Листе чекања за неколико услуга социјалне заштите

фото: РТВ Врање

Пет лиценцираних услуга социјалне заштите функционише под окриљем Центра за развој локалних услуга у Врању, првог у Србији. Услуге финансира Град, а један део ресорно министарство наменским трансфером преко локалне самоуправе. Све услуге се развијају и за неколико од њих већ постоје листе чекања.

Прихватилиште за одрасла и стара лица, једна је од најстаријих услуга и ове године је обновило лиценцу на шест година. Број корисника варира, највише их је током зимских месеци. У овом тренутку у Прихватилишту је 37 корисника. Од тог броја 34-оро је збринуто у Центру, а троје користи услугу исхране.

– Нама је лиценца на 30 корисника, а податак да услугу користи 37, што значи да имамо и преко броја, али не можемо да оставимо никог да буде на улици или без основних средстава за живот. Смештају се људи који се нађу у стању социјалне потребе, где је породична подршка или недовољна или изостала, који немају основне услове за живот. Зато и постојимо – каже директорка Центра Ивана Тасић.

Захваљујући овој услузи у нашем граду нема бескућника и нико не спава на плочницима. Под окриљем Центра функционише и услуга Прихватилиште за жртве насиља или Сигурна кућа. И ту се повећава број корисника.

– То су сада углавном млађе особе. Оне се све више охрабрују да пријаве насиље. У претходним годинама није било тако, углавном су то биле старије особе преко 50 година. Сада је све више млађих особа које не желе да трпе насиље. Најтеже је када дођу деца, јер све више има случајева где није само особа женског пола жртва насиља, где су и деца која дођу са мајком претрпела један вид насиља, физичко или психичко. Све више су и деца жртве насиља – истиче директорка.

Стручњаци истичу да деца нису више индирекнтне, већ директне жртве насиља

У Центру функционишу и услуге за помоћ деци са сметњама у развоју, које су од огромне користи за њих, али и за родитеље. Она бораве у Дневном боравку, где са њима раде стручна лица. Такође и услуга лични пратилац за децу са сметњама у развоју.

– Нажалост, све је више деце којој су та помоћ и подршка потребни. Према нашим подацима, из године у годину је све више деце којој је потребна та врста подршке – каже Тасићева. 

Центар је аплицирао пројектом и добиће специјализовано возило за превоз деце са инвалидитетом. Управо за ову услугу постоји листа чекања. И за најстарије се брину у Центру, кроз услугу помоћ у кући. Геронтодомаћице покривају 42 домаћинства, не само у Врању, већ и у Врањској Бањи. И за ову услугу постоји листа чекања. 

Please follow and like us:
Друштво