Брнабић: Већи наталитет и бољи стандард приоритети у 2023. години

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да Влада Србије за 2023. годину има амбициозне планове и да ће први и најважнији циљ бити покушај да се преокрене тренд у наталитету, док ће други приоритет остати даљи раст животног стандарда грађана.

Брнабић је у новогодишњем интервјуу агенцији Танјуг навела да је оружани сукоб на Косову и Метохији избегнут и мир сачуван само захваљујући мудрој политици председника Србије Александра Вучића.

Она је рекла да у 2023. години очекује даљу нестабилност на Косову и Метохији, као и да је претходну годину обележила нестабилност коју је креирао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, својим једностраним потезима и терором над Србима.

-Желим да као председница Владе Србије искажем захвалност председнику Александру Вучићу зато што је сукоб неколико пута током 2022. године био избегнут само његовом мудром реакцијом, огромним степеном толеранције и политичком мудрошћу да се не реагује на било које провокације које је Аљбин Курти извео, нагласила је Брнабић.

Она је поновила да је Курти започео 2022. годину укидањем права Србима на Косову и Метохији да гласају, а завршио забраном патријарху Српске православне цркве Порфирију да посети Космет.

Брнабић је, говорећи о плановима Владе Србије за 2023. годину, навела да су они углавном слични онима од претходних година, а које је поставио Александар Вучић као премијер 2014. године јер су све владе од тада до данас владе континуитета.

На првом месту је даљи раст животног стандарда наших људи, континуирани раст плата и пензија, истакла је она и додала да је посебно поносна на то што је Србија успела да, упркос тешким временима која су проузроковале пандемија коронавируса 2020. и 2021. и рат на истоку Европе 2022, као једна од ретких земаља на европском континенту има одржив и континуирани раст плата и пензија.

То остаје приоритет. Желимо да и у 2023. години имамо и даље раст плата и пензија, да идемо ка ономе што смо поставили као циљ – да до 2026. године имамо просечну плату од 1.000 евра и просечну пензију од 500 евра, поручила је премијерка.

За 2023. годину, како је истакла, први и најважнији циљ јесте да се покуша да се преокрене тренд у наталитету и да се уложи не само више новца, већ и да се више и говори о томе, да се утроши више времена и енергије у пронаталитетну политику.

Та два циља су оно за шта се боримо, та два циља ће у будућности значити јачу Србију, нагласила је Брнабић.

Премијерка је потврдила да се наставља са великим капиталним инфраструктурним пројектима и подсетила на то да до 2024. године треба да буде завршена брза пруга до границе са Мађарском.

Након што партнери из Мађарске заврше свој део посла, како је додала, до 2025. године требало би да будемо у могућности да идемо брзим возом од Београда до Будимпеште.

Према њеној оцени, то је другачија перспектива за све нас, али и другачији начин на који се повезујемо са нашим пријатељима и партнерима у Мађарској.

Брнабић је истакла да би до краја 2023. године требало да буду завршени и пројекти као што је ауто-пут до Пожеге, затим ауто-пут до Крушевца и обилазница око Београда, и изразила задовољство због почетка изградње капиталног пројекта у науци, а то је БИО4 кампус.

Када је реч о изазовима са којима ће се Влада Србије суочавати у 2023. години, осим нестабилности на Косову и Метохији, она је навела да ће се они прелити из 2022. у ову годину, што значи да ће самим тим што дуже трају бити све тежи.

Очекујем да се настави рат у Украјини, што ће значити даље изазове у сваком смислу, пре свега енергетском и још тежу зиму у 2023. години за коју се ми већ спремамо, али такође велике изазове за нашу економију због рецесије у неким европским економијама за које смо ми директно везани. Даље слабљење неких европских економија или земаља ЕУ у том економском смислу значиће много изазова за нас, указала је премијерка.

Брнабић је, наводећи да очекује и додатан опрез код инвеститора, навела да је 2022. година била апсолутно рекордна по приливу страних директних инвестиција, те да је све више енергије потребно да би се тај тренд и наставио.

Please follow and like us:
Друштво