име ученика да се нешто променило у нашем граду што се тиче проблема аутизма. Подигли смо свест на већи ниво, јер ако смо различити, нисмо неједнаки. Наш труд и улагање протеклих година донело је помак у добром правцу. Надам се да ћемо сарађивати и даље. То нам показују и ђаци из редовних школа, који су дошли да подрже своје другаре. Види се да је развијена емпатија према проблему као што је аутизам", рекла је председница удружења Данијела Савић.

У Србији још увек не постоји национални регистар оболелих од аутизма, такође ни национална стратегија како би им помогли. Ипак, последњих година, нешто се креће на том плану. Оно што је битно за оболеле од аутизма, а на шта упозоравају стручњаци је да се врло често не препозна на рођењу, ни у првим годинама живота, а некада чак до пунолетства.

Хор и чланови Музичке школе поклонили су оболелима песме и музику, а малишани из вртића Чаролија, предшколске установе ‘’Наше дете’’ су кроз игру послали прелепу поруку.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter