Здравље

Здравље

Министар здравља Златибор Лончар предложиће на данашњој седници Владе Србије да се зимски распуст за основце и средњошколце продужи за још недељу дана.

Он је рекао да се на тај корак одлучио на предлог струке, епидемиолога, који процењују да ће у наредном периоду бити још више оболелих од грипа, а да је међу пацијентима до сада било највише деце.

Према подацима Института за јавно здравље "Батут" до сада је од грипа оболело 104.867 пацијената, а умрло је 29 пацијената чија се смрт може довести у везу са грипом.

"Велика већина пацијената који су умрли имали су удружене болести, хроничне болести дијабет, повишен притисак. Здравствени систем је спремио, довољно респиратора, довољно лека тамифлу", појаснио је министар.

Лончар појашњава да је епидемиолошка ситуација у складу с кретањем обољења за ово доба години, да се ранијих година дешавало да од грипа у сезони умре од 250 до 300 људи.

Извор: сајт Министартва здравља

 

Град Врање ће ове године за вантелесну оплодњу издвојити 300 хиљада динара, што је 50 хиљада више у односу на прошлу.

На последњој седници Градског већа прихваћен је Предлог Правилника о условима и критеријумима за остваривање права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу.

''Ви знате да смо ми као Град у обавези да сваке године донесемо нови Правилник за текућу годину, што смо учинили и у 2019. години. Овога пута средства за помоћ за вантелесну оплодњу износиће 300 хиљада динара. Прошле године средства су износила 250 хиљада динара, а у 2017. су била 400 000, а од 2012. до 2017. по 200 хиљада динара", рекао је Александар Стајић, помоћник градоначелника за здравство.

Што се тиче услова за аплицирање, они су остали непромењени.

''Жене које су млађе од 42 године морају да имају три покушаја вантелесне оплодње преко државе, а жене које су напуниле 42 године одмах су у могућности да конкуришу и да добију средства и оно што је битно да парови који нису искористили помоћ Града или су искористили у висини до 400 хиљада динара, не више од тога, имају још једном право да конкуришу и уколико испуњавају услове по Правилнику биће им одобрена нова средства'', додао је Стајић.

Од 2012. године 120 парова је добило средства за вантелесну оплодњу, а  рођено је 27-оро деце.

 

Последњи пут измењено среда, 13 фебруар 2019 13:58

У последњој недељи оболело је 686 особа од грипа и обољења сличних грипу, а укупно је од почетка године регистровано 1989 оболелих. Процењује се да ће до краја фебруара овај број знатно порасти. Саветује се опрез, без обзира што се ради од грипу типа AH3N2. 11 особа тренутно се налази на инфективном одељењу врањске болнице, а неколико пацијената послато је и у Сурдулицу.

 

Нови Хируршки блок, лекари и сви запослени изузетно добро раде, на задовољство пацијената и менаџмента, истиче докторка Љиљана Антић, директорка Здравственог центра  Врање. На конференцији за медије било је речи и о додељеним специјализацијама за лекаре Здравственог центра.

Директорка Здравственог центра Врање најпре је истакла да је нови Хируршки блок са свим запосленима почео да даје прве изванредне резултате. Двојица хирурга су пре само два дана спасила живот младићу који је имао убодну рану на грудном кошу.

Директорка др Љиљана Антић истакла је да имамо изванредну екипу лекара на хирургији који свој посао обављају на прави начин. Тврди да је обишла прве лежеће пацијенте који су такође јако задовољни.

Директорка Здравственог центра подсетила је да ће за 5 до 7 година један број специјалиста отићи у пензију, а да је на интерном конкурсу додељено 11 специјализација.

Др Љиљана Антић рекла је да се радо о специјализацијама за троје хирурга, за по двоје ортопеда, специјалиста урологије и интерне медицине и по један гинеколог и неуролог. Поред тога, очекује се потврда Министарства здравља за запошљавање 32 лекара и 20 медицинских сестара.

Управник болнице др Саша Ђорђевић осврнуо се на константно унапређење рада лекара хирурга.

Др Ђорђевић је рекао да такве операције којима се спашавају животи представљају позитивне примере којима се потврђује стално унапређење рада на хирургији, где су омогућени и изванредни услови рада.

Када је реч о присуству вируса грипа међу пацијентима, у Врању није потврђено да има великог броја оболелих.

Управница Дома здравља Јадранка Ајановић каже да на педијатрији јесте повећан укупан број оболеле предшколске деце. Међу школарцима четворо имају отежану клиничку слику.

Директорка Здравственог центра др Љиљана Антић одговарала је на питања новинара о  учешћу појединих лекара на недавном протесту.

„Замолила сам колеге да одвоје свој рад као лекара од политичких опредељења и ставова“, рекла је др Антић. Зараде су им недавно повећане и како је рекла, не види разлоге за њихово незадовољство.

Директорка је најавила да ће први конзилијуми у сарадњи са лекарима Клиничког центра Ниш бити у четвртак у Врању.

Последњи пут измењено понедељак, 11 фебруар 2019 15:28

Резултати анализа које су послате на Торлак показују да у Врању нема грипа типа AH1N1. Код оболелих са територије Пчињског округа установљено је присуство грипа АH3N2. Девет особа са тежом клиничком сликом хоспитализовано је на инфективно одељење врањске болнице, а две су послате у Клинички центар Ниш због додатних компликација са дисањем. У прошлој недељи идентификовано је 511 оболелих, али за сада нема услова за проглашење епидемије. Епидемиолог, Слађан Станковић, каже да је ситуација забрињавајућа због наглог скока броја оболелих од вируса грипа. Има оних и са тежом клиничком сликом и они су хоспитализовани.

''Последњих дана на подручју Пчињског округа региструје се неуобичајени пораст броја оболелих, како од грипа, тако и од осталих акутних, респираторних инфекција. Наиме, број хоспитализованих пацијената се повећава. Клиничка слика се усложњава у смислу постојања знакова упала плућа. Тренутно је на инфективном одељењу Опште болнице у Врању смештено 9 пацијената, са знацима упале плућа. Претходних дана су два пацијента послата на Инфективну клинику Клиничког центра у Нишу управо због отежаног дисања и теже клиничке слике'', каже др Станковић.

Резултати анализа које су послате на Торлак показују да у Врању и околини нема грипа типа AH1N1. Код оболелих са територије Пчињског округа установљено је присуство грипа АH3N2.

''Последњи резултати са Торлака брисева носа и ждрела које смо послали у петак показују да у четири узорка није пронађен вирус грипа, међутим пре тога смо већ доказали присуство вируса АH3N2. Према лабораторијским потврдама нема вируса AH1N1, што не значи да га неће бити у новим узорцима. Свеједно, сезона је грипа, без обзира што тип вируса грипа који је потврђен у Врању даје блажу клиничку слику, невезано да ли је лабораторијски потврђено морамо се понашати у складу са мерама превенције и јавити се лекару у циљу одређивања тежине клиничке слике и процене третмана да ли треба да се грип лечи у болничким условима или у кућној изолацији'', истиче др Станковић.

Опште мере превенције подразумевају избегавање контакта са оболелима, спровођење личне хигијене, прекривање уста и носа када кашљемо и кијамо, затим прање руку, ношење маски, проветравање, спровођење енергичне дезинфекције, влажног чишћења у колективним срединама и уношење топлих напитака и витамина Ц.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter