Друштво

Друштво

Током трајања међународне акције ТИПСОЛ од првог до седмог априла, припадници саобраћајне полиције Полицијске управе у Врању открили су укупно 768 прекршаја, од којих 682 прекршаја управљања возилом неприлагођеном брзином, 16 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, четири прекршаја непрописне употребе телефона, три прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и 63 остала прекршаја. У току акције ДИСПОЛА и наше Саобраћајне полиције током прошле недеље, регистровано је скоро 24.000 возача који су прекорачили дозвољену брзину у Србији. За недељу дана брзину је прекорачило 23.965 возача, а само у среду за време блиц маратона на више праваца за неколико сати чак 4.000 возача ухваћено је у том прекршају. Овога пута је новост да је брзина мерена и ноћу, јер су набављени уређаји који то веома добро раде. Такође, 51 нови радар је повезан са интернет системом тако да ће се после мерења на различитим тачкама урадити и тачан преглед критичних места. Прекорачење брзине је у преко 50 одсто случајева и узрок несрећа са тешким последицама.

 

Последњи пут измењено уторак, 09 април 2019 13:03

У Саборном храму је одржана Духовна академија под именом „ Јустинове благовести“. Епархија врањска, Књижевна заједница „Борисав Станковић“ и  Педагошки факултет,више од четрвт века славе овај дан знајући да је преподобни Ава Јустин достојан пример и чувар светих врлина.

Благовести су дан рођења и упокојења оца Јустина Поповића, Светог Јустина ћелијског и врањског. Преподобни отац Јустин је као ретко ко оправдао овај дан, дајући себе и своје дело као благу вест, као Христовог сведока. Он је аутор значајних дела за православну цркву и сваког појединца.  Поред Благовести сваке године се преносом моштију и  великом свечаном академијом 14. јуна обележава и дан Светог Јустина.

Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић“ наглашавада ова манифестација има за циљ да скрене пажњу на величанствено дело оца Јустина, кога нажалост мно и дан данас нису свесни. Ова манифестације ће трајати као што гори мала воштаница Светог аве Јустина и на ће бити довољносветлости да осветли сву грандиозност Јустиновог дела.

Духовна академија је организована поводом великог јубилеја, а то су 125 година од рођења и 40 година од упокојења оца Јустина.  Свечану беседу о оцу Јустину произнео је отац Александар Јовановић

Отац Александар Јовановић је истакао значај дела оца Јустина за сав хришћански свет. Животни пут оца Јустина није био лак и обележен је подвижништвом. Господ је удостојио оца Јустина да поста не један од нових великих учитеља цркве и велики исповедник православља. Неустрашиво је исповеда о веру у Христа васкрслог. Сведочио је ту веру својим животом, мислима и делима, тако да је оставио многобројне ученике иза себе и тако је његово дело настављено. Неда се нажалост много више знало о оцу Јустину у страним земљама, него ли у родној Србији. То се променило канонизацијом оса Јустина за новог светитеља цркве.

Свечани програм је ове године био обогаћен појањем женског академског хора СКЦ из Ниша, у сарадњи са студенткињама Педагошког факултеа и под диригентском палицом професорке Иване Мировић. Епископ Пахомије захвалио се свима за ангажовање у прослави, најпре академском женском хору Студентског културног центра из Ниша, а диригенту хора, Ивани Мировић, уручио је архијерејску грамату.

 

Последњи пут измењено понедељак, 08 април 2019 14:56

У организацији окружног одбора Удружења потомака ратника Србије, у Дому војске у Врању одржано је предавање  под називом „20 година од битке за Паштрик“. Непосредни учесници, највиши представници војске, оживели су сећања на покушај копнене  инвазије шиптарских и албанских терориста потпомогнутих Нато снагама, на граници Албаније и тада Савезне Републике Југославије 1999. године. О ратним операцијама и саборцима, херојима одбране земље, говорили су генерал Божидар Делић, генерал Стојан Коњиковац и руски добровољац Алберт Андијев.

Препуна сала Дома војске била је премала да прими грађане, представнике града и округа,Војске, полиције, БИЕ, епархије врањске, као и гостију са Косова и Метохије и из Македоније.Скуп у славу бранилаца отаџбине отворио је доцент доктор Дејан Антић. Срби као државотворни народ нису хтели да се одрекну дела своје територије.То је наша једина кривица ,оценио је Антић, одајући признање генералу Божидару Делићу и свим његовим саборцима.

Доц. Др Дејан Антић рекао је да је генерал Делић у једном тренутку рекао „Нема назад, иза нас је Србија. До последњег дана рата ниједан страниу војник није прешао на нашу територију.“

У емотивним сећањима на херојство свих бранилаца граничне линије тадашње Југославије и Албаније у рејону планине Паштрик, генерал Божидар Делић осврнуо се и на актуелни тренутак.

Генерал Божидар Делић командант 549. Моторизоване бригаде Приштинског корпуса, рекао је „ Ове наше комшије, а сигуран сам да ћемо се срести, кад кажу да је Врање њихово, ја не бринем док је генерал Симовић овде.Они који су нас тада нападали све раде по шаблону ими смо то знали.Ни у чему нису успели да нас изненаде и надвладају.

Генерал Стојан Коњиковац, командант истакнутог командног места на Паштрику, изнео је чињеницу да је 549. моторизована бригада, једина бригада на свету која је успела да преживи стратегијски напад Нато авијације, такозвано тепих бомбардовање, после кога остаје пуста земља.Укупно у тим операцијама погинуло је њих 87-оро а 300 рањено.

На части да са њима заједно брани земљу ,српским војницима захвалио је руски добровољац Алберт Андијев.

Алберт Андијев рекао је да никада не каже да је на у тим борбама изгубио око, већ да га је тамо оставио, да бар то буде разлог да се тамо врати.Захвалио је што је имао част да се са Србима бори против 28 пута војно надмоћнијег непријатеља бори, а успели су да их војно понизе.

Минутом ћутања одата је почаст палим учесницима борби на Паштрику. Министарство одбране и Војска Србије објавили су књигу „Битка за Паштрик – сећања учесника 1999“.

 

Последњи пут измењено понедељак, 08 април 2019 14:59

У организацији града Врања уз подршку 4. Бригаде Копнене војске Србије одржана је трибина “Народ и војска у одбрани од НАТО агресије“. Било је ово још једно подсећање на све оне који су дали своје животе у одбрани своје отаџбине и слободарских идеала, али и на неправедност агресије на нашу земљу.

НАТО је нападом на СРЈ пре свега нарушио међународно право. Правог повода за изазивање овог сукоба није било, те су земље иницијатори прибегавале проналажењу бројних изговорa. Жртве које су поднели наши грађани и држава су немерљиве. На почетку трибине овом врло посећеном скупу обратио се градоначелник Врања, Слободан Миленковић.

Градоначелник Врања, Слободан Миленковић је истакао да ратна прича чувара српских огњишта и након две деценије од почетка НАТО агресије, увек стоји отворена. Та прича је истина једног народа, сведочанство војевања и страдања, сећање на хероје и њихова јуначка дела. Многа имена голобрадих младића на редовном одслужењу војног рока, професионалних војника и њихових старешина остаће уписана великим словима на олтару слободе. Поносни смо на своју историју и нећемо дозволити да нам је други пишу.

Генерал у пензији Милоје Милетић, који је своју војничку каријеру завршио као начелник генералштаба Војске Србије је већи део свог излагања на овој трибини посветио самом периоду бомбардовања, последицама овог рата, али и поносу својих војника током свих дана трајања овог сукоба.

Милетић је подсетио да то што се догодило 1999. године има своју предисторију. Иза рата у Босни и Херцеговини и иза НАТО агресије стоји исти рукопис истих људи. Све то је било планирано много раније и било је само питање времена када ће се догодити. Сетићемо се сви да између Маркала и Рачка, и оног што се догодило на овим местима постоји знак једнакости, јер су један и други догађај били поводи за агресију на српски народ. Противно међународном праву, без мандата Савета безбедности УН извршена је агресија којом су прекршене све норме међународног права и односа успостављених повељом УН, Хелсиншким документом из 1975., Женевском конвенцијом из 1949., Допунским протоколом из 1977. године.

За 78 дана агресије НАТО авијације је извршила преко 26000 летова, а просечни дневни налет је био 334 лета. НАТО је на територију СРЈ лансирао 415000 пројектила.Такође је лансирано око 350 000 касетних бомби и око педесет хиљада граната муниције са осиромашеним уранијумом. Коришћене су и графитне бомбе, које спадају у арсенал нехуманог оружја које наноси штету и патњу искључиво цивилном становништву.

 

Последњи пут измењено понедељак, 08 април 2019 13:18

Инспектори Пореске управе, у 2019. години привремено су затворили 6 малопродајних и угоститељских  објеката у Врању, због утврђених неправилности у раду. У пет објеката утврђена је неправилност неевидентирања промета преко фискалне касе, док су у једном објекту затечени непријављени радници. Сви објекти затворени су на период до 15 дана. Против одговорних лица поднете су прекршајне пријаве надлежним судовима, које предвиђају и новчане казне сходно Закону о фискалним касама.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter