Друштво

Друштво

Пожар за који се јутрос веровало да ће до вечерњих сати бити угашен - распламсао се. У брдима изнад Врања густ облак дима и даље уноси немир мештанима али и ватрогасцима који су већ неколико дана нон-стоп на терену.

У међувремену, изгорео је спрат једне породичне куће у селу Катун. Начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању, Ведран Ташковић каже да та два пожара не треба доводити у везу јер је пожар у породичној кући изазван другим узроком.

У овом тренутку, како сазнајемо, постоји још једна линија ватрене стихије, неколико километара изнад досадашње. Претпоставља се да је и она изазвана намерно, али о томе још увек нема званичних потврда. Та линија пожара простире се изнад врха Светог 
Илије, а њена дужина је скоро два километра.

Ташковић каже да су са ватрогасцима и припадници јединица цивилне заштите, да је много људи на терену али да губе битку са несавесним и у најмању руку, криминалним понашањем неких појединаца.

Не иде у прилог ни чињеница да ветар на нашем подручју у овом тренутку дува брзином од 2 до 4 метра у секунди. 

Из Републичког хидрометеоролошког завода најављују да је могућа киша на нашем подручју, те су очи ватрогасаца али и мештана околних села упрте у небо. 

Подсећамо да је данас са ватрогасцима и припаднцима јединица цивилне заштите који су ангажовани на гашењу пожара био и помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту пуковник Саша Ранчић.

Брда изнад Врања, тачније села Дубница и на потесу Вртогош-Бели брег-Миливојце, данима гасе припадници Ватрогасног батаљона у сарадњи са специјализованим јединицама цивилне заштите. Спекулише се и  да је пожар дошао из правца Косова и Метохије. Насеља нису била угрожена, а начињена је велика материјална и еколошка штета.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 02 април 2019 16:42

Школа за основно и средње образовање "Вуле Антић" из Врања и удружење "Говори гласно" обележили су Међународни дан особа са аутизмом несвакидашњом манифестацијом на градском шеталишту.

Лепо певају малишани у ауторској песми своје наставнице "разлике су битне и оне нас уче разумимо се боље него јуче".

То је чини се и порука дана када се у целом свету поклони мало већа пажња оболелима од аутизма. Већу подршку оболели су добили и од града Врања.

"Могу да кажем и у име родитеља и у име ученика да се нешто променило у нашем граду што се тиче проблема аутизма. Подигли смо свест на већи ниво, јер ако смо различити, нисмо неједнаки. Наш труд и улагање протеклих година донело је помак у добром правцу. Надам се да ћемо сарађивати и даље. То нам показују и ђаци из редовних школа, који су дошли да подрже своје другаре. Види се да је развијена емпатија према проблему као што је аутизам", рекла је председница удружења Данијела Савић.

У Србији још увек не постоји национални регистар оболелих од аутизма, такође ни национална стратегија како би им помогли. Ипак, последњих година, нешто се креће на том плану. Оно што је битно за оболеле од аутизма, а на шта упозоравају стручњаци је да се врло често не препозна на рођењу, ни у првим годинама живота, а некада чак до пунолетства.

Хор и чланови Музичке школе поклонили су оболелима песме и музику, а малишани из вртића Чаролија, предшколске установе ‘’Наше дете’’ су кроз игру послали прелепу поруку.

Пожар који данима бесни у селима изнад Врања, данас ће бити потпуно угашен. Колика је материјална штета накнадно ће се утврдити, а оно што је важно је да није било жртва и да су остали неоштећени стамбени и верски објекти. Са ватрогасцима и припаднцима јединица цивилне заштите који су ангажовани на гашењу пожара, данас је био и помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту пуковник Саша Ранчић.

Пожар изнад села Дубница  и на потесу села  Вртогош-Бели брег-Миливојце, који данима гасе припадници Ватрогасног батаљона у сарадњи са специјализованим  јединицама цивилне заштите,  данас  ће бити потпуно савладан, каже Ведран Ташковић, начелник Одељења за ванредне ситуације. Он додаје  да је било тешко угасити пожар који је  само јуче био на линији од осам километара. Ватрогасци и припадници цивилне заштите, данас гасе пожар на простору села Дубница.

„На простору села Дубница опожарен је део у линији од око километар ипо. Јуче смо имали активну линију око 8 километара. Све остале линије су угашене, тако да смо данас преусмерили све снаге на ову локацију која је остала за гашење. На терену је 20 припадника ватрогасно-спасилачке јединице и 18 припадника специјализоване јединице цивилне заштите која је на основу сагласности министра унутрашњих послова већ трећи дан активна на терену. Очекујемо данас локализацију комплетног пожара  у касним сатима", каже Ведран Ташковић начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању.

Александар Томић, помоћник градоначелника објашњава за нашу медијску кућу да је Град усвојио оперативно планирање превентивних мера како би заштитили и становништво али и сву инфраструктуру. С обзиром да је овај пожар био под контролом, сада очекујемо да буде комплетно саниран, каже Томић.

Још увек нема прецизне информације о узроцима избијања пожара, а спекулише се и  да је пожар дошао из правца Косова и Метохије. Насеља нису била угрожена, а у акцији гашења пожара заштићени су манастири Светог Павла и Петра, Светог Илије и репетитор на Светом Илији.  Кад се узме у обзир број регистрованих пожара у округу, начињена је велика материјална и еколошка штета.

Ташковић каже да је прошле године у овом периоду било 18 пожара на отвореном простору, а ове године, само у марту било је 415 интервенција на отвореном простору. Ради се о скоро 2,5 хиљаде процената повећања броја пожара.

Апелује се на становништво да не пали ватру на отвореном како би се избегле далекосежне последице. Иначе, данас је са припадницима Одељења за ванредне ситуације и представницима града, терен обишао и помоћник начелника Управе за ватрогсно- спасилачке јединице и цивилну заштиту пуковник Саша Ранчић.

Последњи пут измењено уторак, 02 април 2019 14:16

У периоду од  2. до 5. априла 2019. године, авиони Војске Србије надлетаће подручје Ниша и југа Србије, саопштило је Министарство одбране.

Ради се о редовној летачкој обуци и она ће се, како је саопштено, обављати у поподневним и вечерњим сатима.

 

Сви радови на асфалтирању у Грделичкој клисури су завршени и преостало је још да се заврше радови на Галерији на Косини 2 као и електромашинско опремање тунела Предејане и Манајле, након чега ће траса новог аутопута кроз Грделичку клисуру бити спремна за пуштање у саобраћај.

У саопштењу Коридора Србије наводи се да ће по обећању извођача радова до 20. априла бити завршени радови на Галерији на Косини 2 која ће самим тим бити спремна за пуштање у саобраћај.

Очекивани рок за завршетак радова на електомашинском опремању тунела је крај априла, иако је уговорени рок 17. мај.

 

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter