Друштво

Друштво

Градоначелник Слободан Миленковић недавно је у Београду потписао уговор о наменским трансферима за унапређење постојећих и развијање нових услуга социјалне заштите. Предвиђена су средства од преко 10 милиона динара, а како ће бити искоришћена разговарали смо са градском већницом Данијелом Милосављевић.

Већ четврту годину заредом  наш град од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добија наменска средства за унапређење постојећих и развијање нових услуга социјалне заштите.

Данијела Милосављевић, градска већница објашњава зашто је овај трансфер важан за наш град. ''Овај наменски трансфер је од великог значаја за Град јер смо тим средствима омогућили две услуге: лични пратилац за децу са инвалидитетом и помоћ у кући старим и одраслим лицима. Ове године, трансфер мало касни тако да ће то довести до малих прекида када је реализација ове две услуге у питању.Градоначелник јесте потписао уговор у Београду са Зораном Ђорђевићем, министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања али нам још увек није стигао. Очекујемо да се убрза процедура како би што пре почели са пружањем ове две услуге,''каже Милосављевићева.

Она додаје да је прошле године у складу са средствима из наменског трансфера ангажовано 27-оро личних пратилаца.Очекује се да и ове године тај број буде исти. ''Желимо да задржимо тај ниво како би се услуга личног пратиоца одвијала истим темпом као претходних година. Било би врло непрофесионално ускратити ту услугу деци која су већ навикла на личног пратиоца, што се до сада показало као добар потез код деце са инвалидитетом која користу ту услугу,'' каже она.

Град Врање је једна од локалних самоуправа која је претходних година користила средства наменски како је и предвиђено, тако да је испунила услов да и ове године буде на списку оних са којима су потписани нови уговори о трансферу.

Прошле године Град је добио тринаест, а ове године биће преко 10 милиона динара, каже већница Милосављевић и додаје да је тај износ довољан за реализацију услуга којима је трансфер намењен.

Последњи пут измењено уторак, 02 април 2019 12:37

Данас је 1. април, Светски дан шале, када се многи труде да пријатељима и познаницима  направе разне смицалице само због смеха и забаве. Замислите да  данас чујете вести да ће се у Врању рушити део насеља Чешаљ  ради изградње кула близнакиња или да ће на пољима некадашњег Пољопродукта почети садња посебне сорте дрвећа на коме расту шпагете. Сличним вестима је на дан првог априла слушаоце изненадио чувени  лондонски ББС пре 60 година, а нећете веровати многи су у то поверовали.

Чувена  шала из 1938. доказује да је врло лако збунити масу која радио не слуша довољно пажљиво. Орсон Велс је радио-драмом „Рат светова“ изазвао масовну панику у  Америци,  јер су слушаоци поверовали да су свет заиста напали ванземаљци. Американци се нису смирили ни након низа упозорења да се ради искључиво о фикцији и радио-драми. Претпоставља се да је тада око два милиона људи причу схватило као истиниту. А наше суграђане питали смо да ли су се они са неким данас нашалили.

Дан шале обележава се вековима, али је његово порекло нејасно. Постоје разна тумачења, а једно од њих је да се овај својеврсни „народни празник“ појавио крајем средњег века у Европи као Дан свих луда, који је представљао општенародно весеље.

Енглези мисле да је Дан шале преузет са Истока и 1. април зову „Даном свих глупака“, а постоје мишљења да корени тог „празника“ досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи становници умели да се добро забављају.

Немци 1. април сматрају даном у којем су рањиви, а своје лоше осећање мање везују за збијање неукусних шала, а више за предање да се 1. априла родио апостол Јуда, Христов издајник.

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде после тог времена, онда и сами постају априлске луде.

Последњи пут измењено понедељак, 01 април 2019 15:03

Јуче је настављено гашење пожара на линији Вртогош-Бели Брег-Миливојце. Ватрогасно- спасилачкој јединици се придружила и јединица Цивилне заштите.

Ово је први случај да ова специјализована јединица учествује у акцијама гашења пожара, а на то су се одлучили јер је март обележио рекордни број пожара на територији Пчињског округа, њих 420. Многобројни апели надлежних у протеклим годинама о томе како се понашати у природи, очигледно нису уродили плодом.

