Друштво

Друштво

Због радова на електроенергетским објектима, сутра 6. априла ће без напајања остати комплетно градско подручје Владичиног Хана са околним селима  на потезу Кржинце-Џеп-Мртвица, Прекодолце-Житорађе, Репинце-Јабуково и село Полом. Ова насеља ће без напајања бити у периоду од 07 до 09 часова, са прекидима.

 

 

Град Врање је први град у Пчињском округу који ће у ужем центру града имати подземне контејнере. Локална самоуправа у сарадњи са јавним комуналним предузећем „Комрад“ почела је са постављањем ових судова који ће решити проблем привременог одлагања смећа. 

Почело је постављање десет подземних контејнера на четири локације у граду. Град је набавио контејнере из средстава прибављених од наплате такси за заштиту животне средине, а Јавно комунално предузеће „Комрад“ је  обезбедило специјализовано возило за пражњење подземних контејнера.

„Код Гимназије су постављена три контејнера, један ће служити за комунални отпад, један за пет амбалажу и трећи за стакло.Поред ове локације у Врању ће  бити инсталирани контејнери на још три локације. контејнери ће бити постављени и преко пута зграде комитета три суда, код Вукове школе два суда и код  цркве два контејнера"каже директор Комрада Момир Стојиљковић.

Сви подземни контејнери су различити.  Кесе у њима прилагођене су за одлагање комуналног отпада, пет амбалаже и стакла. Основна предност је што на малом простору који заузимају може да се сакупи већа запремина смећа.

„Један подземни контејнер скупља смеће за четири обична поцинкована контејнера. Друга предност је што се лако уграђују, постављају се у земљу и могу лако да мењају локацију. Ми смо набавили камион кипер, припремили смо се за овај посао, и када контејнери буду постављени ми ћемо бити спремни за њихово пражњење" додаје Стојиљковић.

Од десет набављених контејнера, четири су намењена за комунални отпад, два за пет амбалажу и два за стакло. Апелује се, да се смеђе одлаже у складу са наменом  за коју је контејнер предвиђен.

 

Последњи пут измењено петак, 05 април 2019 14:15

Иако је тек почело пролеће, први гмизавци, змије, појавиле су се и у граду и  по селима. Комуналној полицији у Врању стигла су два позива, један из Врања а други из села Паневље, крај Врањске Бање.

У једној гаражи у Горњој Чаршији у Врању уочене су три змије, смука, али су до изласка Комуналне полиције утекле. А улов је уследио у селу Паневље, интервенцијом Владице Станковића из ханског Удружења „Поскок“.

Владица Станковић рекао је да се ради о смуку - безопасном гмизавцу, који је врло користан у природи. Иначе ове године, прва змија која је узнемирила грађане ухваћена је још у јануару месецу.

Иначе, бунар на сеоском имању где је примећена и извучена змија, изгледа да је право легло ових гмизаваца. Током прошле године одатле је у више наврата извађено укупно око 70 оваквих примерака.

Драги Величковић на чијем се имању налази бунар каже да је сада још увек хладно те да змије примећују у бунару, а када отопли оне излазе ван, што није нимало пријатно.

Комунална полиција у сарадњи са  удружењем „Поскок“ одмах излази на терен по пријави грађана.

Ивица Ташковић, начелник комуналне полиције апеловао је на грађане да случајеве одмах пријављују, да не покушавају да сами решавају непријатне ситуације.

Иначе, ови гмизавци морају се опет вратити у природно станиште јер су и заштићене законом и корисне.

 

Последњи пут измењено четвртак, 04 април 2019 17:17

У сали Дома Војске Градски одбор СУБНОР-а ће у суботу одржати предавање на тему „Народ и војска у одбрани од НАТО агресије“. О овој теми говориће ратни командант 78. Моторизоване бригаде Војске СРЈ, каснији начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић. Предавање почиње у 18 сати а улаз је слободан за све заинтересованe.

 

Последњи пут измењено четвртак, 04 април 2019 14:36

Више хиљада пута повећан је број пожара у овом периоду на нашем подручју Сама цифра од 18 пожара прошле године и 415 ове у истом периоду је више него забрињавајућа.

Пале се биљни остаци, али да ли они могу да буду узрок оволико великог броја пожара? Постоје оправдане сумње да су неки намерно подметнути, што потврђује и Александар Томић, помоћник градоначелника за ванредне ситуације.  

"Ту се морамо опет позвати на несавесност и неодговорност самих грађана. Да ли је намерно, тиме ће се позабавити инспекције. Ми смо обилазили терен, имамо одређена сазнања, ми смо то пријавили полицији, тако да је покренута и кривична пријава против НН лица како би се утврдило да ли је у питању намерно подметнут пожар", каже Томић.

Почетни пожар избио је у атару села Ђорђевац у општини Бујановац недалеко од административне линије са Косовом и Метохијом. Село је 14 километара удаљено до Врања и проширио се на територију Врања, од стрелишта у Вртогошу, па је та линија сезала до Дубнице, а последњег дана појавио се и изнад Содерца. Град је усвојио нови оперативни план спровођења превентивних мера заштите од пожара како на отвореном, тако и шумских и у складу са тим је појачан надзор.

"Сама оператива којом располажемо, па и инспектори превентивне заштите при одељењу, мало је људи. Укључићемо и друге службе као што је комунална полиција да обилазе терен како би се обезбедио цео тај простор", додао је Томић.

Све службе па и служба помоћника градоначелника и представници Шумског газдинства, сви су укључени у појачан надзор. Такође су и представници месних заједница позвани да ако примете неке нелегалне радње то и пријаве.

 

Последњи пут измењено четвртак, 04 април 2019 14:33

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter