Друштво

Друштво

Због снега који непрекидно пада, путеви су делимично проходни до најудаљенијих планинских села у околини Врања. Аутобуси не саобраћају од Врања према селима Лепчинце и Стари Глог. Непроходно је  и према Тесовишту, где би данас требало да се пут оспособи за саобраћај.

Живот у удаљеним планинским селима није лак ни у много бољим временским условима, али сада са овако високим снегом, додатно је отежан. Према Старом Глогу, Првонеку и Тесовишту, аутобуски саобраћај је у прекиду, као и према Лепчинцу.

О томе говоре Зоран Младеновић, секретар МЗ Стари Глог, Јелка Поповић, матичарка у Лепчинцу и Мирослав Стојановић секретар МЗ Тесовиште.

Делимично се чисте путеви, али због снега који непрекидно пада, путеви су опет непроходни и редовни саобраћај је у прекиду. Према Тесовишту би данас требало да се пут оспособи за саобраћај.Тамо је једна старија жена тешко болесна, требало би да је транспортују на лечење, а јуче су имали проблеме и са једном сахраном.

До центра Барелића  пут је проходан, али је седам околних села потпуно завејано.

Слађан Николић председник МЗ Барелић каже да је пут проходан да амбуланта и школа у центру села раде. Међутим, ђака нема, јер због завејаних околних села не могу да дођу на наставу.

До Големог села јутрос је пут рашчишћен.

Момчило Настић - председник Савета МЗ Големо село каже да је пут у солидном стању. Јутрос је била екипа која је уклонила снег са пута, аутобус саобраћа, све то није најбоље, али нема значајнијег разлога за бригу.

Из Планинарског дома на Бесној Кобили сазнајемо да је снег на овом путном правцу чишћен рано јутрос, али је долазак возила отежан. Наноси снега негде су дебљине и до два метра.

 

Последњи пут измењено четвртак, 10 јануар 2019 15:49

До 22. јануара удружења грађана и појединци могу предложити своје представнике за кандидате и чланство у радној групи за ревизију и финализацију Локалног антикорупцијског плана Града Врања. Ово је документ који усваја свака локална самоуправа, а у коме се утврђују ризици од корупције у раду локалних јавних институција и предвиђају активности на отклањању тих ризика. Град Врање је антикорупцијски план усвојио још 2015. године, чиме је постао једна од првих локалних самоуправа која је посветила пажњу повећању транспарентности у раду јавних институција. Пријављивање представника за финализацију ЛАП-а врши електронски или на адресу Градске управе Врање и Транспарентност Србија, Београд.

 

Нове снежне падавине изазвале су и повећање снежног покривача, а снег ће падати још данас кажу у Метеоролошкој станици у Врању. Ипак, градске улице су колико-толико проходне, док проблема има у руралним подручјима.

Због све веће количине снежних падавина у скоро целој земљи на снази је наранџасти метео – аларм. Ово значи да су прогнозиране опасне временске појаве, које су таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

''Тренутна висина снежног покривача у Врању је 17 центиметара, а у претходна 24 сата пало је нових 11 центиметара снега. У Метеоролошкој станици у Врању кажу да се ноћас очекује престанак падавина, и да ће петак и субота проћи без нових снежних  наноса. Од недеље су могуће блаже падавине, али од уторка ће снег наставити да пада сличним интензитетом као и претходних дана. Највише снега има према Сурдулици, и то у месту Јелашница, чак 42 центиметра и у Стојковић махали 48. Укупно је 14 мерних станица на територији Пчињског округа и висина снега нигде не прелази 20 центиметара, осим на две поменуте локације.''

Дејан Станојевић, извршни директор Водовода је надзорни орган за чишћење градских улица, а извођач радова тренутно ради у три смене и са 4 камиона. Постижу да очисте, али за сада само приоритетне улице.

''Чистимо улице првог приоритета и другог, трећег још нисмо стигли, искрено, али мислим да ћемо све успети да постигнемо. Радимо у три смене, данас укључујемо и булдожере, надам се да неће бити потребе за увођењем ванредног стања, али ако снег настави овако да пада, можда ћемо морати и то. Велику количину соли и ризле смо посипали на путевима и важно је да нема нигде застоја'', рекао је Дејан Станојевић, извршни директор Водовода.

