Врање важан део скаутске традиције, дуге 111 година

Монографија „Скаутизам у Врању 1911 – 2021“ аутора Миодрага Ђорђевића, представљена је синоћ врањској публици. Књига је објављена поводом обележавања 111 година скаутизма у Врању и 70 година постојања и рада Одреда извиђача „Сима Погачаревић“.

Миодраг Ђорђевић наставник физике у ОШ „Вук Караџић“ у пензији, дуги низ деценија је био, најпре извиђач, а онда и извиђачки старешина. Памте га генерације извиђача, не само у Врању, већ читавој некадашњој Југославији.

Своје деценијско волонтерско ангажовање у извиђаштву, Ђорђевић је крунисао монографијом која обухвата период од самих почетака скаутизма у Србији. И Врање је део те традиције која ове године броји 111 година.

– Врање је један од пет градова у Србији у којима је Милош Ђ. Поповић 1911. године формирао прве јединице, поред Београда, Ниша, Крагијевца и Ваљева. У Врању је била чета „Лав“.

То је податак вредан пажње, да је само четри године после формирања скаутске организације у Врању формирана извидничка јединица – напомиње он.

Миодраг Ђорђевић је, слободно се може рећи, легенда извиђаштва у овом делу Европе. Добитник је највиших извиђачких одликовања, као и највишег градског признања, награде „7. септембар“. У Одреду „Сима Погачаревић“, четвртом по реду у Србији након Другог светског рата, провео је готово читав свој живот, те му није било тешко да се прихвати великог посла и систематизује обимну грађу.

– Имам два ормана документације, деловодника и регистратора, тако да ми то уопште није било тешко. Некада је сваки четврти мој ученик био члан извиђачке организације. Бити извиђач је била привилегија и није свако могао то да постане – сећа се Ђорђевић.

Ненад Ђорђевић, Миодрагов син, дугогодишњи извиђач и старешина је изразио жаљење због мањег интересовања за извиђаштво и волонтерски рад који читавог живота обележавају дело његовог оца.

– Веома је добро да се млади друже и удаље се од штетних ствари. Изузетно је корисно да млади бораве у природи и баве се овако корисним активностима. Надам се да ће у неком наредном периоду то поново да заживи – рекао је Ненад Ђорђевић.

О монографији „Скаутизам у Врању 1911 – 2021“ је говорила и Биљана Трајковић, накадашња чланица Одреда „Сима Погачаревић“ а прочитана је и рецензија издања коју је написао Велимир Булатовић.

На свечаности је Хор ОШ „Вук Караџић“ у Врању извео неколико старих извиђачких песама, које су измамиле осмехе на лицима некадашњих извиђача у публици.

Друштво