A+ A A-

Култура

Награда „Милица Стојадиновић Српкиња“ за најбољу песничку књигу женског аутора, писану на српском језику, ове године припашће Сунчици Денић, за књигу Невреме, објављену у издању „Албатрос Плус“ и Стани Динић Скочајић, за књигу Теглице за бубице, објављену у издању Књижевне општине Вршац. Ову престижну награду додељује Завод за културу Војводине. Награда ће лауреаткињама бити уручена у Заводу за културу Војводине, 24. новембра, на програму песничке манифестације „Милици у походе“.

 

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Вечерас ће у Врању бити одржана мултимедијална промоција збирке песама ''Мис мокре очи'' Миодрага Стошића из Владичиног Хана. Реч је о збирци претежно љубавне поезије која је настајала у периоду од око 18 година. У улози рецензента ове вечери наћи ће се професорка књижевности Бранка Марковић. Издавач је ''Креативна радионица Балкан'', а ово уметничко дружење организује наша медијска кућа. Почетак је у 19 сати у Галерији Народног музеја.


Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

У среду, 9. новембра 2016. у 19 сати, у Галерији Народног музеја одржаће се књижевно вече Миодрага Стошића из Владичиног Хана. Представиће своју књигу "Мис мокре очи". Промоцију организује Радио телевизија Врање.

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Жири за доделу награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, коју додељује Завод за културу Војводине, у саставу: др Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, др Драгана В. Тодоресков, др Александра Боснић Ђурић и Гордана Драганић Нонин, на седници одржаној 4. новембра 2016. године, донео је одлуку да овогодишњу награду „Милица Стојадиновић Српкиња“ за најбољу песничку књигу женског аутора, писану на српском језику, добију

Сунчица Денић, за књигу Невреме, објављену у издању „Албатрос Плус“, Београд 2016. године

и Стана Динић Скочајић, за књигу Теглице за бубице, објављену у издању Књижевне општине Вршац, 2015. године.

 

Сунчица Денић је аутор више књига студија и монографија. Члан је Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва.

Поред научних радова, објавила је два романа и пет песничких књига:

Погодба, Јединство, Приштина 1985.

Племе у сну, Универзитетска ријеч, Никшић 1989.

Клупно, Нолит, Београд 1994.

Обрнута година, Нолит, Београд 1997.

Невреме, Албатрос плус, Београд 2016.

 

Поезија Сунчице Денић је превођена и награђивана. Уврштена је у више антологија савремене српске поезије. Песникиња сведочи о својој затечености у времену, које добија предзнак не, као и већина ствари око ње: „неограђено двориште“, „незавршена кућа“, „неупаљено огњиште“. Око ње су пукотине и празнине, молитве и распећа, питања без одговора, али не и безнађе. И поред несигурности, неспоразума са другима, па чак и са најближим и драгим особама, песникиња не губи „вољу за певањем“, у њој „тријумфују љубав и живот“, над смрћу, која је такође присутна. И тако „невреме“ постаје „надвреме“, а „воља за певањем као тежња за Једним“, и, на крају, као „тријумф вечности“.

Награда „Милица Стојадиновић Српкиња“ ће лауреаткињама бити уручена у Заводу за културу Војводине, у четвртак, 24. новембра 2016. године, на програму песничке манифестације „Милици у походе“.

 

Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

У Спортској хали у Врању данас је припређен прави спектакл за љубитеље фолклорних игара. Одржана је Међуокружна смотра фолклорних ансамбала Пчињског  и Јабланичког округа на којој су  учествовала  Културно-уметничког друштва из Бујановца, Босилеграда, Власотинца и града домаћина.


Објављено у Култура
Аутор
Опширније... 0
Последњи пут измењено

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Коментари

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 263 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

11566525
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
4663
21502
82997
10717494
331773
347474
11566525

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.