Јуче је био трећи дан активног гашења пожара.  Активиран је већи број људства њих 54, сачињен од припадника ватрогасно- спасилачке јединице, Одељења за ванредне ситуације, ПУ Врање и по први пут у гашењу неког пожара на територији наше републике је учествовала и јединица резервног састава цивилне заштите. Пожар је иницијално избио на простору Косова и Метохије уз сумњу да се узроком сматра људски фактор.

Срђан Ђорђевић, шеф одсека за цивилну заштиту и управљање ризиком, каже да су ватрогасци исцрпљени након много сати прековременог рада те су одговорили потреби да им се помогне.

Пожари су гашени на појединим локацијама и више пута, и они су се на неки начин опет реактивирали. Опет сумња пада на несавесне појединце, који би тиме могли да остваре неку корист.

Отежавајућу околност ватрогасцима је ових дана причињавала и немогућност приступа многим површинама, како због постојања минског поља уз административну линију са Косовом и Метохијом, на коме је огроман број неексплодираних минско-експлозивних средстава, тако и због блокираних путева. Путеве су, опет блокирали они који се баве сечом багрема непосредно поред локација пожара и који су засули атарске путеве грањем и посеченим деблима багрема.

Дејан Станојевић, командант Ватрогасно-спасилачке јединице Врање, истиче да се пожар простире на линији Вртогош-Бели брег-Миливојце. Акцијом гашења су заштићени манастири Светог Павла и Петра и Светог Илије, као и репетитор на Светом Илији. Такође, важно је рећи да, за сада стамбена насеља нису угрожена. Начињена је велика материјална, али и еколошка штета.

Надлежни сумњају да је пожар на оволикој површини намерно подметнут како због нелегалних, тако и легалних сеча шума по много нижим ценама након оваквих пожара са нижим степеном интензитета.

 

Последњи пут измењено понедељак, 01 април 2019 15:00

Почиње пробни попис становништва, домаћинстава и станова и траје до 30. априла, саопштава Републички завод за статистику.

Пробни попис становништва неће обухватити целокупно становништво, већ ће у 51 локалној самоуправи пописивачи обићи око 20.000 домаћинстава и пописати око 50.000 становника. На списку је и врањско насеље Златокоп.

Циљ пробног пописа је да се тестирају нови инструменти и упутства како би се у велику акцију пописа 2021. године ушло са најбољим решењима и одлукама, кажу у Заводу. Грађани не морају да се изјасне код питања која се односе на националност и вероисповест као и сет питања која се односе на ивалидитет лица, а сигурност прикупљених података је на високом нивоу, поручују из Републичког завода за статистику.

 

 

 

Још увек тиња пожар у брдима изнад Врања, тачније изнад Дубнице. За сада се не зна узрок пожара, али се претпоставља да се ради о спаљивању траве и стрњике.

Ово је још један у низу пожара који су само последњих десетак дана задали велику главобољу врањским ватрогасцима. Тим поводом, пре само неколико дана одржан је састанак са представницима месних заједница, јавних предузећа и установа на територији града Врања.Састанак је одржан у оквиру реализације Оперативног плана за спровођење превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара.

По речима помоћника градоначелника Александра Томића, начелника Одељења за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у Врању Ведрана Ташковића, представника Kанцеларије за ванредне ситуације Немање Јовановића и команданта Ватрогасно-спасилачког батаљона Дејана Станојевића циљ овог окупљања је превентивно деловање у спречавању избијања пожара, чији је број повећан.

Предочене су и мере казнене политике у случају непоштовања одредби Закона о заштити од пожара. Од председника месних заједница затражено је да становништво детаљно упознају са значајем превентивног деловања, како би се избегле нежељене последице.

У наредном периоду планирано је да се обиђу веће сеоске средине, где ће стручна лица одржати едукацију мештана, а посебно пољопривредних произвођача о штетности спаљивања стрних усева и биљних остатака.

Осим што неконтролисано паљење стрништа може да изазове општу опасност од пожара и – или еколошку катастрофу, многи пољопривредници не знају да паљевина оранице није препоручљива јер  могу да се јаве негативне последице на квалитет земљишта. Оно губи хумус, фосфор, сумпор, па је онда неопходна велика количина вештачког ђубрива које на крају завршава у човековом организму.

Статистички подаци показују да је у 95 % случајева узрочник пољопривредних и шумских пожара човек, односно несавесно људско понашање, нехат, а понекад и намерно изазивање пожара.

Треба знати да је законом забрањена употреба ватре на отвореном простору и да су казне ригорозне и износе 10.000 до 50.000 динара за физичко лице.

 

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter