Друштво

Друштво

Српска православна црква и верници данас обележавају сећање на Светог Игњатија, познатог као Богоносац, дан када је и крсна слава владике врањског Пахомија. У храму Свете Тројице у Врању служена је Света архијерејска литургија. Служењу су присуствовали Владика Шумадијски Јован, Брегалнички Марко, Нишки Арсеније и Митрополит загребачко – љубљански Порфирије.

Владика врањски Пахомије је подсетио присутне вернике на све заслуге Светог Игњатија. Слављење светитеља подразумева подражавање њихових живота и тражење од њих да нам буду помоћници на путу ка Царству небеском и вечноме животу. Захвалио се браћи Архијерејима на присуству и заједничком слављењу светитеља. Захвалност је упутио и директору Управе за вере, Милету Радојевићу, који помаже Свету цркву на најбољи начин, као и Епархију врањску. Такође је пожелео да данашњи светитељ буде на помоћи свима присутнима, али и онима који су били спречени да овог дана буду у храму Свете Тројице. Након литургије је позвао све присутне на трпезу љубави.

За Игњатија се верује да га је Христ, још за живота узео у руке док је овај још био дете и рекао: „Ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско; и који прими такво дете у име моје, мене прима“.

Свети Игњатије Богоносац се обележава 2. Јануара по новом календару, на овај дан се не раде тешки послови и одређује се каква ће бити срећа целој породици.

Ромеиса Елиси из Биљаче, општина Бујановац, 1. Јануара је у 10 сати и 55 минута донела на свет девојчицу тешку 4 килограма. Након нешто мање од сат времена мајка свог трећег сина постала је и Марија Трајковић из Врања. У Вечерњим часовима рођени су такође по један дечак и девојчица а срећни родитељи су из Корбевца и Врања. Деца и мајке се одлично осећају.  Мајкама су пригодне  поклоне у име града Врања уручили помоћник градоначелника, др Александар Стајић и др Мирољуб Станковић, члан градског већа за здравство, дечју заштиту и борачко-инвалидска питања.

 Број новорођених беба у 2018. износио је 1487, и он је нешто мањи у односу на број рођених беба током 2017., 1506. Из службе за гинекологију и акушерство истичу да би ове бројке биле и веће да скоро 150 породиља није током прошле године транспортом упућено и друге клиничке центре у Србији. Након отварања новог хируршког блока очекују се реновирања и осталих делова Опште болнице у Врању.

Помоћник градоначелника, др Александар Стајић, је истакао да од 2012. године има част да прворођеном детету уручи поклон у име града Врања. Овог пута се са тиме окаснило због термина порођаја прве бебе. Прворођено дете је добило ваучер у вредности од  50.000 динара. Свој новорођеној деци, као и грађанима Пчињског округа Стајић је пожелео пуно успеха у Новој 2019. години. 

Др Мирољуб Станковић, члан градског већа за здравство, дечју заштиту и борачко-инвалидска питања је осим грађанима, све најбоље поводом новогодишњих празника пожелео и особљу гинеколошког одељења. Такође им је честитао и отварање новог хируршког блока који ће допринети бољим условима рада.

Запослени на гинеколошком одељењу истичу да  на њихово одељење пристиже све већи број породиља, тако да ће са ове адресе током наредних дана стизати пуно лепих вести.

 

Новогодишња ноћ на Гинеколошко-акушарском одељењу врањске болнице, протекла је без иједне рођене бебе. Представници локалне самоуправе, традиционално, сваког 1. првог јануара преподне обилазе ово одељење Опште болнице, како би даривали прворођену бебу. Како сазнајемо из Градске управе, ове године ће обилазак и уручење поклона бити одложени до сутра, а за прворођену бебу намењен је ваучер у вредности од 50.000 динара.

Просторије Српске напредне странке у Сомбору, данас су освануле са разбијеним излогом. Како свако за себе говори делима, можемо рећи да су починиоци овим потезом рекли све о себи и сопственој немоћи. Овај срамни и кукавички чин, напад је не само на Српску напредну странку и  председника Александра Вучића, већ и на све грађане који великом већином из избора у изборе дају све већу подршку Српској напредној странци.

Овим путем, молимо све који имају другачије политичке ставове, да своје идеје и дела ставе транспарентно пред грађане, као што то чина Српска напредна странка, а не да овако кукавички и срамно руже просторије највеће и најјаче странке. Ми нећемо одустати од борбе за уређенију и модернију Србију, и никакви дивљачки напади неће нас спречити на путу стварања још снажније, успешније и напредније државе.

Градски одбор СНС Сомбор позива надлежне органе да реагују.

 Служба за информисање

Градски одбор Сомбор

Последњи пут измењено понедељак, 31 децембар 2018 21:42

Поводом празника Материце Коло српских сестара "Преподобна Анастасија" даривало је породиље и труднице пакетићима за бебе у виду одеће и хигијене неопходне за прве породиљске дане. Ово је трећа година заредом како Коло посећује врањско породилиште уочи празника. Директорка Здравстевног центра, Љиљана Антић, захвалила је чланицама кола на овом хуманом чину. Тренутно се у породилишту налази 14 породиља и 10 трудница.

Последњи пут измењено понедељак, 31 децембар 2018 19:16

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter