Буџетом града за 2023. годину предвиђена средства за урдужења младих и за младе Врања

Кровна организација младих Србије, препознала је и похвалила сарадњу Канцеларије за младе са Локалном самоуправом града Врања. О томе како изгледа та сарадња, на чему се ради и колико су млади задовољни, сазнали смо од координатора Канцеларије за младе, Луке Трајковића.

Локална самоуправа града Врања крајем 2022. године, организовала је „Дијалог младих са првим човеком града. Градоначелник Врања др Слободан Миленковић, примио је и саслушао потребе, размишљања и очекивања младих.

-Млади су на неки начин били скептични, међутим, када је почео цео тај процес и дијалог отвореног разговора, увидели су да Локална самоуправа мисли о њима и да су неке мере, а тиче се иницијативе од стране младих већ биле предузете. Након тог дијалога одржана су два састанка  са представницима младих и то поводом формирања „Саветовалишта за младе“ , а други поводом формирања „Локалне мреже за борбу и превенцију против вршњачког насиља“рекао је координатор Канцеларије за младе, Лука Трајковић.

Град је одмах након дијалога покренуо решавање проблема које су млади представили као такав, а тиме је Локална самоурава показала да су њихова врата увек отворена за идеје младих.

-Сарадњу са  „Кровном организацијом младих Србије“  започели смо 2021. године и ту смо радили и спроводили истраживање, које је полазна основа за стратегију и положај младих, која је усвојена крајем 2021. године. Сарадњу смо наставили и протекле 2022. године, где смо у сарадњи са Парламентом и једним удружењем спроводили иницијативу, која се тиче основања конкурса који би финансирао удружења младих и за младе у Врању, рекао је координатор Канцеларије за младе, Лука Трајковић.

Локална самоуправа препознала је младе као веома битне актере града и тренутно се ради на правилнику о финансирању удружења младих и за младе, а током године биће расписан Јавни позив на којем ће моћи да се пријаве удружења која би радила са младима.

-Кад говоримо о удружењима младих, то подразумева да две трећине младих и то особе у узрасту од 15 до 30 година, буде у неком Управном одбору тог удружења, то би била новина за наш град и самим тим смо испунили још један механизам Омладинске политике.

Оно што је у најави јесте оснивање „Омладинског клуба“ и тиме би по речима координатора Луке Трајковића, град Врање имао целокупни механизам за младе.

Please follow and like us:
Друштво