Култура

Култура

Пред пуним гледалиштем,  на  38. "Бориним позоришним данима" у Врању одиграна      је представа  „Североисток“- "Битеф" театра и "Беоарта" из Београда , у режији Јане Маричић.

Последњи пут измењено среда, 24 октобар 2018 13:31

Вечерас на репертоару „Маслачак и ретард“. Представа је настала према делу Младена Поповића, у режији Мирјане Карановић. Прича прати дружење и одрастање, кроз прву љубав двоје деце - девојчице са потешкоћама у развоју која живи са мајком и дечака препуштеног улици који дилује дрогу. Играју Бојана Ђурашковић и Димитрије Стајић.

Представа Североистоk "Битеф" театра и "Беоарта" из Београда одиграна је вечерас на 38. "Бориним позоришним данима" у Врању. У центру представе, коју режира Јана Маричић, су три жене. Комад је инспирисан истинитим догађајем из 2002. године када су терористи у московском позоришту "Дубровка" заробили 900 гледалаца. Изукрштане биографије три жене подсетиле су публику на стално присутно зло тероризма. Драмски набој жртава и терориста,током 56 сати опсаде, успеле су да публици пренесу  Јована Гавриловић, Милица Јаневски и Катарина Жутић.

Последњи пут измењено уторак, 23 октобар 2018 23:46

''Serbian literature in Kosovo and Metohia'' илити Српска књижевност на Косову и Метохији назив је књиге проф. др Сунчице Денић, која је недавно изашла из штампе. Ово је прва њена књига на енглеском језику, а сазнања до којих је долазила у свом истраживачком раду биће доступна широј стручној јавности.

Истраживачки текстови Врањанца Томислава Симоновића о америчком добротвору Џону Фротингаму од  данас су на штанду Међународног београдског сајма књига. Изадавач ових истраживачких текстова који су преточени у књигу је Завода за уџбенике.

Американац Џон Фротингам био је највећи српски добротвор и национални херој Србије који је обележио почетак двадесетог века. Његов живот и вишедеценијски рад у Србији и Македонији годинама је истраживао Томислав Симоновић, да би за овогодишњи Сајам књига, добио и заслужени простор. Симоновић се користио истраживачким алаткама али и богатом архивом свог оца Ристе Симоновића који је педантно и предано бележио хронику друштвене историје Врања. Међутим, Тома Симоновић је истраживао и у Америци и Француској, по папирима тамошњих архива али и приватних колекција Фротингамових потомака.

Последњи пут измењено уторак, 23 октобар 2018 13:46

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter