Врање добило средства за иновативни програм запошљавања на конкурсу надлежног министарства

“Развој пословних идеја-једнака шанса за све,“ назив је пројекта града Врања, који је Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику, изабрало на јавном позиву иновативних пројеката. Суштина је да ће Град добити средства за обуку и запошљавање теже запошљивих лица, а о разлозима који су довели до конкурисања са овим пројектом, за нашу медијску кућу говори градоначелник Врања, Слободан Миленковић.

-Циљ нам је био да све наше комшије, рођаке, познанике, за које знамо да су вредни, способни, који се налазе на евиденцији за запошљавање, који производе и раде за познате купце, а нису били на површини, и систем их не види – да буду видљиви. Нису плаћали порезе и доприносе, није им текао радни стаж, када се десе непредвиђене околности, болести или повреде, били су неосигурани. Ми смо увидели да ту можемо да помогнемо и још пре две године смо имали меру самозапошљавања. Током две године издвојили смо озбиљна средства и 32 таква лица помогли и сада раде и задовољни су, каже градоначелник Врања Слободан Миленковић.

На основу тог искуства је настао и  иновативни пројекат “Развој пословних идеја-једнака шанса за све,“ са којим се Град пријавио на јавни позив ресорног министарства. Жеља локалне самоуправе је била да се људи охрабре и крену са сопственим послом.

– Успели смо у томе, добили смо средства од Министарства за рад, запошљавање и социјална питања. Вредност пројекта је 57 хиљада евра, учешће локалне самоуправе је 10 хиљада евра, а остало је грант који добијамо. Суштина је да се кроз самозапошљавање прошири и на обуке за теже запошљива лица. Ми сада добијамо за десет лица грант за набавку опреме, а остало су обуке за 50 нових лица.

Новина је да ће овај пројекат имати и онлајн платформу. У томе Град сарађује са Регионалном развојном агенцијом Пчињског округа. Врање је пети град на листи градова који су добили средства на овом позиву, од укупно 10 одабраних.

Please follow and like us:
Друштво Економија