Видео надзор саобраћаја креће почетком наредне године

У улицама Маричкој и Пролетерских бригада у Врању инсталирани су носачи са видео камерама, што је зачетак пројекта видео надзора саобраћаја у граду. Почетком наредне године, носачи са камерама би требало да буду постављени и у Булевару Патријарха Павла и Партизанској улици и повезани у систем.

О пројекту видео надзора саобраћаја у граду говори се дуги низ година, али је његова реализација почела недавно постављањем прва два такозвана „тотема“, односно носача са видео камерама у Маричкој и Улици Пролетерских бригада.

Средства у износу од око 11 милиона динара су обезбеђена од наплата казни за саобраћајне прекршаје током ове године и од ових пара ће бити инсталирана још два тотема, у Булевару Патријарха Павла и Партизанској улици. Након тога, све камере ће бити повезане у систем контроле који ће бити инсталиран у Полицијској управи Врање.

– Саобраћајна полиција је та где ће бити смештена „видео соба“ која је већ опремљена хардвером и софтвером, тако да су се сви предуслови стекли за контролу саобраћаја на овај начин – наводи Марјан Станковић, помоћник градоначелника Врања за саобраћај и инфраструктуру и члан градског Савета за безбедност саобраћаја..

Саобраћајнице су такве какве јесу, додаје Станковић и питање је да ли ће и када моћи да се прошире како би се тиме обезбедио бољи проток саобраћаја, тако да је видео надзор један од начина којима треба да се, генерално, побољша безбедност у саобраћаја у граду.

– Видео надзор ће контролисати саобраћајне прекршаје возача и паркирање, али и све друге учеснике у саобраћају као што су пешаци, бициклисти и електрични тротинети, за које се надам да ће коначно у најскорије време бити уведени у закон – указује Станковић.

Како тренутно стоје ствари, видео надзор саобраћаја би требало да профункционише до краја јануара. Када се контрола ова четири пункта ухода, пројекат видео надзора би требало да буде проширен и на остале делове града, првенствено на Улицу Краља Стрефана Првовенчаног и саобраћајнице у којима се налазе школе и вртићи.

За овај пројекат искоришћена је половина овогодишњих средстава од наплате саобраћајних прекршаја. Савет за безбедност саобраћаја је из тих средстава до сада финасирао постављање „лежећих полицајаца“, обележавање зона школа, постављање ограда око школа и вртића и куповину ауто седишта за бебе.

План је да се са овим и сличним пројектима настави и током наредне године, а добар део активности је везан за превентиву и едукацију деце, као најмлађих и најрањивијих учесника у саобраћају.

Please follow and like us:
Друштво