Врањско Прихватилиште пуно                  

фото: РТВ Врање

Једна од најважнијих услуга, нарочито у зимском периоду, при Центру за развој локалних услуга социјалне заштите, а финансира се из градског буџета, је услуга Прихватилиште за одрасла и стара лица. Обезбеђени су сви они који немају смештај, огрев или не могу да брину о себи. На нашим улицама нема бескућника, а ако се неко и нађе на улици, то је по сопственом избору, јер је боравак у Прихватилишту на добровољној бази.

У Прихватилишту тренутно борави 30 особа, којима је обезбеђен смештај, храна, здравствена заштита и уређен друштвени живот. 3 особе долазе само да се хране, а двема особама се доставља храна на адресу. Највећи број корисника у Прихватилишту је, управо када дођу зимски месеци.

– Или су то људи који су сами, који немају ближих сродника, или живе у удаљеним планинским местима, где је тешко да се снабдеју огревом. Тамо је проблем да и кола Хитне помоћи изађу на терен, уколико имају здравствене проблеме. Такви се људи смештају у Прихватилиште, који немају ближих сродника или је подршка изостала –  каже директорка Центра Ивана Тасић.

Сачували су запослени своје кориснике и у доба короне и сада се полако укључују и у друге активности. Једна од њих је, и то је новина, друштвено користан рад, односно помоћ у заједници.

– Они су октобра месеца били врло вредни. Сређивали су двориште установе и награђени су ваучером за куповину намирница за њихове личне потребе. Они се договоре, једни учествују октобра и оно што купе поделе на неком дружењу. Следећег месеца се други укључе. Надам се да ће бити таква организација и у децембру. То њима пуно значи, јер осете да су помогли заједници и да су за то били награђени – додаје Тасићева.

Запослени у Центру конкуришу код различитиха донатора како би олакшали живот корисницима њихових услуга. Тако су једина установа социјалне заштите у Србији која је добила возило од донатора.

– Оно што је мене асоцирало то је потреба специјализованог комби возила за превоз деце, а самим тим и свих корисника услуга које ми пружамо. Велики је то изазов био и за мене и за сарадник – каже директорка.

Тренутно су у фази покретања поступка набавке специјализованог возила. Корисници услуга Прихватилишта убудуће ће моћи чешће на излете и дружења, истиче директорка.  

Please follow and like us:
Друштво