A+ A A-

Превентива главу чува (8)

Имунизација је превентивна мера за заштиту становништва од заразних болести. Основни циљ имунизације је спречавање, сузбијање и искорењивање заразних болести.  Пре проналаска вакцина, неке болести као што су парализа, дифтерија, тетанус, туберкулоза, велики кашаљ, биле су смртоносне.  Данас су, захваљујући имунизацији ове болести врло ретке, мада се могу поново појавити што значи да нису потпуно искорењене. Зато је обавезно вакцинисање. Свака земља има свој програм обавезних вакцина и веома је битно придржавати га се. У нашој земљи спровођење вакцинације је регулисано законом.

 

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Превенција инвалидности је веома битна. На поједине узроке инвалидности може се деловати у циљу опште, посебне и специјалне превенције. Од посебне важности су превентивни садржаји у сфери животних и радних услова. Сматра се да се превентивним мерама може смањити, нпр. ментална ретардација цак 50%. Циљ је, колико је објективно могуће, смањити дејство ризик фактора комбинованом и синхронизованом применом разноврсних, мултидисциплинарних и мултипрофесионалних мера и облика заштите како би се појава инвалидности свела на најмању меру.

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Кожа је право огледало човека. Открива његово порекло, социјалне, културне и прехрамбене навике. Даје податке о здрављу али и психолошком стању. То је највећи орган и захтева редовну негу и пажњу.

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Упркос томе што се рак грлића материце може спречити уколико се открије у раној фази, стопа смртности од ове болести код нас је много већа него у остатку Европе.

Рак грлића материце се развија током дужег временског периода, од 5 до 10 година, што омогућава благовремено откривање пре него постане инвазиван и почне да се шири.

Без обзира што је ова болест излечива у раној фази, у свету сваке године преко пола милиона жена умире од ове болести. Проблем је што тек свака пета жена одлази на редовне гинеколошке прегледе где се и могу открити промене на грлићу материце пре него што поприме малигни карактер, упозорава специјалиста гинекологије и акушерства др Горан Радојичић.

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Oд остеопорозе болује углавном жене  изнад 50 година, неки кажу чак половина женске популације. Што се мушкараца тиче, нека истраживања показују да око четвртина мушкараца изнад 55 година оболи од остеопорозе.

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Упркос савременим методама лечења, рак дојке је и даље најчешћи појединачни узрок смрти жена у периоду живот између 35-те до 69-те године. Овај податак упућује на важност превенције и раног откривања рака дојке. У Србији сваког дана у просеку од карцинома дојке оболи 10 а умру четири жене. Ово су подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. По речима хирурга доктора Вукашина Антића, све чешће на одељење хирургије долазе жене са неком аномалијом која потенцијално може постати проблем и указивати на могућност добијања канцера дојке. И ако није познато због чега настаје, поред генетске предиспозиције, уочено је много чинилаца који повећавају ризик развоја рака  дојке.

 

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Бринути о здрављу, подразумева уравнотежену исхрану, редовну физичку активност и неговање здравих стилова живота. Како би се стекао увид у здравствено стање потребно је превентивно контролисати крвну слику бар једном годишње. Особе које немају здравствене тегобе могу то чинити и ређе док они који имају генетско оптерећење болестима, треба да контролишу крвну слику једном у шест месеци.

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Редовни прегледи гарант су здравља и дугог живота. Нико не воли да иде код лекара, нарочито када нема никаву тегобу, али редовним прегледима дајемо шансу животу. Не мора свака болест на време да се најави. Често се најтеже болести уоче онда када буде касно.

 

Објављено у Превентива главу чува
Аутор
Опширније... 0

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 95 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17783748
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
5369
5483
10852
17037395
70147
290537
17783748

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.