Вештачка ђубрива још увек по старој цени

Фото: РТВ Врање

Због зависности Србије од увоза вештачких ђубрива, неизвесно је да ли ће на пролеће овај репроматеријал поскупети. Стручњаци  упозоравају да је било која врста биљне производње неисплатива без употребе овог репроматеријала.

Због  поскупљења природног гаса на пролеће ове године, цена минералних ђубрива је утростручена. а велики проблем је што и на светском тржишту влада несташица овог репроматеријала. То је даље довело до драстичног поскупљења  хране. Међутим, када се све извага, пољопривредници који раде по свим правилима струке и имали су средстава да уложе у производњу, ипак су на добитку. Оно о чему могу да размишљају је да ли је сада тренутак за набавку ђубрива.

На пролеће се очекује поскупљење с обзиром на повећану тражњу.Због тога сви они који размишљају да повећају производњу, а зна се да је исплатива производња без ђубрива немогућа, већ сада крећу у набавку .

У „Станковић“ Аграру  добро су се припремили за нову сезону, а све цене  мирују од пролећа. У понуди  су ђубрива и домаћих и страних произвођача. Иначе, Србија у просеку увози око 750 хиљада тона азотних и НПК ђубрива. Увоз стиже из Русије, Аустрије, Румуније, Мађарске и Хрватске. Такође су обезбеђена и проверена и квалитетна сточна храна. То је поготову важно сада када су цене основних животних намирница драстично повећане, те пољопривредници морају калкулишу о исплативости своје производње.

Пољопривредници који заиста озбиљно размишљају да економично и рационално производе месо, млеко и јаја, у исхрани домаћих животиња морају користити сточну храну, а она јесте поскупела. Међутим, та поскупљења су далеко нижа, него што су поскупели млеко, месо и јаја.

Стручњаци подсећају и на неопходну заштиту воћњака и правовремену набавку  хемијских средстава за такозвано плаво прскање. У „Станковић“ Аграру, поред тога, имају и све врсте супстрата, као и контејнера за производњу расада поврћа и цвећа, што је  веома актуелно у овом периоду године.

Please follow and like us:
Пољопривреда