Карцином је излечив ако се открије у раном стадијуму

Фото: РТВ Врање

Јуче је обележен Национални дан борбе против рака дојке, када је Друштво онколошких пацијената са гимназијалцима, симболичним пуштањем балона и пинк мајицама одало почаст свима који се боре са овом болешћу. О томе колико је важна превентива и како да смањимо ризик од ове болести, говорио је др Коста Задравковић, начелник дневне болнице за хемиотерапију у Врању.

Када је у питању здравље, сваког дана је потребно радити на превенцији, не само када је неки важан датум. За наш град је јако важно што Друштво онколошких пацијената стално организује акције за подизање свести, објашњава др Коста Здравковић.

– Друштво онколошких пацијената које фунлционише у Врању, својим акцијама жели да изазове неки немир у народу. Али позитиван немир, да они схвате да морају да иду код лекара, јер болест брзо дође, споро се лечи, а некад се и не излечи. Велики број малигних болести, када се открије на време може да се скоро 100 посто излечи – каже др Задравковић.

Када је у питању конкретно рак дојке, он је најбројнији тип малигнитета у целој популацији, објашњава наш саговрник.

– Наравно да много више жена оболева, само 1 проценат од свих карцинома дојки припада мушкој популацији. Србија је у неком истраживању на средини по броју новооткривених карцинома дојке у току једне године. Али је поражавајуће да смо на првом или другом месту, зависно од неких параметара, по броју умрлих. То значи да се код нас не јавља велики број оболелих у односу на друге популације, али се јави велики број жена у касној фази болести, када је излечење немогуће. Просек је да се око 4.000 болесница јави са карциномом дојке а око 1.600 њих умре – каже др Здравковић.

Да не бисмо наставили са овако поражавајућом статистиком, потребно је да се људи јаве код лекара и када их ништа не боли, да би одрадили превентивне прегледе.

– Превентивни прегледи не служе да се лечи нешто. Ми не можемо да спречимо да се јави карцином са превентивним прегледима, али можемо да га откријемо у најранијој фази. Која је то фаза? Оно кад се особа осећа лепо и без икаквих тегоба – закључује наш саговорник.

На развој карцинома 10 процената утиче генетика, а највећи део је утицај нашег понашања или штетног деловања околине.

Пушење, нездрава исхрана и стрес, само су неки од фактора који могу утицати на појаву ове болести.

Please follow and like us:
Здравље