Број дивљих депонија смањен за четвртину

Дивље депоније смећа су хроничан еколошки проблем нашег краја. Запослени у Јавном предузећу „Комрад“ су због тога израдили катастар дивљих сметлишта и прошле године почели са систематским чишћењем. Ипак, чишћење је само пола посла.

Према списку из катастра дивљих сметлишта, на територији која обухвата град и све сеоске месне заједнице евидентирано је 105 дивљих депонија. Током 2022. године, радници „Комрада“ су почистили укупно 40 дивљих сметлишта.

Нажалост, чишћење очигледно није довољно, јер лоше навике наших људи се тешко мењају, па су неке локације морале да буду чишћене више пута.

– У селу Златокоп смо једну исту локацију, преко пута основне школе, морали да чистимо три пута. Иако су мештанима бесплатно подељене канте за смеће, неки од њих имају ружну навику да кабасти отпад, или отпад из башти и њива донесу и оставе баш преко пута школе – наводи Нела Цветковић, извршна директорка „Комрада“.

Чишћење четрдесет дивљих сметлишта током једне године је добар резултат и са том праксом ће се наставити и у овој. Оно што остаје као рак-рана у хигијени нашег града је дивља депонија на ромском гробљу. За решавање овог великог еколошког проблема „Комрад“ ће морати да потражи финансијску подршку Републике.

– Очекујемо да Министарство заштите животне средине и ове, као и претходних година, распише конкурс за чишћење дивљих сметлишта. Намеравамо да конкуришемо заједно са локалном самоуправом, у сталној смо комуникацији, па се надам да ћемо успети да добијемом средства и решимо тај велики проблем – каже Нела Цветковић.

Ипак, еколошка ситуација не може да се поправи само чишћењем, већ и сталним радом на ширењу свести људи. „Комрад“ ради едукативне акције са најмлађима и то је стратешки потез који би требало да да резултат у годинама које следе.

Оно што сада може да се уради је да се стално апелује на савест грађана. Цветковићева подсећа да се акције сакупљања кабастог отпада одвијају периодично и најављују се у свим медијима.

Даље, свако ко треба да се реши шута и грађевинског отпада, може да позове раднике „Комрада“ на бројеве телефона који су исписани на полеђини сваког рачуна. Сакупљање мањих количина је потпуно бесплатно, а за веће количине, грађани могу да изношење плате или да отпад својим возилом одвезу на депонију у Бунушевцу, где је одлагање бесплатно.

Please follow and like us:
Друштво