Врање у знаку’’Светосавске недеље’’

Врање је ових дана у знаку традиционалне културно-просветне и духовне манифестације ‘’Светосавска недеља’’. Градоначелник др Слободан Миленковић је У Галерији Народног Музеја у присуству бројних посетилаца свечано отворио 33. по реду манифестацију посвећену Светосављу. 

Традиционална културно – просветна и духовна манифестациjа ,,Светосавска недеља’’ званично је почела, а првог дана посетиоци су имали прилику да слушају извођење химне, али  и песама о Светом Сави, које је представљао хор Музичке школе “Стеван Мокрањац.

Градоначелник др Слободан Миленковић отворио је ову свечаност и осврнувши се на животни пут Светог Саве, подсетио jе на његов допринос развоjу српске државе, духовности и просвећивању српског народа.

– Био jе и велики путник, путописац и књижевник. И као такав дубоко се усадио у српско национално биће, поставши наjсвестраниjи Србин, кога до данас подjеднако славе и црква и држава. Свети Сава, потоњи Растко, до данашњих дана симбол jе српског национа и свега што он носи у себи као траjну вредност, од коjих jе наjвећа светосавље. А он – Свети Сава наjвећи српски син и светац, jер као што jе академик Матиjа Бећковић записао: ,,Свети Сава jе извадио прву личну карту српског народа и у њоj оставио своj портрет рађен према живом моделу, онаj милешевски „чиjи поглед прониче седмосветла небеса“, оверио jе своjеручним потписом и запечатио своjим печатом. И од тад знамо ко смо, шта смо и коме припадамо. Сва српска земља jе лична карта Светог Саве. И са овог места обећавамо да ћемо и у годинама коjе долазе достоjно прослављати Светог Саву, као и да ћемо своjим потомцима оставити у аманет да наставе нашим стопама и никада не забораве ко смо и одакле потичемо.-

На отварању манифестациjе беседио jе и владика врањски господин Пахомиjе.

-Kроз целу историју је Свети Сава надахњивао генерације, било је ту падова и устајања, али ево хвала Богу, већ 30 и више година се обнавља светосавски дух у нашем народу. Када обележавамо овакав празник, учешће би требало да узму све генерације, честитам свима који се труде, али не треба никад бити задовољан оним што смо урадили, већ се треба трудити увек више. Захваљујем граду Врању који истрајава преко 30 година у раду и делу и који ће сигрно дати још веће плодове, део је беседе владике врањског господина Пахомија.

Посетиоци су били у прилици да погледаjу и филм о изложби фотографиjа под називом ,,Ранохришћанске гробнице Ниша“. Реч jе о jединственоj изложби фотографиjа коjа jе сведок истраживања jедне од, како кажу стручњаци у области археологиjе, наjистраживаниjих и наjзначаjниjих некропола на тлу Европе, а коjа се налази у Нишу. Аутори изложбе су Зоран Радосављевић маjстор фотографиjе и Тони Чершков, археолог.

-Када је у Нишу била отворена ова изложба, оно што ме је учинило срећним је то да су професори историје доводили своје ученике, како би видели изложбу. Мислим да сам тиме постигао један циљ а то је да сам успео да инфицирам омладину нечим новим, да изађу из неке свакоднвнице и можда ће неко од њих постати познати археолог, фотограф и то је уствари и сврха оваквих изложба, рекао је аутор , Зоран Радосављевић.

Другог дана Светосавске недеље био је представљен документарни филм ,,Ластавице Христове“. Вечерас је на програму концерт лесковачког црквеног ансамбла ,,Бранко“.


Please follow and like us:
Друштво