Друштво

Друштво

Реализација комуналног програма настављена је постављањем другог слоја асфалта у улици Христијана Карпоша. Овим је решен дугогодишњи проблем житеља насеља Оџинка, Собина и Огледна станица.

Улица Христијана Карпоша једна је од најфреквентнијих у насељу Оџинка. Скоро две деценије није реконструисана тако да су се мештани, како пешаци тако и возачи, годинама суочавали са бројним проблемима. Сада је ситуација потпуно другачија.

Николина Станиславов изражава задовољство реконстукцијом улице и каже да често пролазим овуда када води унуке у вртић и сада може да каже да улица лепо изгледа.''

Ружа Пенев дели утиске са Николином и додаје "сада је милина ходати овом улицом. Била је руинирана, нема више саплитања и камења. Било је тешко пролазити овуда.''

И председница МЗ Оџинка Биљана Димчић, не крије задовољство што је коначно решен дугогодишњи проблем житеља овог дела града. Она каже да је ова улица била у јако лошем стању и да су се аутомобили отежано мимоилазили због ударних рупа којих је било на сваком кораку. ''Завршено је асфалтирање ове улице. Јуче је отворена за саобраћај. Грађани су итекако задовољни. Била је у јако лошем стању. Дуго се чекало на релизацију овог пројекта и драго ми је што је коначно завршен. Након овога у плану је асфалтирање улице Ђуре Ђаковића у овом насељу што ће бити од великог значаја за све мештане који живе и пролазе овде'', каже Димчићева.

Поред другог слоја асфалта који је постављен, урађени су тротоари, замењене су атмосферска и фекална канализација као и водоводна мрежа. То потврђује и Тања Ничић, надзорни орган и додаје: ''Урађен је други слој асфалта, тачније на коловозу имамо и носећи и хабајући слој асфалта. У тротоарима имамо један слој асфалта на адекватно припремљеној подлози. Пре израде асфалтне конструкције урађена је атмосферска канализација којом се вода са целог овог сливног подручја сакупља и одводи у Собинску реку. Урађена је и реконструкција водоводне мреже јер је често долазило до пуцања  азбестних цеви. Сада је то решено. Овде је реконструисана и асфалтна конструкција и припадајућа инфраструктура.''

Дејан Станојевић, градски већник  каже да је вредност реконструкције улице Христијана Карпоша дужине 800 метара и ширине 5 метара - 10 милиона динара, док је за атмосферску канализацију издвојено 16 милиона динара.

Комуналним програмом у наредном периоду предвиђена је реконструкција улица Кнеза Милоша, Народног Хероја  и Честелинске.

Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2019 13:47

Према најновијим изменама и допунама Породичног закона уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе силе приликом васпитања детета. Смисао је едукација родитеља о ненасилним методама васпитања.

Старе методе васпитавања деце попут ћушки или чврга дефинитивно одлазе у заборав, јер ће бити забрањене новим Породичним законом. Родитељи неће бити строго кажњавани уколико дете добије неку ''чвргу'', већ ће им бити понуђена додатна едукација у оквиру једног од саветовалишта, изјавио је Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Наши суграђани слажу се са оваквим изменама, кажу да је разговор најбоље средство за решавање проблема, али и да се деси да родитељи некада реагују пребурно изнервирани због неке ситуације.

Наша суграђанка Добрица Ђорђевић каже да децу не треба тући, треба да се лепо разговара, да се деца уче од малена, да поштују свој рад и себе.''

''Слажем се, али какви смо ми људи, мало нас нешто више и иритира, па некад човек изађе из такта али не би требало, леп разговор је најбољи'', додаје Младенка Шкробоња.

Према садашњем Породичном закону у члану 69 стоји да родитељи не смеју подвргавати дете понижавајућим поступцима и казнама које вређају људско достојанство детета и дужни су да дете штите од таквих поступака других лица. Посебна тема је насиље у породици, где по члану 60 суд може донети одлуку о одвајању детета од родитеља.

Вербалне методе васпитавања најбољи су начин да се утиче на дете, а да се не омета његов правилан психофизички развој. Ту се наравно не подразумева вербално насиље, већ топла реч и пре свега, сопствени пример који родитељи дају деци, јер деца најбоље уче управо на основу модела. Ви, заједно са вашим поступцима и навикама једино сте право оруђе помоћу којег ћете дете васпитати на прави начин.

Циљ измена Породичног закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

''Родитељи треба да поведу рачуна о својој деци, где се крећу, где иду, шта раде, морају увек да их прате, ја сам синове тако пратила и то је било пре 50 година када су имали 17, 18 и увек дамо ауто деци, али изађемо да видимо где се крећу, било је мирније време када су у пола 10 долазили кући, сада се касно излази, деца су заменила дан за ноћ и то треба да се врати, да деца иду на посао, а не да седе у кафићима'', истиче Добрица Ђорђевић.

''Ја мислим да је најлепше да се разговара као са одраслим људима. Нешто да им се објасни да би схватили, па колико схвате, сад зависи колико су велика деца'', каже Младенка Шкробоња.

Родитељи неће бити кажњавани строгим мерама уколико не поштују нови Породични закон, већ ће им бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље и слично.

 

Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2019 14:00

У Врању је у току претходне ноћи и дана пао 1,1 литар кише по метру квадратном кажу у Метеоролошкој станици у Врању. Ситна киша падаће целога дана, а овакво време очекује нас до краја недеље. Не очекује се нека већа количина падавина, кажу стручњаци. У току сутрашњег дана могућа је грмљавина са пљусковима, али ни овом приликом неће пасти већа количина кише. Кишовито ће бити и за викенд и у понедељак до поднева, након чега се очекује стабилизација времена и суво и сунчано време од уторка.

Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије, Окружни одбор Врање сутра у 19 сати организује трибину о обарању НАТО авиона 1999. године. На ову тему говориће Славиша Голубовић, који је са својим ратним друговима Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде детаљно описао  догађаје током обарања НАТО авиона, а све то преточено је у књигу ''Пад ноћног сокола'' о којој ће такође бити речи.  Предавање ће бити одржано у галерији Народног музеја у Врању, а уводну реч даће представник Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије и истраживач из области историје Владимир Ловић.

Април је месец када улазимо у нестабилнији период  у којем ће бити услова за кишу и локалне пљускове са грмљавином.

Иако временске прилике погодују пролећу, хладнији дани и даље се у потпуности не предају.Током наредних дана и викенда грађане очекује променљиво и сунчано време са облачним интервалима и са дневном температуром која ће се кретати око 20.подељка.

Наредних дана смењиваће се топло и хладно време. Према прогнози метеоролога очекује се пад  температуре на максималних 14 степени Целзијусових  праћених кишом и грмљавином . Петак ће бити изузетно хладан за ово доба године. Температура ће се кретати до 13 степени, биће ветра и пљускова са грмљавином. У ноћи између петка и суботе  жива у термометру показиваће око 9 степени.  Метеоролози кажу да је незахвално предвиђати дугорочне временске прилике,тако да је још рано проценити какво ће нас време дочекати за ускршње и првомајске празнике, али је уобичајено да за први мај буде топло време са повременим пролећним пљусковима.

Последњи пут измењено среда, 10 април 2019 14:55

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter