Здравље

Здравље

Млади људи неретко постају конзументи психоактивних супстанци. Упркос сталним апелима и упозорењима да се дрогама одсечно и јасно каже ''не'', чини се да је ова болест модерног доба присутна свуда око нас.

Последњи пут измењено петак, 30 новембар 2018 14:53

Поводом 90. годишњице основања Завода за јавно здравље у Врању, промовисана је монографија "Трагом доктора Томе М. Јовановића". Аутори монографије доктор Вукашин Антић, доктор Светлана Стојановић и историчар Видан Богдановић говорили су о доктору Томи Јовановићу, оснивачу ове здравствене установе.

Књига је истовремено и значајан документ о историји лекарства и животу и здравственим приликама становника југа Србије,истакао је на промоцији доктор Зоран Вацић, председник Секције за историју Српског лекарског друштва.

Превентивни прегледи који су почели у понедељак у врањском Здравственом центру, трају још данас. Обзиром да је значај превентивних прегледа велики, Министарство здравља организовало је 11 оваквих прегледа, који су се у протеклом периоду одвијали сваке последње недеље у месецу.

Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 15:57

Обележена је Европска недеља неплодности. Ове године организована је у циљу подизања свести јавности о проблему неплодности, са којим се у Европи суочава више од 25 милиона људи.

Широм Србије почели су бесплатни уролошки прегледи на карцином простате.

Здравствени центар Врање организоваће превентивне прегледе до петка ове недеље сваког дана од 7 до 20 часова. Сви мушкарци заинтересовани за преглед биће подвргнути тестирању вредности ПСА, ректалном прегледу и ултразвучном прегледу тестиса код млађе популације. За ове прегледе није потребан лекарски упут и могу да их обаве и грађани без здравственог осигурања.

Министарство здравља Републике Србије, у сарадњи са стручњацима из области урологије, проценило је да је потребно потенцирати овакве активности, јер се болест може излечити  уколико се открије на време.

Иначе, сваке године у Србији од рака простате оболи 2400 мушкараца, а 800 њих чак подлегне болести.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter