Верујете ли у Деда Мраза?                 

Фото: РТВ Врање

Крај децембра за децу значи да је школски распуст близу, али и да је потребно да се присете какви су били током године и напишу писмо Деда Мразу. Осим тога и кићење јелке, као неки породични ритуал оставља траг у њиховом сећању на лепо и безбрижно детињство.

Има ли лепшег тренутка, него када малени човек устане јутро након дочека Нове године, а испод јелке затекне омиљену играчку. Дечја машта је огромна и њихове жеље су разноврсне, од играчака, лутки, чаробних штапића…

– Волео бих да ми Деда Мраз донесе изненађење, да не знам шта је у пакету, а ако му напишем писмо када се пробудим знам шта ће да ми донесе – каже мали Сергеј.

– Хтео бих да добијем у дворишту један кош и гол. Зато што тренирам кошарку – каже други дечак.

– Зовем се Николија и волела бих да ми Деда Мраз донесе магични штапић који ће поделити здравље и срећу свима нама – каже једна девојчица.

– Мени треба један сет за цртање зато што много волим да цртам цвеће, природу и друге ствари – каже њена другарица.

– Ја не верујем у Деда Мраза, зато што сам приметио да су то родитељи – каже један дечак.

Било како било, без обзира да ли они верују у Деда Мраза или не, психолози се слажу да сама прича о њему захтева пуно маште и креативности. То значи да је потребно апстрактно мишљење, и да се подстиче интелектуални развој детета.

Осим тога, деца у овом периоду сумирају то какви су били током године и који ће поклон тражити, али и да можда некоме поклоне нешто.

Mалишани из ОШ „Радоје Домановић“ хтели су да новогодишњу чаролију прошире, и заједно са учитељицом одлучили су да направе поклоне које ће однети Друштву онколошких пацијената у Врању.

Свако од њих, пожелео је на свој начин срећну Нову годину онколошким пацијентима, кроз цртеж, честитку или писмо које су бојама, шљокицама и колажима украшавали.

– У албуму сам за поклон нацртао јелку и поклоне од Деда Мраза – каже један дечак.

– Нацртала сам јелку, испод ње поклоне, Снешка Белића, и нацртала сам пахуљице – објашњава једна ученица.

Децу је важно од малих ногу учити да помажу другима и да буду несебични, објашњава њихова учитељица.

– Током целе године учимо да будемо добри, вредни и одговорни. Са децом смо се договорили да данас посетимо Друштво онколошких пацијената у нашем граду. Подарићемо им наше цртеже са жељом да увек могу да се ослоне на доброту. Наставна јединица коју сваког дана треба да обрађујемо је да учимо децу да буду добри – каже Сузана Стојилковић, учитељица.

Ови малишани дали су добар пример својим вршњацима: када некога усрећите и ви ћете бити срећнији.

Не сумњамо да ће Деда Мраз покуцати на врата свих малишана и да ће им донети управо оно што су пожелели.

Please follow and like us:
Друштво