Друштво

Друштво

У јавном предузећу Водовод задовољни су како напредују послови везани за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Након добијања грађевинске дозволе, за око двадесетак дана, у мају би извођач радова могао да уђе на градилиште и да почне изградња. У Водоводу је у току велики инвестициони циклус који је почео крајем прошле године. Влада Србије и Министарство грађевине одобрило је граду и Водоводу 14,3 милиона евра и та инвестиција се спроводи.

"Већ смо урадили око 50 посто радова на колектору између Врањске Бање и Врања, настављамо са радовима  и мислимо да ћемо пре рока од 450 дана инсталирати колектор и очекујем у мају месецу почетак радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода", каже директор Водовода Горан Ђорђевић.

Тренутно  се ради у улици Ђуре Ђаковића, реконструкцију мреже, након чега ће ова улица бити асфалтирана. Завршена је улица Христијана Карпоша. Ради се у Огледној станици и завршавају се радови у насељу Палестина, око познатог проблем са језером фекалне воде. У току су радови на реконструкцији канализационе мреже у улици Партизански пут, која је жила куцавица, каже Ђорђевић.

"У улици Боре Станковића имамо већ уговорено први део канализационе мреже.  Сада са градоначелником уговарамо и при крају смо да потпишемо уговор везано за комплетну реконструкцију атмосферске и канализационе мреже у улици Боре Станковића и Ивана Мештровића. Припремамо улицу за коначно решење, односно за реконструкцију и асфалтирање".

Од 2016. године, ниједна улица у Врању није урађена, а да није реконструисана водоводна и канализациона мрежа. Прекинуто је са старом праксом да се стави асфалт, а да испод инсталације нису урађене.

Министарство грађевине је у нама препознало доброг партнера и развијамо пројекте о којима ће се тек причати, најављује Ђорђевић.

 

Последњи пут измењено понедељак, 22 април 2019 14:34

Јавно предузеће „Нови дом“ у Врању, завршило је грејну сезону с обзиром да дневне температуре прелазе 12 степени, каже директор предузећа Горан Петровић. До 1. маја топлотном енергијом једино ће снабдевати Хируршки блок врањске болнице. Током сезоне није било промене у ценовнику услуга „Новог дома“, иако је цена мазута у међувремену порасла за 37 одсто. Сада следе ремонти и ширење мреже. Очекују да ће у систем грејања “Новог дома“ до почетка наредне грејне сезоне бити уведено још 20 хиљада квадрата. Тренутно греју око 160  хиљада квадратних стамбеног и пословног простора.

Извор насловне фотографије: www.novidomvranje.co.rs

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 22 април 2019 11:11

Почело је обележавање хоризонталне сигнализације на подручју града Врања. Биће обележене и средње линије на неким општинским путевима.''Из буџета града за ове намене издвојено је 4 милиона динара, а извођач радова је предузеће из Пирота, каже Дејан Станојевић, већник за инфраструктуру. Возачима се препоручује опрез у вожњи и поштовање саобраћајне сигнализације на местима где је у току обележавање.

                                                            

 

Цвети се празнују дан након Лазареве суботе. Српска православна црква данас се молитвено сећа уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Он је у свети град ушао јашући на магарету, а народ га је дочекао као Цара, простирући своје хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама палмове гранчице.

Цвети се увек славе шесте недеље Великог поста и недељу дана пред Васкрс. Уочи овог празника служи се вечерња, литија са врбовим гранчицама, које се освећују у недељу ујутро. Гранчице се током године чувају поред славске иконе у домовима.

Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике цветове маргарете, да би били лепи и крупни; дрен да би били јаки; љубичицу, да би били миришљави и привлачни; врбове гранчице, да сви буду напредни. Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом у дворишту да преноће. Понекад се цевеће потапа у воду са златним или сребрним прстеновима и онда се том водом деца умивају. Раније је био обичај у целој Србији да на овај дан шетају окићени цвећем. До данашњих дана се одржао обичај да момак од убраног цвећа направи нарочит букет, у коме сваки цвет има своје значење и носи га девојци. По томе којих цветова има, или који преовлађују девојка разазнаје момкова осећања.

Комеморација поводом смрти уметника Горана Станковића одржана је у Галерији Народног универзитета у Врању у присуству чланова породице, пријатеља и сарадника. ''Горан Станковић био је човек пун елана, у послу је бринуо о сваком, чак и најситнијем детаљу. Ово је велики губитак за породицу, али и за ЈУ Народни универзитет'' кроз сузе је истакла директорка Гордана Димитријевић. О познатом врањском уметнику говорили су и његове колеге уметници Јована Настић, Никола Стојановић, полазници Ликовне радионице Александар Радовановић и Никола Стојменовић, као и дугогодишњи пријатељи и сарадници Бранислав Недељковић и Жикица Димитријевић.

Горан Станковић, познати врањски уметник изненада је преминуо у 57. години живота. Један је од оснивача Ликовне радионице Народног универзитета. Био је управник Галерије Народног универзитета у Врању. Након завршене Гимназије ''Бора Станковић'' дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду. Учествовао је на бројним групним и самосталним изложбама. Отац је двојице синова.

Горан Станковић биће сахрањен данас, 20. априла, у 13 сати на Шапраначком гробљу.

Последњи пут измењено понедељак, 22 април 2019 14:08

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter