Друштво

Друштво

Почиње пробни попис становништва, домаћинстава и станова и траје до 30. априла, саопштава Републички завод за статистику.

Пробни попис становништва неће обухватити целокупно становништво, већ ће у 51 локалној самоуправи пописивачи обићи око 20.000 домаћинстава и пописати око 50.000 становника. На списку је и врањско насеље Златокоп.

Циљ пробног пописа је да се тестирају нови инструменти и упутства како би се у велику акцију пописа 2021. године ушло са најбољим решењима и одлукама, кажу у Заводу. Грађани не морају да се изјасне код питања која се односе на националност и вероисповест као и сет питања која се односе на ивалидитет лица, а сигурност прикупљених података је на високом нивоу, поручују из Републичког завода за статистику.

 

 

 

Још увек тиња пожар у брдима изнад Врања, тачније изнад Дубнице. За сада се не зна узрок пожара, али се претпоставља да се ради о спаљивању траве и стрњике.

Ово је још један у низу пожара који су само последњих десетак дана задали велику главобољу врањским ватрогасцима. Тим поводом, пре само неколико дана одржан је састанак са представницима месних заједница, јавних предузећа и установа на територији града Врања.Састанак је одржан у оквиру реализације Оперативног плана за спровођење превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара.

По речима помоћника градоначелника Александра Томића, начелника Одељења за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у Врању Ведрана Ташковића, представника Kанцеларије за ванредне ситуације Немање Јовановића и команданта Ватрогасно-спасилачког батаљона Дејана Станојевића циљ овог окупљања је превентивно деловање у спречавању избијања пожара, чији је број повећан.

Предочене су и мере казнене политике у случају непоштовања одредби Закона о заштити од пожара. Од председника месних заједница затражено је да становништво детаљно упознају са значајем превентивног деловања, како би се избегле нежељене последице.

У наредном периоду планирано је да се обиђу веће сеоске средине, где ће стручна лица одржати едукацију мештана, а посебно пољопривредних произвођача о штетности спаљивања стрних усева и биљних остатака.

Осим што неконтролисано паљење стрништа може да изазове општу опасност од пожара и – или еколошку катастрофу, многи пољопривредници не знају да паљевина оранице није препоручљива јер  могу да се јаве негативне последице на квалитет земљишта. Оно губи хумус, фосфор, сумпор, па је онда неопходна велика количина вештачког ђубрива које на крају завршава у човековом организму.

Статистички подаци показују да је у 95 % случајева узрочник пољопривредних и шумских пожара човек, односно несавесно људско понашање, нехат, а понекад и намерно изазивање пожара.

Треба знати да је законом забрањена употреба ватре на отвореном простору и да су казне ригорозне и износе 10.000 до 50.000 динара за физичко лице.

 

У циљу унапређења електронских услуга локалне самоуправе, Градска управа града Врања у сарадњи са Канцелариjом за информационе технологиjе и електронску управу  Владе Републике Србиjе обезбедила jе пет ПОС терминала.

На оваj начин грађанима ће бити  омогућено плаћање такси и накнада платним картицама. Два апарата су постављена у Услужном центру ГУ, jедан у матичноj Гњиланскоj служби у Улици Немањиноj бр. 83, jедан у просториjама Одељења Комуналне полициjе и Комуналне инспекциjе у Улици Саве Коваћевића бр. 3 и jедан у Одељењу за урбанизам, имовинско правне послове, комунално стамбене делатности и заштиту животне средине у Улици Иво Лоле Рибара бр. 1.

Постављање ПОС терминала осавремениће рад Градске управе, коjа jе у претходном периоду предузела низ мера за унапређење електронских услуга на локалном нивоу.

 

Померањем казаљке на сату са два на три сата, ноћас ћемо прећи на летње рачунање времена. То значи да ћемо спавати један сат краће. Овакво рачунање времена трајаће до последњег викенда у октобру.

 

 

Последњи пут измењено субота, 30 март 2019 10:46

Од почетка године 80 посто ваучера за летовање у Србији већ је подељено према информацији коју Туристичка организација Врање има из Поште Србије, каже Јасмина Стошић. Они апелују на људе да се на време пријаве и искористе своје право за бесплатно летовање у Србији.

На територији Града постоје само два објекта која се налазе на листи објеката који нуде могућност летовања уз ваучер. То су Специјална болница за рехабилитацију у Врањској Бањи и планинарски дом ''Драган Спасић'' на Бесној Кобили.

Јасмина Стошић из врањске Туристичке организације каже да има велики број предрезервација. Сада се очекује одговор министарства да ли они испуњавају услове и ми очекујемо потенцијалне госте. Важна информација која нам стиже из Поште је да је од почетка године готово 80 посто ваучера за ову годину већ подељено, па ето они који желе нека се на време пријаве како би искористили своју шансу за ваучер за летовање у Србији, каже Стошићева.

Има људи који се интересују и за одмор у самом Врању, али ниједан угоститељски објекат са територије града још увек није на листи Министарства туризма као место где се може летовати. ''Велико ми је задовољство да кажем да ми од почетка године имамо велики број заинтересованих људи који би дошли да тај свој ваучер искористе баш у Врању. Нажалост, ту се јавља проблем, зато што у самом граду не постоји ниједан објекат који се налази на тој листи и који нуди могућност да тај ваучер искористе, па би ово негде био апел за све угоститеље који се налазе у самом Врању да се распитају и да се пријаве, да се нађу на тој листи и да омогућимо потенцијалним туристима из Србије да дођу у Врање, додаје Стошићева.

Из Туристичке организације подсећају да наши суграђани не могу да користе ваучер за летовање на територији Града, већ у неком другом граду у Србији. Дакле, Врањанци не могу да користе ваучер за одмор на Бесној Кобили или у Врањској Бањи, тај проблем се јавља и људима још увек није јасно, иако су ваучери већ неколико година актуелни, па имамо одређених проблема када дођу код нас мисле да су из неког разлога оштећени по том питању.

Потенцијални корисник ваучера треба да направи резервацију у одређеном објекту, након тога потребно је да попунити пријаву која се налази на сајту Министарства туризма, са том пријавом дужни су да оду на било који шалтер Поште Србије. Након одређеног времена министарство прегледава ту документацију и констатује да ли су испуњени сви услови за добијање ваучера и цео ваучер са документацијом шаље директно на адресу корисника, подсећа Стошићева.

Последњи пут измењено петак, 29 март 2019 15:48

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter