A+ A A-

Култура

Предавањем о првој академској српској сликарки Kатарини Ивановић у Галерији Народног музеја у Врању, обележена је годишњица њеног рођења.То је и подсећање на сликарку која је своја дела завештала тадашњем Српском ученом друштву.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Предавањем о првој академској српској сликарки Катарини Ивановић у Галерији Народног музеја у Врању, обележена је годишњица њеног рођења.

То је и подсећање на сликарку која је своја дела завештала тадашњем Српском ученом друштву у Београду.

Сада се 23 њене слике, међу којима се издвајају Аутопортрет, Дечак са соколом, као и дела са националном тематиком, налазе у Народном музеју Србије. О друштвеном миљеу у коме је у 19. веку у Србији стварала ова сликарка, говорила је Маја Крстић, историчарка уметности.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Стална, проширена поставка ентеријера врањске, градске куће прве половине 20. века отворена је у Народном музеју у Врању. Поставком су обухваћене две спаваће собе , салон,   трпезарија и девојачка соба. Намештај је делимично откупљен или дат као донација врањских породица Ристић, Стајић и Ђорић.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

У оквиру манифестације „Музеји у мају“ у Галерији Народног музеја у Врању отворена je изложба карикатура Мира Стефановића и промовисана његова књига „Помрачење“.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

У оквиру манифестације „Музеји у мају“ у Галерији Народног музеја у Врању, отворена je изложба карикатура Мира Стефановића и промовисана његова књига „Помрачење“.

Посетиоци су били у прилици да погледају 48 карикатура које осликавају глобалне друштвено-политичке околности. Књига ''Помрачења'' умногоме помаже да се друштвена помрачења, описана сатиричним карикатурама, разобличе и сведу на свој прави значај. Иако у предговору пише да је обрађено шест помрачења, пажљивом посматрачу неће промаћи да је седмо помрачење којим аутор и свој рад и себе представља као помрачење, аутоиронично приказано на корицама.

Миро Стефановић се бави и сликарством тако да је његова љубав према тој уметности али и карикатури подједнака. Добитник је бројних међународних награда. До сада је приредио двадесетак самосталних изложби у земљи и три изложбе у иностранству, у Њујорку, Амстердаму и Толентину. Освојио је велику награду Португала на тему „Слобода, једнакост и братство“.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 160 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

13314632
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
1674
14506
42000
12483881
223963
453714
13314632

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.