Већници о буџету и таксама за грађане

Седница Градског већа Фото: РТВ Врање

Већници су донели Одлуку о буџету за наредну годину, тако да су пројектовани приходи 13,6 посто виши него почетни буџет у овој години. Планирано је и задуживање Града у износу од 175 милиона динара, и то углавном за реализацију капиталних инвестиција, од којих је једна од значајнијих изградња топловода у Врању. Локалне административне таксе биће веће за 15 посто, у складу са порастом цена.

Приликом креирања нацрта буџета за наредну годину надлежни су се водили принципима опрезности и стрпљења, чуло се на конференцији за новинаре, пре свега због великих економских изазова.

-Ишли смо са реалном пројекцијом прихода и имамо спремне пројекте, па ћемо у току године кандидовањем тих пројеката код министарстава и донатора покушати да реализујемо део или већину ових пројеката, рекао је већник за финансије, Бојан Костић.

Пројектовани приходи за наредну годину износе 3.229.061.000,00 односно 13, 6 посто више него почетни буџет у 2022. Расходи су утврђени у износу од 3.284.276.000,00 динара, тачније 11, 5 посто у односу на почетне у 2022. Долази се до фискалног дефицита од 55 милиона 215 хиљада динара, што је учешће до 1, 7 посто у приходима локалне самоуправе.

Планирано је и задуживање у износу од 175 милиона динара, и то углавном за реализацију капиталних инвестиција као што су завршетак и пуштање у рад вртића у насељу Рашка, завршетак водоводне мреже ка селу Нерадовац, изградњу топловода на територији града Врања и друге.

-Веома лепа вест. У буџету Републике Србије су предвиђена средства за топловод који ће повезати Лесковац и Врање. Ми под хитно морамо да променимо енергент који наша топлана користи, а то је мазут, да га заменимо са економски и еколошки прихватљивијим енергентом као што је гас, и зато треба да уложимо у топловоде да ширимо нашу мрежу, а да након тога и значајно побољшамо квалитет ваздуха.

Највеће повећање у свим ресорима је код предшколског образовања, истакао је већник за финансије, и то је за 75 посто у односу на прошлу годину, јер се планира отварање вртића у насељу Рашка, где ће бити запослено 40 људи.

Што се тиче комуналног програма за ове сврхе је планирано 200 милиона динара, а спремни су и пројекти за реконструкцију Дома културе, школа Доситеј Обрадовић, Радоје Домановић, Вуле Антић, изградњу тренинг центра у Индустријској зони, моста у селу Стропско и друге, за шта ће се конкурисати код министарстава или донатора.

Разматран је и нацрт Одлуке  о изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама и локалним административним таксама. Таксе које грађани плаћају за остваривање права код Градске управе биће веће за 15 посто.  

Једна од значајнијих одлука је и формирање нове организационе јединице у Градској управи.

-То ће бити Јединствено управно место у локаној самоурави, налазиће се у Услужном центру, имаће четири шалтера и кол центар. Од 174 општине на територији Србије ми смо шеста локална самоуправа која формира Јединствено управно место. Појашњења ради, ако млада мама има неке захтеве за дечији додатак или неко друго право, доћи ће директно овде, а неће ићи на више места, појашњава већница Данијела Милосављевић.

Овај пројекат финансира Министарство државне управе и локалне самоуправе.

На 116. седници Градског већа било је речи и о нацрту кадровског плана Градске ураве за наредну годину, и ту нема промене. Разматран је и Предлог Комисије за доделу подстицајних средстава пољопривредним газдинствима, као и текст јавног конкурса ради прикупљања писаних понуда за давање у закуп локација за постављање привремених покретних објеката.

Please follow and like us:
Друштво