A+ A A-

Култура

Модерна је била тема друге вечери Борине недеље. На ову тему беседио је Мило Ломпар, док је наредно вече престижне манифестације било у духу добитника НИН-ове награде.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Светски Дан позоришта данас се обележава широм света, на иницијативу Међународног позоришног института од 1961. године.На тај дан позоришта широм света организују разне манифестације. Најважнија међу њима је традиционална порука коју увек пише позоришна личност светског угледа. Овогодишњу међународну поруку написала је француска филмска и позоришна глумица Изабел Ипер.И она гласи: „Светски дан позоришта оживљава огроман простор, време, јер позориште је врло снажно. Оно се опире, надживљује све ратове, цензуре, недостатак новца, има обилан живот који пркоси простору и времену, најсавременији комади напајају се прошлим вековима, најкласичнији репертоари постају модерни сваки пут када их изнова постављамо. Позориште је дијалог, одсутност мржње“.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

У оквиру 51. Борине недеље у Врању је гостовао Мило Ломпар, а вечерас је програм употпунио разговор о роману "Арзамас".

Говорећи на тему "Модерна, модернисти и негација као начело у српској култури" Ломпар је истакао да је модерна условила промену и духовних и материјалних кретања, док је модерни импулс тежио да се кроз историју уклопи у традицију.

Треће вечери престижне манифестације говорено је о роману који је добио Нинову награду за најбољи роман објављен на српском језику у 2016. Гости су били Михајло Пантић и ауторка, Ивана Димић. "Арзамас" је доживео 5 издања и већ је продато близу 40 хиљада примерака.

Ауторка нас води кроз причу која осликава однос мајке и ћерке кроз два типа нарације: сажете микроприче и драме.

"Ово јесте била тешка тема, јер врло лако можете да склизнете у сентимент" нагласила је Димићева.

Програм Борине недеље наставља се у понедељак када ће о делу Борисава Станковића говорити Радивоје Микић.

 

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Јуче отворена најстарија по трајању и најзначајнија по квалитету књижевних манифестација, „Борина недеља“, данас је настављена дружењем организатора и писаца у музеј кући Боре Станковића. Потом су писци и поштоваоци писане речи одали почаст најпознатијем Врањанцу крај споменика у градском парку. Манифестација Бори у част наставља се данас и у Врању и у Београду. У Галерији Народног музеја о модерни и негацији као начелу у српској култури говориће Мило Ломпар а у Београду у седишту Српског књижевног друштва биће промовисан часопис прича Лексикон Божјих људи.

 

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Најпрестижнија манифестација са традицијом дугом од пола века „Борина недеља“ отворена је синоћ у Галерији Народног музеја, 51. пут. Како традиција належе, Борину недељу отворио је прошлогодишњи лауреат Милисав Симић. Бори у част говорили су писци и песници из Србије и Македоније, а одмах прве вечери уручено је специјално признање „Борин печат“.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Коментари

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 143 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

11525817
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
924
15498
42289
10717494
291065
347474
11525817

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.