Град Врање је издвојио 7 милиона за зимску службу ове године, а зимско одржавање улица на снази је до 15. марта. Што се тиче тротоара и јавних површина за њихово одржавање задужен је Комрад, чији радници раде на 11 локација у ужем центру града.

''То су тргови, тротоари, шеталиште. Током ових зимских дана они уклањају снег и лед са ових површина и лопатама. Такође посипамо и течним калцијум - хлоридом на делу где су бехатон коцке или мермер, с обзиром да путарска со нагриза такве површине, па смо набавили и ово средство. Такође чистимо и машином Bobcat, то је мала машина која може на овим површинама да гура снег и лед'', каже Нела Цветковић, извршна директорка Водовода.

По градској одлуци сви власници локала и привредни субјекти су у обавези да чисте испред својих пословних објеката, како би несметано обављали своју делатност. То контролише и Комунална инспекција и полиција и кажњавају се они који ову одлуку не поштују.

Било је појединих суграђана који су се жалила да су њихове улице завејане, као што је то случај са улицом Петра Коњовића, али углавном је реч о улицама трећег приоритета.

Наишли смо на мештанина Сурдулице, који каже да је тамо снег много већи, скоро пола метра, док је други пролазник дошао аутобусом из Врањске Бање и каже да се аутобуски саобраћај несметано одвија. Наш суграђанин из доњег дела града каже да у његовој улици није тако чисто као у центру града.

Због сталног повећања висине снежног покривача апелује се на возаче да држе веће одстојање од возила испред, због дужег зауставног пута у зимским условима. 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 10 јануар 2019 15:56

У селу Лева река у околини Врањске Бање послата су мања возила да очисте махалске путеве, како би мештани могли да сахране старију жену која је преминула, каже Дејан Станојевић, градски већник. Проблема има и према Тесовишту, где аутобус не саобраћа, а ради се о путу другог приоритета до кога путарска возила још нису стигла. У овом тренутку чисте се путеви првог приоритета, а непрекидне падавине продужавају време чишћења. Путни правци према Пољаници, Барелићу и Кривој Феји су проходни, али не и сви некатегорисани и махалски путеви. Тек када буду очишћени путеви првог приоритета, прелази се на правце другог приоритеа, али се према потреби преусмеравају путарска возила, каже Александар Томић,помоћник градоначелника.

 

 

Први пут у овој, а укупно 151. Пут, састали су се већници града Врања и донели закључак о измени одлуке о оснивању Слободне зоне и Нацрту плана рада Градског штаба за ванредне ситуације. За суфинансирање пројеката из области информисање ће бити издвојено 17 милиона динара, а за пројекте из културе усвојен је текст конкурса у коме су прецизније дефинисане области.

Исти износ као и прошле године биће издвојен из градског буџета за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, договорили су се већници.

"Планирано је 17 милиона динара,  као и прошле године. Биће два конкурса, један је суфинансирање телевизијских пројеката, а други пројекти штампаних медија, радија, портала и новинских агенција. За први је планирано 13 милиона динара, а за други 3,5 милиона", каже већница Зорица Јовић.

Након завршених процедура биће расписан конкурс до почетка фебруара. Приводи се крају и расписивање јавног конкурса за суфинансирање пројеката из области културе, где су прецизиране области.

"Усвојен је текст јавног конкурса за финансирање пројеката из области културе. Ових дана конкурс ће бити објављен у дневном листу ‘’Ало’’ и на сајту града, а рок је 30 дана", додала је већница Јовић.

Формирана је и комисија која ће радити на провери наративних и финансијских извештаја за пројекте из културе. Донето је и решење о формирању Радне групе за за припрему конкурсне документације за аплицирање на јавни конкурс за отварање регионалних иновативних старт ап центара. Формиран је и Организациони одбор за манифестацију ‘’Врањска градска песма’’

 

Последњи пут измењено среда, 09 јануар 2019 16:29

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter