Вукова школа обележила јубилеј 70 година постојања

Фото: РТВ Врање

Поводом 70. година од оснивања ОШ,,Вук Караџић” и 144. године просветне традициjе у Врању у позоришту ,,Бора Станковић” одржана jе свечана академиjа. У име Министарства просвете свечаности jе присуствовао Бранко Ружић, министар просвете. Ученици и професори школе су припремили културно уметнички  програм и одушевили публику.

Сала врањског театра била је испуњена до последњег места током одржавања свечане академије која је организована поводом великог јубилеја Вукове школе. Запосленима и ученицима школе њихов дан је честитао министар просвете Ружић уз подсећање на племениту мисиjу овог позива.

 – Сигуран сам да се за оваj племенити, захтеван позив могу определити искључиво они коjи имаjу високо развиjен осећаj хуманости, емпатиjе и друштвене одговорности. Држава ће наставити да чини све да образовање буде доступно свима и да сваки поjединац током целог живота добиjе прилику да учи квалитетно, да се свестрано, лично и професионално развиjа. Због тога настављамо са активностима унапређења и осавремењивања услова за учење на свим нивоима образовања. ОШ ,,Вук Караџић” jе од оснивања до данас успешно одговарала свим изазовима. Ова школа своjим радом и отвореношћу за све видове унапређење наставе достиже проjектоване циљеве и желим вам да тако наставите и у будућности – истакао је министар на свечаности.

На академиjи jе говорио и градоначелник  Слободан Миленковић подсетивши присутне да jе ова школа своj просветни живот почела jош пре ослобођења Врања од Турака, да под садашњим именом ради од 1952. године.

– У децениjама коjе следе, Основна школа ,,Вук Караџић” иде у корак са променама и прати савремене трендове у образовању и васпитању. Изузетну репутациjу школе прате успеси ученика из свих наставних предмета на наjвишим ранговима такмичења. Образовање jесте jедан од темеља модерне државе. Зато у образовање треба улагати, а релевантне институциjе jачати. То jе и принцип градског руководства. Континуирано улажемо у обнову школа, вртића и других установа од значаjа за развоj образовања и васпитања. ОШ,,Вук Караџић” комплетно је реновирана 2017. године и захваљуjући Влади Републике Србиjе, Канцелариjи за jавна улагања и Граду, за ове намене уложена су  средства у износу од око 60 милиона динара – рекао је градоначелник у свом обраћању.

Школство на овом простору jе толико значаjниjе и важниjе jер одређуjе посебност овог дела државе и темељ jе и чувар тог идентитета. Чланови колектива, посвећеници просветарског рада, локална самоуправа и Министарство просвете свакодневно улажу велики напор у циљу побољшања квалитета образовно васпитног процеса, рекла је на свечаности директорка школе Марина Стојановић.

– Иновациjе у раду, интегрисани рад, реконструкциjа и опремање школе, прилагођавање наставе индивидуалним потребама ученика, развиjање методологиjе умећа, преношење функционалног знања, али  неговање осећаjа заjедништва, културне и верске толеранциjе смернице су рада jедне од наjстариjих школа у овом делу Србиjе – истакла jе директорка школе.

На свечаности су додељене захвалнице за свестрану помоћ у раду и развоjу ОШ ,,Вук Караџић”: министру просвете Бранку Ружићу, градоначелнику Слободану Миленковићу, заменици градоначелника Зорици Jовић, руководиоцу школске управе Лесковац Марини Илић, републичкоj просветноj инспекторки Даниjели Митић, и другим заслужним поjединцима.

У културно уметничком програму наступили су ученици ОШ,,Вук Караџић“који су сценским приказом одушевили присутне и покупили симпатије и громогласне аплаузе.

Please follow and like us:
Друштво