Велики и јавни објекти мораће да имају сертификат зелене градње

Изменама Закона о планирању и изградњи биће уведено да инвеститори више неће моћи да добију употребну дозволу уколико не постоји доказ о третману грађевинског отпада, а биће уведена и обавеза да се, када год је могуће, користи рециклирани грађевински материјал, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

– Сви објекти већи од 10.000 квадрата и сви јавни објекти мораће да имају сертификат зелене градње – рекао је Весић за данашње Вечерње новости.

Према његовим речима, са Министарством заштите животне средине спрема се уредба која ће прописати обавезу коришћења рециклираног материјала приликом градње пута, као и подстицаје за зелену градњу.

Нагласио је да ће рециклиране материјале морати да користе велики инвеститори и да они тако добијају тржиште.

– Они који имају сертификат зелене градње, имаће 10 одсто мање доприносе за градњу. Уводимо енергетске пасоше које ће морати да има свака нова зграда, док ће за старије постојати рок у коме ће локалне самоуправе морати да ураде елаборати – рекао је Весић и додао да ће рок бити 10 година.

Навео је и да ће инвеститори пре пријаве радова морати да имају полису осигурања од штете трећих лица.

Говорећи о реконструкцији железничког саобраћаја, најавио је да ће у наредних месец дана са Европском унијом бити уговорена реконструкција пруге Београд – Ниш.

Министар Весић је навео и да се кроз пројекат „Чиста Србија“ улаже 3,5 милијарди евра у постројења за третман отпадних вода и канализациону мрежу и да се ови радови изводе у 65 општина.

– Покривамо више од два милиона људи канализационом мрежом и постројењима за пречишћавање отпадних вода – рекао је Весић.

Please follow and like us:
Друштво